JAXXA TOYOTA
En slik rover skal etter planen lande på månen i 2029.

Annonse


Toyota skal til Månen

Det japanske romforskningsorganisasjon Aerospace Exploration Agency (JAXA), har nå inngått et samarbeid med Toyota for å utvikle en selvkjørende rover.

Toyota: – Godt egnet for dette prosjektet

Den skal etter planen skytes ut i rommet i 2029, og lande på Månen i 2030.

– Bemannede, trykkbaserte rovere vil bli et viktig element for å støtte menneskelig utforskning på Månen. Vi ser for oss at dette vil skje i 2030. Vi tar sikte på å bringe roveren ut i rommet i 2029, sier visepresident i JAXXA, Koichi Wakata i en pressmelding.

Roveren, som blant annet består av seks hjul, er i stand til å ta med seg to mennesker (fire i nødstilfeller) på en 10.000 kilometer lang ferd på Månen. Det er solcelleteknologi og Toyotas drivstoff-teknologi som skal gjøre dette mulig.

Annonse
– Drivstoffceller, som genererer strøm med rene metoder, avgir bare vann, og på grunn av dets høye energitetthet kan de tilby mye energi, noe som gjør de godt egnet for prosjektet vi diskuterer med JAXA, sier visepresident i Toyota Shigeki Terashi.

Kan ta av romdrakten

Roveren blir som en forvokst minibuss – den skal være seks meter lang og 3,5 meter høy. Operatørene på innsiden vil kunne boltre seg på et område på 13 kvadratmeter. På grunn av trykket inne i bilen skal astronautene kunne ta av seg romdrakten mens de utforsker landskapet.

JAXA planlegger å lande roveren på Månen før astronautene ankommer – for deretter å la kjøretøyet finne veien til dem på egen hånd.

– Dette er et ekstremt utfordrende prosjekt, og vi har store forhåpninger for Toyotas teknologi, sier JAXAs visepresident.

Økt aktivitet

Nyheten kommer for øvrig på et tidspunkt der det skjer mye i romfartsindustrien. Forrige uke utførte det Elon Musk-eide selskapet SpaceX en vellykket sammenkobling til ISS – den internasjonale romstasjonen – med sin romkapsel, før fartøyet landet trygt på overflata i Atlanterhavet.

Kina satser også hardere med egne romprosjekter, takket være et årlig budsjett på 8 milliarder dollar.

https://www.youtube.com/watch?v=1kd2nFHAAtU

Kilde:
JAXA

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse