apple-cell-phone-cellphone-607812
Facebook skal ha delt sensitive opplysninger med mobiloperatører i flere land.

Ny skandale rulles opp – Facebook deler livet ditt med mobiloperatører

Mark Zuckerberg lovte tidligere i vår at Facebook heretter skulle være et «personvernselskap».

Hjelper mobiloperatører

Men lite tyder på at det har vært stor fremgang på dette området. The Intercept kan i dag komme med oppsiktsvekkende opplysninger om at Facebook deler brukerdata med mobiloperatører.

Dette inkluderer lokasjonsdata, interesser og sosiale grupper, for å nevne noe. Nettstedet skriver følgende:

«Et konfidensielt Facebook-dokument sett av The Intercept viser at det sosiale nettverket hjelper mobiloperatører, i tillegg til telefonprodusenter, ca 100 selskaper i 50 land – med å tilby enda mer overvåkningsdata hentet direkte fra Facebook på din smarttelefon. Dataene, som tilbys til utvalgte Facebook-partnere, inkluderer ikke bare teknisk informasjon om Facebook-medlemmers enheter og bruk av wi-fi og mobile nettverk, men også deres tidligere plasseringer, interesser og til og med sosiale grupper. Disse dataene hentes ikke bare fra selskapets iOS og Android-apper, men også fra Instagram og Messenger».

Noen av disse praksisene kan rett og slett være i strid med loven, ifølge eksperter The Intercept har vært i kontakt med.

Facebook skal visstnok ha markedsført bruken av disse dataene, og hjulpet mobiloperatører med å bruke dem, med formålet om å sjekke kredittverdigheten til potensielle kunder.

Skulle hjelpe mobiloperatører med dårlig dekning

For å gjøre dette har et verktøy kalt «Actionable Insights» blitt brukt. Dette var et verktøy Facebook lanserte i fjor for å (ifølge dem selv) hjelpe mobiloperatører med sine tjenester på steder med dårlig mobildekning. Men som The Intercept kan avsløre, brukes også dataene til helt andre formål.

Facebook hevder imidlertid at det ikke hentes inn annen informasjon enn det som allerede er opplyst om i sine brukervilkår.

– Vi gjør ikke, og har aldri, bedømt menneskers kredditverdighet for Actionable Insights eller på tvers av annonser. Facebook bruker heller ikke menneskers kredittinformasjon i hvordan vi viser reklame, sier en talsperson for Facebook til The Intercept.

Mange alvorlige saker

Saken føyer seg inn i rekken av alvorlige anklager mot Facebook. Selskapet er allerede under etterforskning for problematiske avtaler med produsenter av smarttelefoner, og de har også et søksmål mot seg fra amerikanske myndigheter. Giganten venter også en milliardbot av FTC for brudd på personvern.


Kilde:
The Intercept