facebook-1905890_1920
Facebook har lovt å fokusere mer på personvern og privatliv fremover, men de er fortsatt ikke kvitt sine spøkelser fra fortiden.

Annonse


Facebook under etterforskning for ulovlig deling av brukerdata

Facebook har blitt sterkt kritisert for måten de behandler brukerdata på, og ifølge New York Times kan Facebook ha gjort noe kriminelt når de har delt store mengder data med andre teknologiselskaper.

Ifølge avisen pågår det nå en etterforskning av selskapet. Målet er å avdekke om Facebook kan ha brutt loven når de har delt sensitive opplysninger om brukere med rundt 150 eksterne selskaper.

Ny alvorlig feil oppdaget – hackere kunne se hvem du snakket med i Messenger

Dokumenter skal gi svar

Det er uklart når etterforskningen ble igangsatt, men en jury i New York skal igjennom stevninger fått tak i dokumenter fra minst to prominente produsenter av smarttelefoner og andre teknologiprodukter. Apple, Sony, Microsoft, Amazon og rundt 150 andre selskaper har gjennom sine avtaler med Facebook fått tilgang til både kontaktlister. profil-informasjon og andre sensitive opplysninger. Avtalene skal strekke seg flere år tilbake i tid, men ifølge Facebook har de fleste av disse avtalene nå blitt terminert.

Annonse


Avtalene med Amazon og Apple er imidlertid fortsatt gjeldende, skriver New York Times.

Facebook bekrefter overfor avisen at de er under etterforskning og at de «samarbeider med etterforskerne» og «tar saken på alvor».

At tredjeparter kan ha fått tilgang til data fra mange hundre millioner brukere vil kanskje ikke overraske deg. Men ettersom dette kan ha vært gjort gjennomført uten godkjennelser fra brukerne,  kan det potensielt by på problemer for verdens største sosiale medier-plattform.

Etterforskningen er bare nok et slag i siden for selskapet, som har hatt en rekke kritiske myndighets-øyne rettet mot seg det siste året.

Skandalepreget år

Det var i juli i fjor at amerikanske myndigheter for første gang startet etterforskningen av Facebook i forbindelse med Cambridge Analytics-skandalen.  Tre føderale departementer og Justisdepartementet i USA begynte da å undersøke hvordan Cambridge Analytica greide å skaffe til veie personlige data fra nesten 87 millioner Facebook-brukere.

I tillegg har Facebook vært gjenstand for en rekke andre skandaler iløpet av det siste året. Felles for dem alle har vært at personvern og privatliv har stått sentralt.

Lover fokus på personvern

Forrige uke kunngjorde Mark Zuckerberg at Facebook nå skal satse hardere på personvern. I et blogginnlegg skrev han:

«Jeg forstår at mange ikke tror at Facebook kan eller vil selv bygge denne typen personvernfokusert plattform – for det er en ærlig ting at vi for øyeblikket ikke har et sterkt rykte for å bygge opp personvernbeskyttende tjenester, og vi har historisk fokusert på verktøy for mer åpen deling, men vi har gjentatte ganger vist at vi kan utvikle oss ved å bygge de tjenestene folk virkelig ønsker, inkludert private meldinger og historier».

 

Kilde:
New York Times 

Annonse