STORTEST: Disse banker Apple AirPods
Beoplay E6 ern et par svært gode propper for trening.

Annonse


STORTEST: Bang & Olufsens propper imponerer oss stort

Kan Bang & Olufsen produsere gode øreplugger til trening? Vi finner ut om Beoplay E6 leverer varene når man må yte fysisk.

Innledning

Øretelefonene kommer i en stilfull eske. I denne vil du garantert finne puter som passer akkurat dine ører, her er det mange valgmuligheter.

Den eneste tråden Beoplay E6 er utstyrt med, holder venstre og høyre øretelefon sammen, men den kjennes heldigvis ikke ubehagelig eller tung ut under bruk. Hadde det vært et problem, hadde vi slitet med disse.

I esken finner du også en praktisk oppbevaringspose som du kan oppbevare proppene eller laderen i når de eller den ikke er i bruk. Laderen er en USB lader som kan kobles til stikkontakt med adapter eller rett i PC eller MAC.

Annonse


B&O Beoplay E6 kommer i tre farger: sort, beige og en pen burgunder.

Annonse:

Oser kvalitet

Kvaliteten på Beoplay E6 ser en fort ikke er av den billigste sorten, de kjennes solide ut, uten og føles tunge i hånden, de har ikke plast slik som andre billigere varianter har, her har de tydeligvis tenkt nøye da de valgte materiale da Beoplay E6 kjennes og ser ut som de er av ypperste kvalitet.

Putene som følger med er i mykt silikon, og tråden som holder sammen høyre og venstre øretelefon er kledd i lekker nylon – det betyr at at ingen kald ledning treffer huden når du tar de på deg, eller som blir iskald når en bruker disse ute i kaldt vær.

Magnet på ryggen

Selve øretelefonene er også utstyrt med en magnet på «ryggen» – når disse kobles sammen går de i dvale til du skal bruke de igjen.

I design skal de få trekk for en ting, og det er «klossene» på ledningen som holder øretelefonene sammen.

Det er to av dem: en som huser knappene, og en som inneholder ladingen, dette burde vært mulig å få til på en kloss. Det kan irritere litt når en skal skru ned lyden eller pause musikken der en griper etter feil kloss. En lærer seg riktignok etter noen dager at knappene sitter på venstre side, men dog.

Selv om det er «klosser» på tråden føles disse ikke tunge ut i bruk, og en merker ikke at de er der før en griper etter feil kloss for å justere volum.
Selv om det er «klosser» på tråden føles disse ikke tunge ut i bruk, og en merker ikke at de er der før en griper etter feil kloss for å justere volum. (Ill.: Elise Andreassen/ITavisen)

Bluetooth er ofte en plage

Undertegnende har brukt ett uvisst antall Bluetooth øretelefoner, så det var litt spenning knyttet til førstegangs paring, og hvor enkelt det er å bytte mellom avspillingsenheter.

Testeksemplaret ble paret med PC og iPhone. Oppkoblingene var veldig enkel, ett trykk på den midterste av de tre knappene var det som skulle til, de vistes umiddelbart på enheten og vipps der var de.

Det å gå fra avspilling på PC og rett til iPhone gikk også smertefritt, det var ikke behov for å pare de på nytt etter først og ha paret de en gang. Her gikk vi fra PC på kontoret og til iPhone flere ganger kun ved å koble de til Bluetooth på telefonen og tilbake til PC igjen. Det som overrasket mest var hurtigheten: ofte kan enhet stå å lete litt for å finne øretelefonene når de kobles til, men her var det ikke noe unødvendig venting eller leting etter enheten, det bare fungerte og skapte ingen unødvendig frustrasjon for oss som liker å bytte mellom avspillingsenheter.

Det som kan kritiseres her er at når de er gått i dvale med magnetene så må de kobles til på nytt, da de ikke automatisk kobler opp på siste enhet når dvalen blir brutt. Her krever de at du trykker «på» knappen på Beoplay E6 slik at de registreres aktive igjen før du kan fortsette avspilling, og de fortsetter avspillingen fra siste aktive enhet. Her savner vi at de kommer opp automatisk når dvalen blir brutt, for det trykket kjennes litt unødvendig, selv om dette også er todelt fordi de ikke vil trekke unødvendig strøm om de skulle skli ut av magnetposituren i oppbevaringsposen eller i sekken.

Det følger med mange forskjellige størrelser. Det liker vi godt.
Det følger med mange forskjellige størrelser. Det liker vi godt. (Ill.: Elise Andreassen/ITavisen)

Batterilevetid

Hodetelefonene kom med litt strøm, det vil si at de ble testet en god fire timer før de ville ha mer strøm. De ble så satt på lading i tre timer før de ble tatt i bruk igjen. Denne gangen varte batteriet mye lengre og vi vil si at til musikk holder de det de lover med fem timer avspilling.

Vi strømmet musikk, besvarte samtaler og hadde hodetelefonene i bruk med unntak av en time midt på dagen, med start 08:00. Først klokken 14:18 indikerte de at de snart var tomme for strøm, så her er det ett pluss i margen for god batteritid. Når de lader lyser det en liten oransje lampe på den ene øretelefonen som indikerer at de faktisk lader, denne blir grønn når de er ferdig ladet etter tre timer. Da er strømnivået på maks.

Så lenge en er flink og lar de koble seg til magnetene når de ikke er i bruk så trekkes heller ikke strøm når de ligger på vent. Her slipper en å knote med av/på knapp for å være helt sikker på at de ikke trekker strøm unødvendig. Vi brukte Beoplay av og på flere ganger i flere dager med varierende lengde i noen dager og først 3 dager etter lading ville de ha mer strøm – det vil si at om en bruker disse en time om dagen til trening, skal det holde med en lading i uken, dette er helt ypperlig.

Lydkvalitet

Bang&Olufsen er kjent for levere kvalitet i lydbildet, og det gjør de også denne gangen. Det er en sjelden god lyd i Beoplay E6.

Undertegnede har flere ganger fått høre at musikksmaken er litt så som så, siden det kan være Aqua i dag, mens det i morgen rockes til Sepultura, så her er det ett bredt spekter i hva som er blitt hørt i testperioden.

Noen øretelefoner kan også ha tendens til å bli for skarpe på diskant, slik at det nesten kan gjøre vondt når en har litt volum, Dette er ikke tilfellet her, men skulle du oppleve det slik, så kan det justeres i B&Os app der du har valgmuligheter slik at du får lyden akkurat slik du vil, og til hvilken musikk som spilles.

Forhåndsinnstillingene her er såpass gode at det ikke var behov for å tukle med denne, den ble mest brukt for å se gjenstående strøm. Appen er også veldig praktisk om en eier flere B&O produkter da alle produkter en eier vises nettopp her. Den er også lett å bruke og fungerte utmerket. Det ble testet litt de forskjellige lydinnstillingene helt i starten før en fort fant ut at den forhåndsinnstilte faktisk ga best lyd på det meste av musikken vi lyttet til.

Noen sanger som er veldig gamle slik som gammel country leveres ofte med en litt dårligere lyd i noen strømmetjenester, men selv her gav Beoplay E6 en flott lyd og fikk det beste ut av musikken. Dette er typisk musikk ikke alle andre billigere varianter klarer levere en klar og skarp lyd på.

Lyden i disse sluttet ikke å overraske og er noe av det beste vi har testet på lenge, den er ikke for skarp, men samtidig leverer de klare toner, en hører også tydelig nivåene i lydbildet under musikk som krever litt. Dette er noe som kan ha en tendens til å forsvinne i alt for sterk diskant eller bass i billigere varianter, men her får du hele spekteret levert på en fantastisk måte som nesten bare må oppleves.

Det er flere typer innstillinger en kan gjøre for å få den lyden en ønsker.
Det er flere typer innstillinger en kan gjøre for å få den lyden en ønsker. (Ill.: Elise Andreassen/ITavisen)

Bruk og komfort

Testeksemplaret ble testet på tur i lett regnvær, i friske 2 grader. Materialkvaliteten er som nevnt av de aller fremste, og det kjenner man også under bruk utendørs.

At de er behagelige under bruk har svært mye å si, og i denne prisklassen bør det kunne brukes noen timer uten å føle på irritasjon eller ubehag. Så også utendørs men med en ekstra dimensjon. De blir nemlig ikke kalde som noen av de mest harde plastvariantene kan bli, noe som er svært praktisk om man bruker dem utendørs en del. Selv om kroppen under jogging og turer kan holde seg godt varm selv, er det noen typer som kan føles kalde mot huden ved utendørs bruk i norske vintertemperaturer. Pluss i margen for smarte materialvalg.

Det viktigste likevel, etter selve lyden, er at de ligger usedvanlig godt på plass uten følelsen av at de skal falle ut. Selv om turen ikke gav de mest ekstreme utfall, opp og ned eller sideveis for den del, er vi trygge på at disse tåler bevegelse bedre enn det meste annet på markedet.

Det som var spesielt var følelsen av musikken som kommer svært tett på, selv på tur i trafikk med en del støy. En blir litt i sin egen verden og lyden omfavner deg på en måte som ikke er vanlig blant andre utgaver.

Det er nok på grunn av kombinasjonen av et svært tett og dynamisk lydbilde, paret med medfølgende ekstrautstyr som sørger for at de passer nettopp deg. Om det er på sykkel, løping eller gange i skog eller langs vei gjør disse jobben bedre enn de fleste.

Om noe er støydempingen for god i enkelte tilfeller, om man ikke har hodet med seg og ser seg for under turen. Dette luksusproblemet er likevel å leve svært godt med for de fleste av oss, og bidrar til at E6 fortjener topp score som turkamerat for treningsglade musikkelskere.

Når en får samtale mens en er på farten er lyden klar og skarp. Det ble også mottatt tilbakemelding på at de i den andre enden hørte meg godt selv om de blåste friskt. Her tyder det på at mikrofonen er av ypperste kvalitet.

I hjemme og i jobbsituasjon er opplevelsen likedan; det er ikke noe problem og sitte med disse på ørene om en jobber på kontor, selv om de er såpass støydempende at de kanskje stenger ut lyder en egentlig skal høre.

Lyden på samtalene er krystallklare. Disse vil nok fungere utmerket på fly eller i situasjoner der det er støyende omgivelser en vil stenge ut. De er selvfølgelig ikke på nivå med over-hodet-hodesett med aktiv støydemping, men en kan fort få en følelse av at de har tenkt en god del på støydemping og redusering av lyd utenfra da de skapte Beoplay E6.

Konklusjon

Konklusjonen her er at selv om disse har en stiv pris, så danker de ut de fleste andre på markedet akkurat nå, både på komfort, batteri og lydbilde – sist, men ikke minst, så ser de også utrolig lekre ut.

Med fare for å erte på meg noen så har undertegnede i en lengre periode brukt AirPods levert av Apple men bytter gladelig over til B&O sine beoplay E6 uten betenkningstid, ikke bare på grunn av lydkvaliteten men følelsen av at Beoplay E6 sitter på plass i øret uansett om en sitter i ro, står på hodet, danser, trener eller er ute å går.

Når de eneste minusene er manglende automatisk oppkobling på siste enhet etter endt dvale og klossene på tråden så er dette for småplukk og regne når de leverer så godt på alle andre områder.

Om en er opptatt av batteritid, komfort og en helt fantastisk god lyd så er dette en investering i en trening/ turkamerat som vil være med deg i lang tid og som du som elsker musikk og god lyd ikke kan være uten.

+ Magisk lyd
+ Fantastisk komfort
+ Enkel paring og bytting mellom enheter

– Klosser på tråden som forvirrer når en skal ha tak i knappene på ene klossen.
– Manglende automatisk oppkobling etter brutt dvale

Annonse


Annonse


Annonse