Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Regjeringen i Sveits oppfordrer hackere til å delta i programmet for å finne sårbarheter i e-valgsystemet. (Ill.: Brian Jackson/Alamy)

Det er fine dager å være hacker i Sveits

Halv million til den som finner sårbarheter i e-valgsystemet.

Sveitsiske myndigheter er ikke tilbakeholdne i det de utfordrer hackere til å teste landets elektroniske valgsystem i forkant av det offisielle valget. De tilbyr pengepremier på nesten opptil en halv million til de som kan identifisere utsatte elementer på det nye, internettbaserte stemmesystemet.

– Gjør hva dere vil

Totalt har regjeringen i Sveits allokert rett i underkant av 1,3 millioner kroner til såkalte «white-hat»-hackere som melder seg opp til programmet som kalles «Public Intrusion Test» og som avholdes før det egentlige valget. Systemet settes opp for et liksom-valg der hackerne under en gitt periode står fritt til å kunne oppdage sårbarheter.

Premiene varierer mellom rundt 30 000 til 50 000 dollar i tilfeller der det avdekkes sårbarheter som gjør det mulig å manipulere stemmer på en måte som ikke er sporbart i ettertid, og ned til 20 000 dollar dersom manipuleringen kan oppdages.

Redd for manipulering

Sveits er ikke det første landet som interesserer seg for et internettbasert valgsystem: i Frankrike var det mulig for franske statsborgere som oppholdt seg i utlandet å stemme over nett, noe som senere ble fjernet som en mulighet i 2017.

I 2007 gikk Storbritannia vekk fra planene om e-valg som følge av sikkerhetsmessige årsaker.

Kilde:
The Verge

Annonse
Stikkord: e-valg, hacker, hacking, sveits, valg, white-hat