Lenovo ThinkPad X1 Fold er noe helt annet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


Vi har testet verdens første laptop med brettbar skjerm!

Vi fikk en tur ned til Lenovo i Oslo for å se på en litt anderledes ThinkPad. Nemlig X1 Fold – en laptop / nettbrett som har en eneste stor skjerm i stedet for skjerm og tastatur:

Første av sitt slag

I maskinen sitter en Intel Lakefield Core i5 med integrert Intel UHD grafikk, 8gb ram og 256 eller 512 GB M.2-disk.

Skjermen er et 13,3″ stort OLED-panel som bretter seg på midten og som kan brukes både halvveis brettet og helt utbrettet. Samsung Galaxy Z Fold2 som er produktet som kommer nærmest X1 Fold i form, har en relativt tilstedeværende grop langs midten og derfor var jeg spent på hvordan Lenovo har løst dette.

Skinnomslaget trekker seg bakover i stedet for å hope seg opp i bretten. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Og de har klart det. X1 Fold har nesten ikke grop i det hele tatt. Faktisk blir skjermen nesten helt flat når den brettes ut. Men når man åpner laptopen og legger den flatt på bordet ligger den og vipper litt før den etterhvert blir flat.

Annonse


Lenovo ThinkPad X1 Fold’s spesifikasjoner:

  • Intel Lakefield Core i5 med Intel UHD grafikk
  • 8GB LPDDR4X RAM
  • 256 eller 512 GB M.2 lagring
  • 5000mAh batteri
  • 65W hurtiglading
  • 2 stk USB-C (1x Gen 1, 1x Gen 2)
  • Wi-Fi 6, 5G, Bluetooth 5.1
  • 999 g
  • Pris fra 33 349 til 39 469 kroner avhengig av konfigurasjon

Skulle hatt Windows 10X

Laptopen kjører Windows 10, men skulle egentlig komme med Windows 10x som skal være bedre på å utnytte Intels hybridprosessor.

Bak på laptopen er den en skinnfold som kan brettes ut slik at laptopen kan stå. Hele omslaget er i skinn og ikke ment å ta av, men kan taes av, dersom maskinen skal repareres. Skruer gjør det enkelt å komme inn og fikse dersom noe går i stykker.

Når maskinen står utbrettet i all sin prakt på bordet ser man hvor stor den egentlig er. Tastaturet som følger med kan smettes på, på den ene siden av skjermen, slik at maskinen blir seende ut som en av minilaptopene fra begynnelsen av 2010-tallet.

Slik bruker man den som en vanlig laptop. Tastaturet lades opp fra maskinen med induksjon.

Bretter seg nesten helt ut. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Tar man tastaturet av kommer den store flotte skjermen frem hvor man også kan bruke Windows-tastatur. Men å skrive raskt på et skjermtastatur er ikke det enkleste.

Tastatur, penn, tale eller trykk – det er mange måter å bruke X1 Fold på

Man kan også legge tastaturet ved siden av og bruke som et vanlig bluetooth-tastatur. I tillegg følger det med penn fra Walcom. Med riktig programvare tipper jeg denne er fin å tegne på, for pennen virker responsiv og god i bruk. Pennen har knapper man kan programmere sånn man vil.

Når man snur eller bretter ut maskinen får man forslag til hvordan man skal dele skjermen. Hele maskinen veier rett under 1 kg uten tastatur og er litt tykkere enn jeg hadde trodd. Ifølge Lenovo er X1 Fold satt sammen av 11 forskjellige lag med teknologi.

Maskinen har kamera foran og ellers alt annet som en vanlig bærbar har. Den kan kjøre signal ut gjennom USB-C til en større skjerm og virker rask og fin. Men jeg synes Windows stutrer litt når man veksler mellom forskjellige skjermvisninger.

X1 Fold har 2 stk USB-C, 5G, 65W hurtiglading og 5000mAh batteri. Men den er svindyr. Fra 33 349 til 39 469 står det på Lenovos egne sider. Og skjermens rammer er store. Jeg ville ventet på neste generasjon.

Flere bilder:

Annonse