Jony Ive forlater Apple
Jony Ive har vært ansatt i Apple siden 1997.

Annonse


– Jony Ive sluttet egentlig for fire år siden

Nyheten slo ned som lyn i fra klar himmel i går: En av Apples viktigste skikkelser, Jony Ive, forlater selskapet til fordel for sitt eget designselskap.

Men ifølge Bloomberg er nyheten mer sjokkerende for oss på utsiden, enn for Apple. Ive skal nemlig ha trappet ned arbeidsmengden sin i mange år. Nedtrappingen skal ha startet da første Apple Watch ble lansert for fire år siden.

Mindre tilstedeværelse

Ifølge Bloomberg skal Ive og teamet hans har hatt stadig flere møter i San Francisco de siste årene. Ive skal ha besøkt Apples hovedkvarter kun et par ganger i uken. Valget om å legge møtene til San Francisco var først og fremst for å begrense Ives reisetid.

For fire år siden sa Ive til New Yorker at han var «veldig, veldig sliten». Han kalte tiden før Apple Watch-lanseringen for «den vanskeligste» siden han begynte i Apple.

Annonse
Har gått glipp av flere produktlanseringer

Anonyme kilder «med kjennskap til saken» sier til Bloomberg at Ives avgang har ligget i kortene lenge. Den siste tiden har han flere ganger gått glipp av viktige produktlanseringer, noe som ville vært utenkelig for noen år siden.

– Dette har ligget i kortene lenge. Han har vært i Apple i over 25 år og det er en virkelig krevende jobb. Det har vært 25 intense år for ham og alle må på et tidspunkt roe ned, sier den ene anonyme kilden.

Like etter Apple Watch-lanseringen fikk Jony Ive rollen Chief Design Officer i Apple. For Ive betød dette at han gikk bort fra det daglige ansvaret for maskinvare og programvaredesign. Dette ansvaret ble i stedet gitt til to andre Apple-direktører, Alan Dye og Richard Howarth.

I 2017 kunne det imidlertid se ut som at Jony Ive trappet opp sin egen rolle i Apple. Da overtok han på nytt det daglige design-ansvaret han hadde hatt noen år tidligere. Men arbeidsmengden reflekterte ikke den nye tittelen han hadde fått, skriver Bloomberg. Ive besøkte fortsatt Apples hovedkvarter kun et par ganger i uka.

– Folk er redde for å innovere

Den siste tiden har Ive jobbet mest fra hans eget designstudio i San Francisco. Han har også reist mye til hjembyen hans, London.

Kilder nær Apple forteller til Bloomberg at ansatte nå er redde for at Apple skal bli mindre innovative uten Ive.

– Designteamet består av noen av de mest kreative folkene, men nå er det en utviklingsbarriere som ikke var der før. Folk er redd for å være innovative, hevder en tidligere Apple-direktør overfor Bloomberg.

Det er uklart hva denne barrieren går ut på.

Skal fortsatt designe Apple-produkter

Ansatte i Apple er bekymret for det nye lederskapet. Nå skal Evans Hankey lede avdelingen for maskinvaredesign. En kilde hevder overfor Bloomberg at Hankey er en god leder, men at hun mangler designegenskapene.

Selv om Ive nå forlater Apple, opphører ikke samarbeidet. Ive skal gjennom sitt nye selskap LoveFrom samarbeide med Apple om nye kommende produkter «i mange, mange år fremover».

Kilde:
Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse