bang-olufsen-beoplay-h9
Nye BeoPlay H9 byr på flere forbedringer fra forgjengerne i tillegg til fantastisk lyd, men plages fremdeles av en ordentlig stiv pris.

Annonse


TEST: Det er én ting som plager oss stort med BeoPlay H9 fra Bang & Olufsen

Midtveis i mai skrev vi at Bang & Olufsen har oppgradert Beoplay H9-hodesettet som nå er i sin tredje generasjon etter den første utgaven av H9 i 2017 etterfulgt av H9i i 2018.

Den danske produsenten innen forbrukerelektronikk gir med sin nyeste utgave lovnader om både det ene og det andre for komfort, eksklusivitet og funksjonalitet – det er gode nyheter for deg som er i markedet for et nytt par hodetelefoner i disse dager, men vi velger likevel å advare deg allerede nå: prisen på H9 er fremdeles i det stiveste laget med sine veiledende 4990 kroner. I dagens marked for støydempende hodetelefoner betyr dette at du kan se i retning av for eksempel Bose eller Sony for å spare en tusenlapp eller to, uten at dette trenger å slå særlig negativt ut på hverken lydkvalitet eller evne til støydemping.

Uansett – med den nye generasjonen Beoplay H9 så lover Bang & Olufsen bedre komfort enn noensinne takket være nye og mykere, adaptive øreputer i ekte lammeskinn. Dette stemmer ganske enkelt bra overens med hvordan man opplever den i hverdagslig bruk, enten det er under bråkete reiser med kollektivtransport, ute på tur eller i et åpent kontorlandskap der det kan vise seg praktisk med støyreduserende hodetelefoner.

Svært komfortabel

Komforten man opplever med nye Beoplay H9 kan for samtlige situasjoner man har brukt dem i enkelt beskrives som strålende, også etter flere timers bruk. De ekstra myke øreputene føles behagelige å ha inntil ørene der de tar seg ordentlig til rette uten å føles som en belastning.

Annonse


Beoplay H9 i sin tredje generasjon trenger heller ikke konsekvent justering for å sitte komfortabelt, men samtidig erfares det med denne i likhet med forgjengerne at man ikke har en behagelig hvileplassering for hodetelefonene dersom man en gang iblant har behov for en veldig kortvarig pause fra lyttingen uten å ville legge fra seg hele settet. Dette er mer en personlig preferanse enn noe annet, men hvis du som meg skifter fra QuietComfort 35 så er det noe du bør være oppmerksom på.

Det påpekes også at nye BeoPlay H9 oppleves litt stiv i forhold til de nærmeste konkurrentene man har prøvd, på en måte som i verste fall kan påvirke opplevelsen dersom man bruker dem svært ofte. Etter vår oppfatning skyldes denne stivheten hvordan hodebøylen er formet med en annerledes mekanisme for størrelsesjustering, men det oppleves samtidig at det kun er en vanesak som sannsynligvis ikke vil påvirke deg som oppgraderer fra en av de tidligere versjonene i H9-serien.

Tungvint touch-kontroll

Det nye hodesettet kommer også med nye detaljmarkeringer for å bedre illustrere touch-funksjonene og gjøre disse mer intuitive å bruke. Disse skal visstnok være vesentlig lettere å bruke sammenlignet med forgjengerne uten at man har for mye erfaring med disse, men for den nye generasjonen H9 kan det understrekes at det ikke oppleves optimalt med touch-løsning for nesten alle aktiviteter når det tar ganske lang tid før man merker at det sitter inne. Og selv etter en slik tilvenningsperiode feiles det ganske ofte fordi man ikke er presis nok, enten det er justering av volum, sangskifte eller aktivering av den såkalte transparentmodusen som er en fin funksjon de gangene man ønsker å lytte til omgivelsene med forsterket lyd.

Nye H9 i fargen “Matte Black” – du får den også i “Argilla Bright”, en lekker grå- og beigekombinasjon.

Sett bort fra komforten og nye markeringer så kan de store endringene fra forrige modell karakteriseres i et betraktelig større batteri som ikke lenger kan byttes ut i farta, og en dedikert knapp for din foretrukne stemmeassistent som dessuten gjøres avhengig av hvilken enhet du bruker hodetelefonene med i kombinasjon med.

Veldig bra batterikapasitet

Oppgraderingen av batteriet legger opp til en stor endring: på en side oppnår man en drastisk økning i batteritiden som nå er 25 timer sammenlignet med 18 timer på H9i (begge tall oppgitt med lyd og støyredusering aktivert), mens man på en annen side ikke lenger har utbyttbart batteri som enkelt kan skiftes ut til et fulladet reservesett ved behov.

Gjennom vår testperiode har vi erfart batteritiden til å være tilstrekkelig og mye mer – tidvis har vi måttet lade den fullt for så å kunne bruke den i det som oppleves som tilsvarer Bang & Olufsen sitt estimat fordelt på flere dager med forholdsvis tung bruk. For deg som potensiell kjøper av den nye H9 kan det derfor være greit å vurdere konsekvensen av et ikke-utskiftbart batteri – hvor ofte får man et reelt behov for å bytte batteriet på stedet, og spesielt nå som batterikapasiteten har økt med syv timer?

Den andre nyvinningen som er en dedikert knapp for stemmeassistent utgjør også det vi mener er en veldig fordelaktig oppgradering, spesielt dersom du regelmessig benytter deg av en slik digital assistent, enten det er Google Assistant, Siri eller Cortana som gjør livet ditt lettere. Aktivering av disse stemmeassistentene er alltid kun ett trykk unna, noe som åpner for mer lettvint kommunikasjon – for undertegnede er dette en lite brukt funksjon slik at det ikke gjør store endringer for brukeropplevelsen, men knappen er likevel en nyttig implementering og endring fra de foregående modellene i H9-serien.

Hva så med lyden da?

Bedre komfort, dedikert knapp for stemmeassistent og syv timer mer i batteri i tillegg til en større luksusfølelse – en fin rekke oppgraderinger uten tvil, men en må være rimelig glad i luksus og Cortana eller Siri sin stemme for å bla opp 4990 kroner for nye BeoPlay H9 basert på disse egenskapene alene. Da er det en god følelse å vite at fantastisk lyd med detaljrike nyanser og skikkelig gjennomført støykansellering er en del av pakken med tredjegenerasjon BeoPlay H9, slik det burde være med hodetelefoner i denne prisklassen.

Til opplysning så har undertegnede brukt Bose det siste året.

For i tillegg til at jeg sjeldent benytter meg av stemmeassistenter så kan det være greit å understreke at jeg heller ikke er mye til audiofil. Vanligvis strekker det som regel til med ganske høy og relativt klar lyd uten at jeg henger meg opp i nyansene, men lyden fra H9 er et klart hopp fra mitt faste hodesett som er Bose QC35. Ved høyt volum oppleves en behagelig bassundertone sammen med betydelig mer detaljrik lyd – slike detaljer kommer også frem uten at man trenger å begrense seg til spesielt høyt volum, og det går særlig bra i kombinasjon med nærmest utmerket støykansellering. For sammenligningens skyld så kan det nevnes at man erfarer H9 på dette området til å være merkbart bedre enn QuietComfort 35, og noe bedre enn Sony sitt alternativ i WH-1000XM3.

Hodesettets lydbilde kan ved behov endres med Bang & Olufsen-applikasjonen der man kan velge mellom en rekke lydprofiler som egner seg til ulike aktivitetstyper, men stort sett har man forholdt seg til standardinnstillingen som i ToneTouch-funksjonen er plassert sentralt, under «Relaxed» og «Bright» da andre nyanser oftest ga lyden et unaturlig preg under testen.

Anbefales, men ikke til alle

Avslutningsvis understrekes det at BeoPlay H9 i sin tredje generasjon byr på forbedringer fra oppfølgeren i form av veldig imponerende batteritid som dessverre har gått på bekostning av et ikke lengre utskiftbart batteri, samt en enda større grad av luksusfølelse og lydegenskaper som overgår de nærmeste konkurrentene innen hodetelefoner med støykansellering. Også den gode komforten understrekes nok en gang, men med oppmerksomhet rundt mangelen på en god restposisjon utover noe stive egenskaper ellers.

BeoPlay H9 (3. gen) koster 4990 kroner hos samtlige av store norske butikker og Bang & Olufsen selv – noe som også gjør det soleklart hvilken målgruppe selskapet appellerer til.

Det er vanskelig å anbefale hodetelefonene til noen som i likhet med meg ikke differensierer altfor stort i lydkvalitet, og som i tillegg opplever det litt dyrt å måtte bla opp så mye for et sett med hodetelefoner. På en annen side utgjør det en verdig oppgradering dersom du har ekstra store krav til lydkvalitet og evne til støykansellering, samtidig som du setter stor pris på luksus og en lettere tilgjengelig stemmeassistent.

Vår karakter: 7/10.

+ Bra komfort, fint design
+ Batteriet varer veldig lenge
+ Flott lyd og bra bass
+ Utmerket støykansellering
+ Luksusfølelse

– Høy pris
– Kunne vært mer fleksibel, ingen bra restposisjon
– Klønete touchkontroll

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse