Apples M1s vanvittige ytelse er ifølge Shac Ron, takket være Apples årelange strategi. (Ill: Apple)

Annonse


Tidligere Apple-ingeniør forteller om veien til M1’s vanvittige suksess

Apples nye M1-chiper for Mac er allerede en stor suksess. I noen tester har de ny prosessorene vist seg å være hele 2,8 ganger så raske som Intels prosessorer i MacBook Pro.

Les også:

Nå har Shac Ron, en tidligere kernel-ingeniør i Apple, delt noen interessante detaljer på Twitter om Apples strategi rundt ARM-prosessorene de siste 10 årene.

Eks-ingeniør åpner seg på Twitter

Diskusjonen kom i gang etter at David Kanter uttalte på Twitter at M1-chippen er bra på grunn av hurtigminnet og ikke på grunn av ARM i seg selv. Det er Shac Ron uenig i:

Annonse


Litt teknisk

Programmer som kjører på en datamaskin ligger i maskinens hovedhukommelsen (RAM). Når instruksjoner aktiveres i programmer flyttes dataene kontinuerlig over i hurtigminnet (cache), så prosessoren kan hente dem ut.

Apples M1-prosessor er en prosessor bygget på 5-nanometer arkitektur med hele 16 milliarder transistorer. Chipen har 12 MB ytelses-hurtigminne og 4 MB effektivitets-hurtigminne.

ARM står for “Advanced RISC Machine” og er en kategori med prosessorer som historisk sett har vært mindre kraftige enn Intel-prosessorer, men mer strømeffektive. Det har gjort de egnet for mobile enheter.

Lå langt foran

Ifølge Shac Ron lå Apple langt foran konkurrentene da de lanserte sin første 64-bits ARM-prosessor i 2013. Apples ARM-prosessorer med deres egne tilpassede prosessorarkitektur (ISA), var faktisk klare før ARM selv hadde sin egen design klar for salg til tredjepartsprodusenter.

Apple begynte å arbeide med ARM allerede i 2010 og da de lanserte i 2013 overrasket de både Samsung og Qualcomm.

Apples plan var ifølge Shac Ron å pakke flere og flere kjerner med lave klokkehastigheter inn i prosessorene som kunne øke over tid. Disse planene for prosessorenes utvikling ble lagt allerede for ti år siden.

For å få det til trengte de en instruksjonsarkitektur fra ARM.

Apples A7 som ble lansert i 2013 hadde to kjerner som kjørte på rundt 1,3 GHz. Nå har A14 seks kjerner som kjører på 2,99Ghz, 4 GPUer og 16-kjerners nevral-prosessor (NPU). Det er mildt sagt en forbedring.

Den nye M1-chippen er enda mer imponerende med 8 kjerners CPU på 3,2Ghz, 8-kjerners GPU og 16-kjerners NPU.

Planene ble lagt for et tiår siden

M1’s vanvittige ytelse er ifølge Shac Ron ikke et produkt av hurtigminnet eller ARMs prosessorarkitektur, snarere er arkitekturen et produkt av Apples planer som ble lagt for et tiår siden.

Med andre ord kan man takke mange års planlegging og strategi for M1s vanvittige ytelse og ikke det raske hurtigminnet alene.

Kilde: 9to5mac

Annonse


Annonse


Annonse