ITavisen avslører: slik kan brukte iPhone-mobiler selges rå-billig
Selgere som ikke gjør alt etter loven, har mulighet til å selge en tidligere ødelagt iPhone billig takket være et sleipt toll-triks.

Annonse


ITavisen avslører: slik kan reparerte mobiler selges rå-billig

ITavisen har fått tak i informasjon som avslører hvordan personer som ønsker å selge større mengder elektronikk, og spesielt populære produkter som iPhone, kan selge til ekstra lave priser.

Oppdatert, 09:00:

Vi rettet Finn-teksten til å bli mer presis i ordlyden.

Slik gjøres det

Informasjonen under baserer seg på salg av produkter som har vært ødelagte, ofte til det ugjenkjennelige. ITavisen kan bekrefte at informasjonen stammer fra noen med erfaring innen import av populære elektronikkprodukter.

Annonse


Varen, en iPhone X i dette eksempelet, kjøpes veldig billig. Hvordan? Fordi den er så defekt at viktige funksjoner ikke fungerer, eller at den ikke starter i det hele tatt. Disse koster fra 500 til 1000 kroner og kan skaffes fra mange steder i verden. Den ødelagte enheten sendes så til Kina av den opprinnelige kjøperen, der enheten blir satt sammen. En slik reparasjon koster 800 kroner for en iPhone X.

Via USA til Norge, deretter avslører vi det sleipe trikset

Deretter er vi over til den finansielle delen, for måten det gjøres på, er å sende enheten til USA, nærmere bestemt en delstat uten salgsskatt, som Delaware. Deretter er så trikset å selge produktene, ofte til en stor distributør-kjede, da de vil ha større utfordringer å se om det kommer ekstra iPhone-modeller gjennom systemet og som av den grunn vil ha problemer med å kjapt se at noe ikke stemmer med dem.

Dette er den siste kjeden i salgs-operasjonen før produktet ankommer landet personen eller personene har tiltenkt. Fordelen er nå at iPhone-enhetene har ankommet EU eller Norge, og fordi de er merket som et serviceprodukt oppgis kun kostnaden fra Kina. På den måten slipper selger å betale hva andre måtte har betalt, noe som gir en ekstra besparelse, og derfor mulighet til å selge produktet til under bruktpris, eller det samme som en brukt enhet, på åpne salgskanaler.

Apple og andre produsenter vil kunne avsløre enheter som dette enkelt ved å søke etter IMEI-nummeret og se at det tidligere er brukt (og at mobilen derfor også aldri var helt ny). Forbrukere dog, vil ha større problemer med å se forskjell, og vet derfor ikke at de bør undersøke om produktet er helt nytt.

Finn.no følger ekstra med på mobiler

Som det største torget for kjøp og salg på nett i Norge, er Finn.no tjenesten å spørre om de har et problem med personer som legger ut populære produkter som er på grensen til ulovlig importert, eller svindelforsøk.

Vi tok også kontakt med Tolletaten for å høre om dette er noe de har vært borti. Vi fikk aldri svar, men vi har fått bekreftet fra en person som jobber i en større elektronikk-kjede at metoden som beskrevet i denne artikkelen, benyttes. Merk at dette ikke er samme kilde som først nevnt.

Geir Petter Gjefsen er leder for forbrukertrygghet hos Finn, og han opplever ikke at tjenesten har store problemer med svindelforsøk eller ulovlige varer. “Vi har en egen avdeling som jobber med Forbrukertrygghet, og får også stor hjelp av brukerne”, og legger til:

“Æren for at produktene er korrekt priset er det nok først og fremst brukerne selv som må ha. Når man legger inn en annonse og kommer til feltet pris, så har vi følgende hjelpetekst: Sett en realistisk pris på varen, undersøk gjerne hva lignende gjenstander blir solgt for.”

“Det vil være vanskelig å fange opp en unormal pris automatisk, i hvert fall ene og alene automatisk, og det er grunnet at en iPhone er ikke en iPhone. Men det skal også sies at telefoner er en av de kategoriene vi ser på som mest risikofulle. Det er en kategori vi har flere kontrollmekanismer på, og av den grunn blir det også foretatt flere manuelle kontroller av annonser for telefoner enn av for eksempel barneklær.”

“I tillegg skal det nevnes, både med tanke på lavt prisede telefoner og tyvgods, at vi har mange årvåkne brukere der ute som sier fra til oss dersom de tror noe er galt med en annonse. Vi oppfordrer alltid brukere til å si ifra til oss dersom de opplever noe mistenkelig eller uønsket!”

Blir tyvegods solgt hos Finn også? Ja, men dette forekommer sjeldent ifølge Gjefsen: “Vi oppdager fra tid til annen noen som selger tyvgods, både i stor og liten skala. Men det er heldigvis forholdsvis sjeldent.”

“Sett en realistisk pris på varen, undersøk gjerne hva lignende gjenstander blir solgt for. Vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket eller unormalt på Finn til å ta kontakt med oss,” avslutter Gjefsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse