macm1
En kjent hacker har startet jobben med å legge til rette for Linux på Mac med M1. Avbildet er Apples M1-brikke laget med 5 nm.

Annonse


Kjent hacker skal bringe Linux til Mac M1, og han skal gjøre det på riktig måte

Den kjente utvikleren Hector Martin har satt opp en Patreon for å bringe Linux til Mac Big Sur ARM på skikkelig vis.

Martin er kjent for å “reverse engineering”

Først ut er Mac mini M1 Martin nå samler inn penger til å utvikle Linux for. Planen er å støtte samtlige M1-maskiner og fremtidige Apple Silicon-maskiner. Martin har tidligere klart å hacke til seg Linux på Playstation 4. Heldigvis er ikke oppstartsektoren på M1 Mac-er låst, så det er ikke noe problem, og så lenge det ikke brukes macOS-kode for å få dette til, er det lovlig.

Martin beskriver prosjektet som stort:

“Noen må gjøre jobben, og siden disse enhetene er helt nye med ny maskinvare, vil det ta tid å porte Linux til dem. Dette er langt mer enn et hobbyprosjekt, det er en fulltidsjobb”.

GPU-delen i M1 blir mest utfordrende

Martin ønsker å dra full nytte av M1-brikkens utrolige ytelse, noe som innebærer at det må skrives drivere for alle enhetene, ikke minst Apples GPU “som er den mest kompliserte komponenten som er nødvendig for en god skrivebords-opplevelse”, påpeker Martin som også forklarer at det må gjøres en viktig jobb med batterisparingen.

Annonse
Startskuddet på 4000 dollar er allerede nådd på kort tid (under 14 timer tok det), så nå starter han på seg jobben og håper på mer støtte slik at han kan dedikere enda mer tid til det. Han kommer til å dele informasjon etterhvert som utviklingen skrider frem. Vi følger utviklingen.

Kilde:
Patreon

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse