Tim-Berners-Lee-1280x720
Tim Berners-Lee var sentral i utviklingen av internett slik vi kjenner det i dag.

Annonse


Internett fyller 30 år – dette tenker mannen bak «verdensveven» om det han skapte

World Wide Web ble skapt av den britiske ingeniøren Sir Tim Berners-Lee for 30 år siden, samtidig som han jobbet i CERN.

Tanker fra en av oppfinnerne

Oppfinnelsen hans ble et avgjørende høydepunkt ettersom det i praksis forvandlet internett til noe som kunne brukes av alle.

Men hva tenker en av nettets fedre om internett slik vi kjenner det i dag? I anledningen 30-årsdagen har Berners-Lee skrevet noen ord om oppfinnelsen som forandret verden.

– Internett har blitt et offentlig sted, et bibliotek, et legekontor, en butikk, en skole, et designstudio, en bank, kino og så videre.

Annonse


Men dette til tross – Berners-Lee erkjenner at det er en rekke problemer knyttet til oppfinnelsen hans.

Dette må vi løse

Han ber nå myndigheter og selskaper verden over om å stå sammen for å løse problemene før de blir verre.

– Samtidig som at internett har skapt mange muligheter, gitt marginaliserte grupper en stemme og gjort livene våre enklere, har det også skapt muligheter for svindlere, gitt en stemme til folk som sprer hat, og gjort det enklere å utføre alle slags kriminelle handlinger, skriver Berners-Lee og lister opp de tre mest dysfunksjonelle aspektene ved internett slik han ser det.

  • Bevisst, ondsinnet hensikt: Statsstøttet hacking og angrep, kriminell oppførsel og nett-trakassering
  • Systemdesign som skaper perverse insentiver: Bruker-verdi ofres gjennom for eksempel reklame-baserte inntektsmodeller som kommersielt belønner clickbait og viral spredning av feilinformasjon
  • Utilsiktede negative konsekvenser: Den rasende og polariserte tonene og kvaliteten på offentlig diskurs.

– Vi ville ha sviktet internett

Selv om problemene ser ut til å eskalere, ser ikke Berners-Lee heltmørkt på situasjonen. Han mener vi alle har et ansvar i arbeidet mot å skape et bedre internett.

– Internett er for alle og sammen har vi muligheten til å skape endring. Gitt hvor mye internett har endret seg de siste 30 årene, ville det vært fantasifullt å anta at nettet slik vi kjenner det ikke kan endres til det bedre de neste 30 årene. Hvis vi gir opp å bygge et bedre internett nå, har ikke nettet sviktet oss. Da har vi sviktet internett, avslutter Berners-Lee.

 

Kilde:
Fortune

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse