trumpsosialemedier
Donald Trump signerte i dag en ordre som stripper sosiale medier sin særbehandling under loven om de demper eller sletter meninger de ikke er enige i.

Annonse


Trump signerte ordre for å stoppe sensur i sosiale medier

President Donald Trump har skrevet under på en ordre som fjerner beskyttelsen sosiale medier nå er beskyttet under, om de sensurer/sletter innhold i sosiale medier.

Oppdatert, 23:00:

Det er denne loven, signert i 1996, som gir sosiale medier frihet fra redaktøransvar:

“Ingen leverandør eller bruker av en interaktiv datatjeneste skal behandles som utgiver eller taler for informasjon servert av en leverandør av informasjonsinnhold.”

Annonse
Trump setter ned foten

Dette er altså ikke en lov, men Trump håper å samarbeide med Demokratene (han sier flere av dem er enige om å stoppe selskapenes sensur) om å gjøre dette loven i landet. Om ikke er det mulig for presidenten etter Trump å rulle tilbake ordren veldig enkelt.

Selskapene er ikke klassifisert som en avis eller andre medier, og har derfor spesielle rettigheter omtalt som et “liability shield”, altså et vern mot ansvar for innhold. Trump mener Twitter såvel som Facebook ikke er nøytrale og objektive og derfor ikke bør falle inn under dette. Denne beskyttelsen forsvinner om de luker bort meninger og tar avgjørelser som anses som redaksjonelle.

Grunnen til at de fikk disse spesielle rettighetene er at de selv mener de ikke utfører redaksjonelle avgjørelser. Fjernes denne rettighetene for et selskap som for eksempel Twitter, kan de trolig saksøkes lettere av personer som har blitt påført munnkurv.

Konservative i USA har i mange år, og spesielt etter at Trump vant valget, følt at spesielt deres meninger ofte ble dempet og/eller kontoer slettet.

Derfor skjer det nå

Ordren kommer kort tid etter at Twitter plutselig “faktasjekket” da presidenten mente det medfører valgjuks om man går for muligheten for å sende inn stemmeseddelen via post-systemet.

Twitter har følgende å si om saken, som ikke har noe direkte med påstanden om juks å gjøre, som vi først meldte.

Det har også blitt oppdaget at Yoel Roth, Twitters “Head of Site Integrity“, stempler Trump som rasist og er kritisk til personer i midvesten, såkalte “flyover States”:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse