fitbitsensetetitavisen
Fitbit Sense er en av de lekrere klokkene der ute. Den er lett og ganske liten, men dessverre litt for dyr og mangler noen egenskaper som vi finner hos konkurrentene. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST: Fitbit Sense er trolig det lekreste alternativet til Apple Watch

Jeg har levd med Fitbit Sense et par ukers tid og klokken er veldig fin den.

Jeg liker dem små og lette

Ofte synes jeg smartklokker blir for store og tunge. Jeg liker i det hele tatt mindre og mer diskret tidvisere på lanken – Fitbit Sense faller innenfor denne kategorien med en vekt rett i overkant av 45 g.

For den relativt stive prisen på 3599 kroner får du en lekker 1,58” AMOLED-skjerm med avrundede kanter og oppløsning på 336 x 336 px. Med 1000 nits er skjermen lyssterk i dagslys.

Panelet er beskyttet av Gorilla Glass 3 og når du vrir på armen, eller løfter den opp for å se hva klokken er, slår skjermen seg på i kjent smartklokkestil. Man kan velge at skjermen alltid skal være på, men da kortes batteritiden betraktelig.

Klokken måler hjerterytme kontinuerlig. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Fitbit Sense spesifikasjoner:

  • 1.58″ AMOLED-skjerm, 336×336 px, Gorilla Glass 3
  • Vanntett ned til 50m
  • 4 GB lagring
  • GPS og GLONASS
  • SpO2-måler
  • Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • Fitbit Pay
  • 45,9 – 48,2g ettersom hvilken rem man bruker
  • 5-6 dager batteri

Nesten en god brukeropplevelse

Klokken er raskere og mer pålitelig enn mange andre, men opplevelsen er ikke like myk som på for eksempel Apple Watch. Skjermens oppdateringsfrekvens henger litt etter i menyene, mens den i andre apper er silkeglatt.

Annonse
Klokkens appmeny. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Oppdateringsfrekvensen er bra nok til at det ikke irriterer, men OS-et kunne vært bedre optimalisert.

Grensesnittet og klokkeansiktene på Fitbit Sense er lekre og minimalistiske

Det ligger fire klokkeansikt inne man kan velge mellom og bøttevis med fine og ikke like fine klokkeansikt i Fitbits app.

Trykker man på skjermen skifter man til forskjellige visninger for antall skritt, søvnkvalitet og hjerterytme. Blar man nedover får man opp telefonens varsler og i appen kan man justere hvilke varsler som skal vises.

Blar man til venstre får man opp en enkel innstillingsmeny og til høyre finner man appene. Ved å holde inne et ikon, kan man flytte det rundt som på Android og iOS. Intuitivt.

I “Today” får man oversikt over alt fra antall skritt og kalorier brent, til antall trappetrinn og hjerterytme. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

På venstre side er klokkens eneste fysiske knapp som kan være litt tungvin å trykke på. Denne tar deg tilbake til hjemskjermen.

Det er ikke alle klokker jeg orker å sove med for å måle søvn, men denne er såpass lett og ergonomisk at det går fint!

I Fitbit-appen får man en nøyaktig oversikt over søvnen og får en score basert på hvor lenge man sover, hvor dypt man har sovet og hvor mye man beveger seg i løpet av natten.

Klokken måler oksygenmengden i blodet og hjerterytme mens du sover og lager et detaljert bilde av søvnkvaliteten. Men sjelden klarer jeg å oppnå en særlig mye høyere sove-score enn 80/100.

Jeg skjønner også at jeg sover mindre enn jeg har trodd. Ifølge appen er jeg våken i over en time i løpet av natten. Uten at jeg husker det. Jeg har brukt Fitbit Charge 3 også, og Fitbits søvnprogram er i det hele tatt svært presist.

Appen kan med andre ord motivere til tiltak for bedre søvn, men den kan også bli et stressmoment som overbeviser deg om at du har sovet dårlig, selv når du føler deg våken og uthvilt. Oksygenmåleren er dessverre ikke tilgjengelig annet enn som en bakgrunnsfunksjon når man sover.

Fitbit skryter av at det finnes over 100 apper

Men jeg har bare funnet noen få som jeg føler jeg trenger. Spotify ligger forhåndsinstallert og er en fjernkontroll og ikke en lokal avspiller. Man kan bytte sang og velge sine siste avspilte spillelister, men lite mer. Du kan starte appen ved å snakke til klokken gjennom Google Assistant, men appen må først være åpnet på telefonen for at det skal fungere.

Klokken støtter også Strava, men funksjonaliteten er svært begrenset. Jeg skulle ønske man kunne starte en ny tur på klokken, men det eneste man får lov til er å se igjennom gamle økter.

Fitbit har også sin egen treningsapp “Coach” som tar deg gjennom tre forskjellige treningsprogrammer. En liten figur på skjermen viser deg hva du skal gjøre, og hvor lenge det er til neste øvelse.

Jeg savner mer funksjonalitet i appene. Det finnes for eksempel ingen ordentlig Google Maps – slik vi kjenner den fra Android Wear med funksjoner for navigering. Det savner jeg. Det å ha navigering på klokken når man er ute og sykler eller kjører bil kan jo være praktisk.

Klokken støtter også EKG-måling, men denne funksjonen må gjennom helsemyndighetene før den blir tilgjengelig her til lands.

Man kan også betale med Sense på butikken. Og det er jo noe av det stiligste med hele dingsen egentlig. Når man blir vant til det, er det rart å gå tilbake til noen annen måte å betale på.

Man kan også ta telefonen rett på klokken når det ringer, men det er ingen mikrofon eller høyttaler på klokken som på for eksempel Huawei GT – serien, noe som egentlig er like greit.

Vibrasjonsmotoren i klokken har to nivåer, hvor den svakeste ikke er like sjenerende som vibrasjoner på håndleddet kan være.

Ofte skrur jeg av de fleste varsler for armen ikke skal føles så bundet til internett. Det begynner å bli mange år siden jeg hadde min første smartklokke, men enda får jeg klaustrofobi av vibrasjonsvarslinger på håndleddet.

Klokken sitter behagelig på armen og er lett å ta av og på. Med to forskjellige utskiftbare stropper bør den passe på alle armer. Remmens festeløsning er blant de bedre og mest effektive jeg har vært borti.

Med i esken følger det med to stropper i forskjellig lengde. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

God batteritid

Den varer i 5-6 dager (noe som knuser Apple Watch) før jeg må lade og klokken lader fra 10-80 prosent på omtrent 40 minutter.

Laderen er en magnetisk sak som fester seg til baksiden av klokken. Fitbit gir meg beskjed en gang i blant om at det er ok å ta av klokken og hvile armen litt. Litt hyggelig. Jeg synes i grunn Fitbit-universet er et hyggelig sted.

Alt i alt er dette en fin treningsklokke

Rett før denne artikkelen var skrevet ferdig kom en oppdatering til klokken som installerte Google Assistant, og vipps så gikk klokken fra å være en treningsklokke til å bli en mye smartere dings. Med Assistant kan du be klokken om å starte en ny treningsøkt, sette en alarm, spille av musikk på Spotify fra telefonen eller alt annet som Google kan.

Klokken støtter også Alexa.

Prislappen på 3599 kroner er stiv. Men klokken fin, selv om funksjonaliteten er noe begrenset. Dette er en treningsklokke med litt mer og burde i mine øyne vært en tusenlapp billigere. Nå er Fitbit nesten der de skal være.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse