USA har den kjappeste supermaskinen: 37 000 CPU-er må kjøles med over 15 000 liter vann
Det er vanskelig å forestille seg kraften til USAs nye superdatamaskin. Nå blir det spennende å se hva Kina svarer med.

Annonse


USA har den kjappeste supermaskinen: 37 000 CPU-er må kjøles med over 15 000 liter vann

Med dagnes fokus på skyen og mange småmaskiner som samarbeider om å kalkulere, har superdatamaskiner som brukes av og utvikles av nasjoner havnet bakpå i mediebildet.

Flere år siden de var kjappest

Men noen ganger skjer det såpass store sprang frem, at det er verdt å merke seg, som nå med USAs nye superserverfarm som er den kjappeste i verden.

Sist gang USA var kjappest med en slik maskin var i 2013. Juni 2013 kunne nemlig Kina skryte av å ha nettopp den kjappeste maskinparken.

Dette brukes de til

Maskiner som dette brukes til å utforske menneskets genom-er for å finne ut av sykdommer, finne nye måter å utvinne olje på samt forsvarsprosjekter og atomvåpen.

Annonse


Det er forventet at Summit, maskinens navn, havner på førsteplass når Top500 oppdaterer sin liste over superdatamaskiner i løpet av juni.

Vanvittig mengde CPU-er

Summit er navnet på den nye supermaskinen som er installert i Oak Ridge National Lab i Tennessee.

Den er ikke akkurat plassert under et bord, men tar opp en plass tilsvarende to tennisplasser og drikker 15 141 liter vann i minuttet.

Hvorfor? Fordi den nyttegjør 37 000 CPU-er, må vite. 200 petaflops er den i stand til å beregne.

Bruker Nvidia og IBM CPU-er

Maskinen har 28 000 GPU-er fra Nvidia som samarbeider med 9000 CPU-er fra IBM.

Vi snakker 200 kvadrillion utregninger i sekundet (det er 200 med 15 nuller) – det tilsvarer mer en 1 million mer datakraft enn en tradisjonell bærbar datamaskin og nesten dobbelt så mye kraft som Kinas toppmaskin Sunway TaihuLight.

 

Kilde:
Wired

Annonse