Tim Cook biografi
Tim Cook møter begrenset forståelse for monopollignende forretningsstrategi.

Annonse


– Tim Cook satset hele selskapet i kampen mot FBI

Den første Tim Cook-biografien havner i butikkhyllene 16. april, men allerede har TechCrunch fått tilgang til boken Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level. 

Ville ha skreddersydd iOS-versjon – Apple nektet

Nettstedet har nå publisert utdrag fra biografien som omhandler Apples krig mot FBI i 2016.

FBI ba Apple om å utvikle en spesialutgave av iOS som kunne gjøre det mulig for dem å komme seg inn på den låste iPhone-enheten som tilhørte San Barnardino-terroristen som skjøt og drepte 14 mennesker, og skadet ytterligere 22 mennesker.

Men Apple nektet å gjøre dette. En del av forklaringen på det var at Apple fryktet at uvedkommende eventuelt skulle få tilgang til denne iOS-versjonen.

Annonse


Ifølge biografien skal Tim Cook ha «satset hele selskapet» da han valgte å stå opp i mot FBIs krav.

– Selv Apple kunne ikke låse opp telefonen

I boka siteres den tidligere Apple Apple-advokaten Bruce Sewell, som pensjonerte seg i 2017. Han hevder at det var «stor aktivitet» i forkant av den offentlige kampen mellom partene.

«Så tidlig som i 2014, spurte Apple om å få tilgang til telefoner på en massebasis etter at Apple rullet ut iOS 8, som krypterte iPhoner og iPad med en kode. Politiet slet med å komme seg inn på enheter de mente var nødvendig å komme seg inn på for å etterforske kriminelle handlinger. Det var ingen annen måte å bryte seg inn i en iPhone på, selv med en rettsordre. Selv Apple kunne ikke låse opp enhetene. Selskapet nektet å etterkomme FBIs forespørsel», heter det i boken.

«Den perfekte storm»

FBI skal ha sett på masseskytingen som en måte å tvinge Apple til å gi etter, ettersom dette var en såpass tragisk hendelse med mange involverte.

«Det var en oppfatning i FBI at dette var den perfekte stormen», sier Sewell i boken, og fortsetter:

«Vi har nå en tragisk situasjon. Vi har en telefon. Vi har en død terrorist. Dette er det rette tidspunktet å øke presset på. Og det var da FBI bestemte seg for å sende kravet», sier Sewell.

Skuffet over at det ikke ble rettsak

Da konflikten mellom Apple og FBI sto på som verst, opprettet visstnok Apple et «kriserom» der det foregikk aktivitet 24 timer i døgnet. Apple skal blant annet bevisst ha besvart henvendelser fra pressen i større grad enn før, i et forsøk på å vise hva Apple mente om saken.

Det lå i kortene at FBI og Apple måtte møtes i retten for å avgjøre denne saken, men det skjedde som kjent aldri. Grunnen var at FBI greide å skaffe seg tilgang til den låste telefonen ved hjelp av en tredjepart. FBI skal ha betalt 1 million dollar for å skaffe seg denne tilgangen.

Ifølge Sewell ønsket Tim Cook at konflikten skulle ende opp i retten fordi han var sikker på at Apple skulle vinne. Da det likevel ikke skjedde, skal Cook ha blitt svært skuffet.

 

Kilde:
TechCrunch

Annonse