Det endelige forslaget til "Artikkel 13" er ferdig utarbeidet og skal stemmes på senere i år.
Det endelige forslaget til "Artikkel 13" er ferdig utarbeidet og skal stemmes på senere i år.

Annonse


De har kommet til enighet om “opplastingsfilteret”

Europaparlamentet og Rådet har nå kommet til enighet rundt det svært kontroversielle “Artikkel 13” som man er redd for at vil føre til opplastingsfiltre. I sin helhet er forslaget til lovteksten nå på vei til parlamentet for å bli stemt på, dette vil foregå i mars eller april.

Ferdig utarbeidet

Det var i september at Europaparlamentet stilte seg bak forslaget om å innføre artikkel 13 i et ledd av EUs planer for å reformere opphavsretten slik vi kjenner det. I ettertid oppsto diskusjoner og påfølgende forhandlinger om hvordan lovforslaget og den tilhørende teksten skal formes, noe som formelt ble avsluttet i går da det ble klart at loven er ferdig bearbeidet.

Tysk og fransk motstand

I den siste utgaven av artikkel 13 har man endret det i takt med innsigelser som har kommet fra både Tyskland og Frankrike om å holde enkelte tjenester unntatt fra lovverket, med avgjørende faktor i nettstedenes størrelse og årlig omsetning. De som blir fritatt gjennom denne unntaksregelen må likevel gjøre en innsats for å få de riktige lisensene fra eierne når de publiserer materiale, men de blir ikke tvunget på samme måte som øvrige nettsteder til å hindre opplasting på nytt ved brudd.

Det skal sies at forrige versjonen av lovteksten ekskluderte “små virksomheter” etter ordlyden, noe som nå er endret. I stedet gjelder det at en tjeneste må ha vært tilgjengelig i mindre enn tre år og med færre enn fem millioner unike besøkende per måned i tillegg til en årlig omsetning på under 10 millioner euro for å ha fritak fra regelen.

Annonse


– Enda verre

Julia Reda i det tyske piratpartiet og medlem av Europaparlamentet har hele veien vært svært kritisk til artikkel 13, og mener at den endelige lovteksten forverrer situasjonen.

Ifølge Reda har reforhandlingene ført til en forverret situasjon for små aktører, forfattere og internettbrukere som nå vil oppleve at internettet slik vi kjenner det plasseres i hendene på teknologi- og mediegiganter. Hun gir dessuten uttrykk for at selv de sofistikerte opplastingsfiltrene ofte kan ta feil og blokkere lovlig innhold, og at det blir vanskeligere for forholdsvis små aktører å operere på grunn av manglende ressurser.

Kilde:
TorrentFreak

Annonse


Annonse


Annonse