Norge.
Norge.

Annonse


Slapp av, les dette

Vi er alle forskjellige, og en krise rammer alle nesten like forskjellig praktisk såvel som psykisk.

Vær informert, men ikke forsvinn inn i analyser og kommentarer

Jeg har som mange av dere fått med dere tatt over all produksjon av ITavisen etter at viruset slo til og vi ble nødt til å permittere.

Opprettelsen av Patreon-donasjoner for ITavisens journalister ble gjort før vi ble kjente med løsningene fra Staten, slik at Ole Magnus og Øyvind kunne ha inntekt, var min plan.

Vi fant en løsning på dette også, og det er viktig å ha i mente i en vanskelig situasjon: ting du lurer på, ofte av økonomisk karakter, organiseres rundt vern av bedrifter og derfor personer og familier på rekordfart. Hvor ofte følte du før dette at myndighetene er der for deg, at verden har samme mål? Ikke ofte, men nå skjer det. Tenk på dette ofte.

Annonse


Og du? Dette er tiden å kjøpe seg selv et par støyisolerende hodetelefoner og laste ned den meditasjonsappen du glemte etter nyttårsforsettet.

Galgenhumor kan også lindre stress, og liker du stand-up er dette tiden å sette på den personen du alltid vet strekker det lengst.

Hjelp deg selv for å hjelpe andre – det har aldri vært viktigere

Når du har fulgt alle reglene og fått på plass det praktiske og det økonomiske, kan det være fort gjort å glemme seg selv og stresse seg selv inn i en negativ spiral.

Omstruktureringene i samfunnet er så store, og så mange kloke hoder jobber derfor sammen, at verdiene av kunnskapen vi henter nå vil være av dimensjoner vi har vanskelig for å forestille oss, og som det vil ta lang tid å skjønne.

Der er derfor ekstra viktig at man sørger for å hjelpe seg til en maksimal mental helsetilstand for bedre å hjelpe andre, finne løsninger og være en motivator. Jeg vet som alle andre hvor avhengig man blir, men prøv å jobb med å ta flere nettpause enn vanlig, en gang i timen er en god regel.

Bilde: Tobias Bjørkli

Om hjemmekontor

Personlig har jeg hatt hjemmekontor i nærmere seks år, og da mener jeg hver eneste dag hele uken godt utover tradisjonelle arbeidstider. Har du barn og har jobbet hjemmekontor tidligere, eller er nødt i dagens situasjon? Jeg har erfaringer fra det også.

Bruk teknologien så barna kan snakke med andre barn på nettbrettet, ta dem med ut i naturen og sørg for å holde nyhetsdekningen i stor grad unna dem, alt etter skjønn, selvsagt.

I utfordrende situasjoner er det smart å gå tilbake til røttene, til noe håndfast:

Du vil merke i din nye realitet, om du er som meg, at humøret kan gå fra det optimistiske til det langt mørkere på rekordfart. Ofte faller jeg i bølgedaler om jeg ikke tar pauser fra arbeidet, vi snakker her om å glemme nødvendige ting som mat og drikke.

De største dramaene i menneskets historie er like mye om tap og tragedier, som de er en maktdemonstrasjon av vår urokkelige overlevelsesvilje, innovasjon og pågangsmot.

Humøret kan bli svart uten noen konkret grunn, rett og slett fordi fremtiden plutselig ser annerledes ut. Ikke dårligere, ikke verre, bare annerledes og ukjent.

Bilde: Tobias Bjørkli

Usikkerhet er ikke vår hjerne laget for – i stedet ser den hele tiden etter mønster og programmerer rutiner, men du kan endre din måte å tenke rundt dette på. Tenk …:

…frem i tid til den morgenen du våkner opp til nyheten om at virusspredningen er stagget, og gjør det daglig: den morgenen er på vei. Ved å flytte tankene frem i tid øker vi motivasjonen til å nå målet som vi alle må jobbe sammen om. Du kan allerede lukte kaffen og føle sola varme mot huden.

Motivasjonen min er skyhøy

I tøffe tider er det ingenting som føles bedre enn å ta ekstra tak, og det beste er at det ikke engang føles som ekstra arbeid!

Du bør belønne deg selv ved å gå den ekstra kilometeren når du jobber og trener (om du er frisk), og gi folk i nærheten mentale oppkvikkere ved å minne dem om ting dere gjorde sammen, og som dere skal gjøre i fremtiden, om ikke så alt for lenge.

Bidle: Nextvoyage

Når hverdagen vender tilbake og vi er ferdige med det verste: ikke gi slipp på den mentale tøffheten du opparbeidet deg under krisen.

Selv om vi alle må holde avstand fra hverandre er solidariteten, ikke bare i Norge, men globalt, til å ta og føle på. Det er energi i luften.

Tenk at det er ingen som bryr seg om politisk krigføring, eller i det minste svært få, og at alt det banale som irriterte oss før denne mentale bomben gikk av, nå anses som bagateller vi ergrer over at vi brukte tid på.

Har du noen gang utsatt gleder fordi du vet om du gjør det lille ekstra, så vil fremtiden bringe deg noe stort? Dette er et slikt unikt øyeblikk i vår historie og du kan maksimere sjansen for å bli enda bedre og tøffere enn du var. På den måten blir vi alle bedre.

Om du sørger for å minne deg selv på at du er med på å gjøre menneskeheten mer robust, og at vi uten tvil vil komme styrket ut av dette, som under alle andre prøvelser, og vipps så har man gjort seg selv og alle rundt en stor tjeneste i dag, i morgen og for fremtiden.

Heia alle i norsk helsevesen og norsk pågangsmot, jeg kan allerede føle våren.

Bilde: Jeswin Thomas

Annonse