Annonse


EU vil gi myndighetene tilgang til krypterte meldinger på internett

De siste månedene har vi sett en konstant strøm av forslag for å bannlyse kryptering av meldinger på internett, spesielt i USA.

Journalist: Joar Are Lyngaas.

FBI er enige med EU

Disse forslagene er støttet av FBI og «Department of Justice», slik at myndighetene kan få tilgang til krypterte meldinger for å beskytte sine borgere.

Disse forslagene har møtt ekstremt mye motgang i USA, da innbyggerne mener at det strider mot deres privatliv.

Lobbyvirksomheten for dette forslaget har nå flyttet seg mot EU («European Union), hvor de tror dette forslaget vil bli tatt bedre imot.

Annonse
Det har blitt lekket en rekke dokumenter fra EU’s høyeste institusjoner, som viser hvordan de har planer om å bannlyse krypteringer av meldinger på internett. Intensjonen er å presentere en anti-krypterings lov allerede innen 2021.

Intensjonen er å stoppe blant annet barnemisbruk

Første gang publikum begynte å høre om disse tiltakene – som nå altså står i full blomst – var i juni med en tale fra Ylva Johansson, EU’s kommisjonær for innenrikssaker. Ylva Johansson snakket på et webinar om temaet: «Hvordan motvirke barnemisbruk», her ytret hun altså et forslag om en teknisk løsning på hvordan man kunne løse problemet med krypterte meldinger på internett.

Hun fortalte også at hennes stab og kontor hadde satt i gang en spesialgruppe med eksperter, fra; academia, myndigheter, sivilsamfunnet og business-sektoren for å finne måter og legge merke til samt rapportere barnemisbruk og spesielt seksuelt misbruk av barn på internett.

EU vil gi myndighetene en bakdør til krypterte meldinger

Rapporten som ble produsert etter dette webinaret ble lekket til Politico. Den inneholder en handleliste med metoder for å oppnå det uoppnåelige; å gi myndighetene tilgang til kryptert data, uten å bryte krypteringen.

På toppen av denne handlelisten var forslaget om såkalt «klient skanning», lignende forslaget som ble presentert i USA. Dette er rett og slett en bakdør inn i din digitale enhet. Dette er en kode som til enhver tid vil være aktiv på din digitale enhet, hvor intensjonen er å lese krypterte meldinger i ekte tid, for deretter å sammenligne innholdet med bannlyste ord eller bildemateriell.

Dette er eksakt samme tilnærmelse blant annet Kina har brukt for å følge politiske samtaler på tjenester som for eksempel; WeChat. Denne tilnærmingen har selvsagt ikke noe å gjøre på en tjeneste som har som hovedmål og holde samtaler private. Dette er selvsagt et drastisk steg for myndighetene å ta i en verden hvor mange ønsker å ha et privatliv.

Vi er nå altså i det første stadiet av en lang anti-krypterings annmarsj fra de øverste hodene i EU. Dette er samme retning som England, Australia og USA har bevegd seg mot i ganske lang tid nå. Hvis Europa og EU har lyst til å beholde sin status som en juridiksjon som respekterer privatlivet, så blir de nødt til å kjempe for det.

Kilde:
Politico

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse