iPhone batteri

Annonse


Apple, Tesla og Google beskyldes for «brutalt» barnearbeid. – Barna blir lemlestet og drept

Både Apple, Google, Dell, Microsoft og Tesla blir navngitt i et ferskt gruppesøksmål. Selskapene beskyldes for å benytte seg av «brutalt» barnearbeid i Kongo.

Saksøkerne hevder at selskapene, med viten og vilje, benytter seg av unge barn i utvinningen av kobolt.

CBS News kunne i fjor avsløre at det brukes barn for å utvinne kobolt, en komponent som finnes i elektronikken vi bruker hver dag.

«Drevet av grådighet, korrupsjon og likegyldighet overfor en maktesløs, sultende kongolesisk befolkning»

Kobolt er en nøkkelkomponent i ethvert oppladbart lithium-ion-batteri og brukes dermed av alle teknologiselskaper og produsenter av elektriske biler. Etterspørselen etter kobolt, som er drevet av et ønske om billig håndholdt teknologi, har tredoblet seg i løpet av de siste fem årene. Etterspørselen er forventet å doble seg igjen mot slutten av 2020. Mer enn 60 prosent av kobolten som brukes stammer fra Kongo.

«Det har brakt med seg en bølge av ond utnyttelse, drevet av grådighet, korrupsjon og likegyldighet overfor en maktesløs, sultende kongolesisk befolkning», skriver saksøkerne i søksmålet.

Annonse


Hevder barn blir lemlestet og drept

Det hevdes videre at barna som utfører dette arbeidet ofte må bøte med livet.

«De unge barna som utvinner kobolt tvinges ikke bare til å jobbe fulltid og utføre ekstremt farlige gravejobber på bekostning av utdanning og fremtid», heter det i søksmålet.

«De blir regelmessig lemlestet og drept av tunnelkollapser og andre kjente farer som er vanlig under kobolutvinning i Kongo».

Saken fortsetter under bildet.

Britisk gruveselskap i Kongo: – Vi respekterer menneskerettighetene

Familiene som er berørt av dette hevder blant annet at barna har jobbet ulovlig i gruver som er eid av det britiske gruveselskapet Glencore. Ifølge rettsdokumentene hevdes det at kobolten fra disse gruvene blir solgt videre til Umicore, en Brussel-basert metall- og gruveforhandler, før batteriklar kobolt selges til Apple, Google, Tesla, Microsoft og Dell.

En talsperson for Glencore sier at «Glencore støtter og respekterer menneskerettigheter» og at de «ikke tolererer noen form tvungent, obligatorisk barnearbeid».

Krever at teknologiselskapene betaler for medisinsk behandling

Søksmålet er levert til US District of Columbia av Terrence Collingsworth i International Rights Advocates, på vegne av kongolesiske familier som er berørt av barnedødsfallene.

Målet med søksmålet er rettssak og til syvende og sist erstatning for gruvearbeidernes påførte lidelser. Saksøkerne ønsker også at selskapene skal finansiere «passende medisinsk behandling» for de berørte menneskene.

Ifølge The Guardian er dette første gang noen av disse selskapene står overfor en slik rettslig utfordring.

Kilde:
Apple Insider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse