MacBook Pro 16"
Apple skal i MacBook Pro 16" ha fjernet mange av irritasjonsmomentene vi har sett i tidligere MacBook Pro-maskiner.

Annonse


MacBook Pro 16″ er lansert – kan den markere slutten på marerittet?

Maskinen har vært ryktet i mange måneder, men nå er 16-tommeren av MacBook Pro endelig offisiell. Den skal ikke selges i tillegg til 15-tommeren, nei – den nye 16-tommeren erstatter 15-tommeren fullstendig.

Og det er trolig en god nyhet. For dette kan potensielt markere slutten på et «mareritt» som har vart i flere år. Dårlige tastaturer og varmeproblematikk har plaget MacBook Pro-maskinene i flere generasjoner nå. Nå kan vi kanskje legge disse problemene bak oss, en gang for alle.

MacBook Pro 16″ har både større skjerm og et bedre tastatur. Borte er Butterfly-tastaturet, og inn kommer et saksebryter-tastatur med taster som enkelt kan byttes ut, uten at hele maskinene må demonteres.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på nye MacBook Pro 16″ er fra 28 990 og oppover – altså omtrent som ventet.

Annonse


«Med en fantastisk 16-tommers Retina-skjerm, lynraske prosessorer, neste generasjons grafikk, den største batteri­kapasiteten i en MacBook Pro, et nytt Magic Keyboard og enorm lagringsplass, er dette den ultimate bærbare maskinen for ultimate brukere», hevder Apple på sine nettsider.

Du trenger heller ikke å vente særlig lenge, maskinen er tilgjengelig for forhåndsbestilling allerede i dag, og skal leveres innen 3-5 virkedager. Maskinen kommer i butikkhyllene senere denne uken.

Skjermen

16-panelet har en oppløsning på 3072 x 1920. Den støtter P3-fargerommet og True Tone og kan komme opp på 500 nits i lysstyrke.

«Den produserer 500 nits lysstyrke med fantastiske høylys, dype svarttoner og skinnende hvitt, takket være det presise justeringslaget med flytende krystaller. P3-fargerommet gir flotte, naturtro bilder og videoer. Så uansett hvor du er, får du se arbeidet ditt i sitt aller beste lys», skryter Apple.

Til tross for at panelet er større, baserer maskinen seg fortsatt på 15-tommerens størrelse. Apple har rett og slett plassert en 16″-skjerm i en 15″-maskin. Dette er gjort ved å slanke rammene både på sidene og over og under skjermen.

Skal ha løst varmeproblemet

Apple gjør et poeng ut av at kjølingen er forbedret i 16-tommersmodellen. Selskapet hevder at det er 28 prosent økt ventilering og at maskinen har en 35 prosent større kjøler. Apple har nå designet den termiske arkitekturen helt på nytt. Det har resultert i forbedrede vifteblader som skal sørge for optimal luft­gjennom­strømming. Den har også flere «varmeavledende vinger» som bidrar til mer effektiv nedkjøling.

«Forbedringen dette gir i nedkjølings­kapasitet gjør det mulig for MacBook Pro å levere opptil 12 watt høyere maksimal vedvarende kraft», skriver Apple.

Tastaturet

16-tommers MacBook Pro har altså kvittet seg med det skandaleomsuste Butterfly-tastaturet. Tastaturet, som har vært en plage for både kundene og Apple, er nå erstattet av «Magic Keyboard».

Tastaturet har en saksemekanisme der tastene har en vandring på 1 mm. Dette skal ifølge Apple gi «mer responsiv, behagelig og støysvak tasting».

«En adskilt Escape-tast lar deg bytte raskt mellom moduser og visninger. Og pil­tastene i omvendt T-form gjør navigeringen smidig, uansett om du jobber med koding, navigerer gjennom regneark eller spiller spill».

Saken fortsetter under bildet.

Du får fortsatt Touch Bar, men den er noe kortere. I tillegg får du en fingersensor helt til høyre.

Hevder mikrofonene er gode nok for podcaster

Apple hevder at lyden er kraftig forbedret i denne modellen.

«Lydsystemet med seks høyttalere fyller rommet med rik stereolyd, på en måte du aldri har hørt fra en bærbar maskin. Den doble basshøyttaleren med demping reduserer vibrasjoner dramatisk, noe som gir klarere og mer naturlig lyd, og senker bassområdet med en halv oktav.

Den mest oppsiktsvekkende påstanden er imidlertid denne:

«De tre mikro­fonene i studiokvalitet er på høyde med profesjonelle eksterne mikrofoner, slik at du kan produsere podkaster og gjøre musikkopptak med kvalitetslyd overalt hvor du er».

Det skal bli spennende å teste dette når vi får inn maskinen på testbenken.

70 000 kroner for den råeste konfigurasjonen

Du kan få denne MacBook Pro-maskinen i to grunnleggende konfigurasjoner, begge med Intels 9. generasjons-prosessor. Her kan du velge mellom en 6-kjerners Intel Core i7 eller 8-kjerners i9-prosessor.

Begge innstegsmodellene har 16 GB RAM. Når det gjelder lagringsplass har i7-modellen 512 GB SSD-lagring, mens i9-modellen har 1 TB SSD-disk. Begge kan imidlertid oppgraderes til 8 TB lagringplass, noe Apple hevder er den høyeste kapasiteten i en laptop noensinne.

Standard-grafikken i i7-modellen er AMD Radeon Pro 5300M med 4 GB minne og integrert Intel UHD 630-brikken. i9-modellen kommer på sin side med AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB minne.

Men; hvis du virkelig vil slå på stortromma kan du konfigurere denne maskinen med 64 GB RAM og 8 TB SSD-lagringsplass (!). Velger du å utstyre denne med de høyeste konfigurasjonene, må du være villig til å betale 70 000 kroner.

Mangler dette

Men, hvis du er på utkikk etter en maskin med mange porter, er ikke Macbook Pro 16″ et alternativ for deg.

Maskinen kommer nemlig med bare fire Thunderbolt 3-porter og en hodetelefon-inngang. Det er ingen HDMI-port eller USB-A-porter her. SD-kortleser kan du også bare glemme.

Klarer du å leve med det, er det imidlertid få åpenbare ulemper med denne maskinen. Riktignok er det én ulempe vi biter oss merke i – maskinen kommer nemlig med 802.11ac Wi-Fi-brikken, som ikke støtter den nye Wi-Fi 6-standarden. Verdt å nevne er også at FaceTime-kameraet fortsatt er et 720p-kamera, Apple har altså ikke oppgradert kameraet.

Vi skal naturligvis skaffe MacBook Pro 16″ til test så fort som mulig.

Kilde:
Apple