LightSail 2
Dette bildet er tatt idet solseilet utplasseres.

Annonse


LightSail 2 forflytter seg kun ved hjelp av Sola. – Vi er i ekstase over å erklære at prosjektet er vellykket

24. juni ble SpaceX-raketten Falcon Heavy skutt opp, og med i lasten var et nytt og spennende fartøy kalt LightSail 2.

Gammel ide har blitt til virkelighet

Dette er et seil som ikke drives av motorer, men som kun drives av Sola. Ved hjelp av fotoner som treffer seilet, skal LightSail 2 kunne bevege seg på en langt mer miljøvennlig og energieffektiv måte enn dagens romfartøy.

Forskere har lekt med tanken på slike solseil i mange hundre år.

– Det går faktisk helt tilbake til 1600-tallet, sa vitenskapsmann og toppsjef i Planetary Society, Guy Bill Nye i forbindelse med LightSail 2-eksperimentet.

Annonse


Johannes Kepler hevdet at kraften fra solen må forårsake komethaler og andre effekter, og han spekulerte i at det skulle være mulig for modige mennesker å seile ved hjelp av denne kraften.

Første gang

Nå kan Planetary Society melde at solseilet på vellykket vis har demonstrert at forflytning ved hjelp av solseiling faktisk er mulig. Det gir håp om at satellitter, i fremtiden, skal kunne få fremdrift ved hjelp av samme metode.

I en pressemelding opplyser non profit-organisasjonen at LightSail 2 har løftet sin jordbane takket være sollys som treffer det reflekterende solseilet.
Dette er oppsiktsvekkende – det er nemlig første gang et fartøy som går i bane rundt Jorda faktisk endrer kurs ved hjelp av sollys.

LightSail 2
En kunstners representasjon av LightSail 2 i bane rundt Jorda.

– For meg er det romantisk

Siden 24. juni har Planetary Society snudd på – og optimalisert – solseilet for å posisjonere det i bane rundt Jorda. Ifølge organisasjonen har LightSail 2 løftet seg omkring 1.7 kilometer – en bragd som «kun kan tilskrives solseilingen».

– Vi er i ekstase over å kunne erklære at LightSail 2-oppdraget er vellykket, sier sjefen for LightSail-prosjektet, Bruce Betts.

Planetary Society-sjef Bill Nye er også fornøyd – og overrasket.

– Ideen om at du kan fly et fartøy, at du kan få fremdrift i rommet på kun fotoner – det er virkelig overraskende. Og for meg er det veldig romantisk at du seiler på solstråler, sier Nye i pressemeldingen.

Vil dele data med andre

Solseilet skal nå løftes ytterligere iløpet av den neste måneden, og teamet bak fartøyet skal fortsette med optimalisering av kontrollsystemet gjennom programvareoppdateringer.

Etter dette vil LightSail 2 tilbringe et år i bane rundt Jorda, før den sakte, men sikkert kommer tilbake til planeten vår.

Planetary Society planlegger å dele innsamlede data med andre organisasjoner og selskaper slik at flere kan implementere teknologien i egne fartøy.

Her kan du se en kort demonstrasjon av prosjektet:

Kilde:
Planetary

Annonse