Sonos Roam er mindre enn man tror, men har overraskende god lyd. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST: Alle veier fører til Sonos Roam

Sonos Roam har god lyd størrelsen tatt i betraktning. Den spiller balansert og høyt. Og bassen er kraftig. Høyttaleren høres imponerende stor ut til å være så liten.

Det er klart at du betaler ekstra for logoen og Sonos-funksjonalitet, men denne høyttaleren høres bedre ut enn andre jeg har vært borti på tilnærmet samme størrelse. I mine ører høres det bra ut alle volum og fremstår som en større høyttaler enn det den er.

Sonos Roam kommer i butikkhyllene 20. april og koster 1799 kroner

Slik ser innsiden av Roam ut. (Ill: Sonos)

Høyttalere på den størrelsen får du til rundt tusenlappen. JBL Charge 4 koster for eksempel 999 kroner hos Elkjøp. Ultimate Ears Megaboom 3 er større og har bedre lyd, men koster nesten akkurat det samme som Roam som du får for 1799 kroner.

Likevel er Sonos Roam et sterkt alternativ med bredere funksjonalitet som i mange sammenhenger har god nok lyd.

Annonse


Heller stillhet enn dårlig lyd

Jeg er såpass godt vant at om lyden fra en Blåtann-høyttaler høres innestengt og liten ut, velger jeg heller å ha det stille. Sonos Roam har god lyd når du er på farten og koster meg ingenting å putte i sekken når jeg skal på tur.

Den velkjente Sonos-logoen. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Høyttalere skal ikke bli så mye større enn denne før man begynner å vurdere om man skal ta seg bryet med å ta den med. Roam er derimot så liten at spørsmålet ikke kommer opp. Man tar den bare med.

Høyttaleren har en mikrofon som sammen med en algoritme skreddersyr lyden etter omgivelsene ved å lytte til resonansen i rommet den står i.

Sonos kaller funksjonen Automatic Trueplay og plasserer du høyttaleren i et skap hører du at høyttaleren tilpasser seg omgivelsene og endrer lyden for å gi en best mulig opplevelse.

Ensrettet lyd

I motsetning til blant andre Ultimate Ears Megaboom høres ikke høyttaleren lik ut fra alle kanter. Den kan stå oppreist eller legges vertikalt, og spiller uansett oppover mot lytteren, men noen foretrekker nok høyttalere med 360-graders lyd.

Roam fungerer fint både inne og på påskefjellet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Selv tar jeg meg som regel i å plassere høyttalere med logoen frem uansett, så det er av lite betydning for meg.

Høyttaleren har to forsterkere, én mellom-woofer for tonefrekvensene og én diskanthøyttaler. Den veier 430 gram, er 16,8 cm høy og kommer i svart og hvit. Høyttaleren ser ut som en liten Sonos Arc står pent i stil hjemme.

Overflaten på toppen er matt og gummiaktig, mens baksiden er i matt plast. Forsiden er i høyttaleraktig hullete rutenett. Høyttaleren kan lades trådløst dersom du kjøper en egen Qi-lader.

Fire knapper pryder toppen av Sonos Roam. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Litt forvirrende påknapp

På toppen sitter fire taktile knapper for volum, start/pause og for å skru av og på mikrofon. På baksiden sitter på- og av-knappen som skrur høyttaleren helt av om du holder den inne i fem sekunder. Knappene krever at du bruker litt kraft, noe Sonos sier at er for å hindre ufrivillige trykk.

Bak sitter USB-C-inngangen og av- og påknappen- (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Trykker du raskt går høyttaleren i hvilemodus, noe som forvirret meg med det samme. Jeg skjønte imidlertid at jeg ikke hadde skrudd høyttaleren helt av, dagen etter da batteriet var tomt. Høyttaleren går i hvilemodus om du lar den stå på.

Høyttaleren har to LED-lys som indikerer status for om høyttaleren er på eller av, og om den bør lades. Den lades opp med USB-C inngang som sitter på baksiden.

Robust

Høyttaleren er har IP67-sertifisering og tåler både støt og kan spille musikk under vann ifølge Sonos. Faktisk oppfordrer de testerne til å legge høyttaleren i en bolle med vann, sette på en låt og se på lydbølgene som kommer til syne i vannoverflaten. Det måtte jeg selvfølgelig prøve:

Lydbølgene kommer til syne om du legger Roam i vann og setter på musikk. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Med IP67-sertifisering bør du kunne behandle høyttaleren ganske røft uten at den skal gå i stykker. Den skal tåle å ligge under en meter vann i 30 minutter.

Men den hvite matte overflaten kan fort bli stygg om du slenger den rundt. Spesielt den myke toppen får merker som jeg tipper synes dårligere på den sorte utgaven.

Man behøver ikke være redd for støt, støv og vann. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

En del av Sonos-systemet

Høyttaleren kommer spesielt til sin rett dersom du har flere produkter fra Sonos. Det å spille musikk på anlegget i stuen og ta med seg Roam til kjøkkenet mens du lager mat er veldig fint. Høyttaleren blir en del av musikkanlegget og skulle du ha to stykker kan du sette de opp i stereo.

Høyttaleren kobler seg naturligvis automatisk opp på hjemmenettet, men om den ikke finner Wi-Fi kobler den seg opp mot telefonen over Blåtann. Sonos fungerer med over 100 tjenester og du kan spille musikk direkte fra for eksempel Spotify-appen uten å gå gjennom Sonos’ egen app.

Sonos oppgir at høyttaleren spiller musikk i 10 timer før batteriet går tomt og foreløpig synes jeg batteriet virker bra.

Når man plugger i lader skrur høyttaleren seg på og begynner å lyse og man må skru den av igjen om man ikke skal bruke den. Irriterende, men jeg regner med at Sonos vil at produktene deres skal være påskrudd når de brukes koblet til strøm i hjemmet for å være klare for strømming.

Sonos Roam støtter Alexa, Google Assistant, Apple AirPlay 2. Er du koblet til WiFi kan du bruke høyttaleren med din favoritt-assistent.

Alt-i-alt

Det er lite å utsette på Sonos Roam. Den er robust, har overraskende god lyd til å være så liten, tåler vann, er enkel å bruke og fungerer også som en del av Sonos-anlegget ditt hjemme. Men den er dyrere enn andre høyttalere på samme størrelse.

Megaboom fra Ultimate Ears koster som sagt det samme og leverer bedre og høyere lyd og skal du primært bruke Roam som festhøyttaler i parken om sommeren bør du vurdere en større en.

Men igjen er det fantastisk med så god lyd i en så liten innfatning som du enkelt kan ta med deg hvor som helst. Og om du allerede er investert i økosystemet til Sonos, er valget enkelt.

Uansett om du vil utvide Sonos-anlegget ditt med en kjøkken- eller baderoms-høyttaler eller om du skal på hyttetur fører veien til Roam.

Konklusjon
Sonos Roam er så liten og nett at du ikke trenger å vurdere om du skal ta den med på tur. Likevel har den overraskende god lyd. Som en del av Sonos' økosystem blir høyttaleren dessuten et fint tilskudd til hjemmet.
Leservurdering104 Vurderinger
4.2
Positivt
God lyd
Pent og funksjonelt design
Robust og vanntett
Sonos-funksjonalitet
Negativt
Litt dyr
9

Annonse


Annonse


Annonse