I dette rommet ingen andre selskap har, skaper Samsung lyden du hører hjemme
Samsung er det eneste selskapet i verden med et testrom som dette, spesialdesignet for å skru lydplanke-lyd.

Annonse


I dette rommet ingen andre selskap har, skaper Samsung lyden du hører hjemme

Samsung inviterte oss til sitt lydsenter i Valencia rett utenfor verdensmetropolen Los Angeles.

Grunnen er lansering av nye lydplanker til TV-en, for dette er stedet selskapet skaper lyden du hører i stua.

Et forholdsvis lite team

De har en stab på 24 personer, inkludert ni som er trent opp til å lytte til musikk for å gi tilbakemelding på produktene de produserer her med blindtester, som vi også fikk være med på.

Samsung, som en av verdens største teknologiselskap, tilbyr selvsagt lydprodukter, men det er disse plassbesparende lydplankene det forholdsvis lille teamet bruker mest tid på (en av lyd-ingeniørene avslørte hans neste prosjekt er mobil-lyd – økt fokus på dette i Galaxy S10, kanskje?)

Annonse


Som kjent handlet Samsung Harman for et par år siden, så vi måtte nesten spørre sjefen på lab-en om dette har hatt noe å si for dem. Ingenting, utover at sjefen der, samt en rekke andre toppledere, kommer fra nettopp Harman, men før overtagelsen ble offentliggjort i 2016. Valencia-avdelingen har holdt på i fire år.

Utover dette har ikke de tidligere Harman-folkene noe å si om oppkjøpet, også fordi Harman har en tre-års periode der de gjør sin egen greie. Hva som skjer videre, vet vi ikke, men at de blir mer integrert i Samsung-kulturen og kanskje også flytter til LA, høres ut som en naturlig utvikling.

Det digitale, som lyd-kodeker og slike ting, tar hovedkvarteret i Soul seg av. I LA-kontoret handler det om å skjønne hvordan lyd produseres, energien og ikke minst å finne frem til den korrekte EQ-en etter å ha testet med avansert utstyr.

Dette ser de etter:

Dette fikk vi se

Vi besøkte lab-en og testrommene, og fikk en grunnleggende innføring i hvordan en høyttaler fungerer, og hvordan de “masserer” lyden frem slik de mener er optimalt for kunden. Dette er spesielt viktig for lydplanker som ikke har mye plass å dytte luft i, men takket være testrommene har de forbedret bass-teknologien i lydplankene en god del. Det er utfordrende å hemme støy-utvikling i så tette rom høyttalerne har.

Det later til at Samsung tar lyd langt mer seriøst nå enn for fire år siden. De slenger visstnok ikke bare sammen høyttalerne og pakke dem inn i et design som selger; de sørger for at lyden er så bred som mulig, men samtidig har en klarhet slik at man hører all dialog. En annen greie de må få til er at høyttalerne skal spille høyt uten at man hører ulyder.

De hadde et aldri så “lite” problem med dette tidligere i 2016 da de lanserte et produkt som lagde ulyd ved avspilling av en viss type vokal.

Her testes en av de nye lydplankene.
Her testes en av de nye lydplankene. (Ill.: Samsung)
HW-N710.
HW-N710. (Ill.: Samsung)
Lyttetestprogrammet er gammelt, men gjør jobben. Poenget er å høre med og uten Samssungs modifikasjon av lyden for å finne den perfekte EQ-en for produktet.
Lyttetestprogrammet er gammelt, men gjør jobben. Poenget er å høre med og uten Samsungs modifikasjon av lyden for å finne den perfekte EQ-en for produktet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Har allerede gitt resultater

Når det er sagt har selskapet kommet langt siden den gang, og skryter av gode testkarakterer etter å ha brukt sin nye ekspertise.

Lydplanker er ikke det ideelle for å levere lyd, det er Samsung enige i, men utfordringen er at om man hadde gått for to vertikale planker på hver side, så hadde det ikke vært noen senter-lyd for den viktige dialogen. Tre høyttalere? Joda, men da er man jo bare to høyttalere og en bass unna et komplett 5.1 surround-system og det praktiske med nettopp lydplanken er borte.

Lydteknisk

– Det største problemet med å strømme musikk, er at vi ikke vet nøyaktig hvilken informasjon som vil komme fra strømmen. Derfor må vi ha en mekanisme som korrigerer lyden i sanntid. En “energy limiter” brukes for dette formålet og kalkulerer energien i høyttaleren for å sørge for et balansert lydbilde, forklares det.

Jeg skjøt inn at jeg har en Sonos-lydplanke, og tenkte det kunne være morsomt å diskutere appen de bruker for å kalibrere høyttalerne. Appen spiller en lyd samtidig som man beveger seg rundt i rommet med mobilen høyt og lavt, dette for å optimalisere lyden for rommet Sonos-høyttaleren befinner seg i. Konsensus blant Samsung-folket, var at dette bare er tull. Samsung selv bruker ikke teknologien. Hva mener du?

Er det mye å tenke på når man skal levere god lyd i en plassbesparende formfaktor? Veldig. Lydplankene er fullstappet med teknologi som er forsket frem ved å bruke et tradisjonelt testlydrom. Dette brukes for produkter som ikke nødvendigvis må henges på veggen, samtidig som de har et spesialdesignet rom med 17 mikrofoner der de monterer høyttalerne i veggen slik at de tester slik produktet er ment å brukes hjemme. Dette rommet er som nevnt spesialdesignet for Samsung – ingen andre selskap i verden har noe lignende.

– Etter å ha utviklet et lydprodukt ved hjelp av akkurat dette rommet, fikk vi “excellent” av Consumer Reports for første gang, så det er klart dette er viktig, forklares det.

Satser på dyrere produkter

Det Samsung må gjøre er derfor å treffe det perfekte midtpunktet så alle detaljer kommer frem, men at det samtidig er bass tilstede. Den nye lydplanken vi fikk høre, NW 710, kommer til Norge i løpet av våren og hørtes bra ut med en DTS demoplate og en Jason Bourne-sekvens.

Ikke helt overraskende med en prislapp på 799 euro. Det er langt over snittet for slike produkter som har vært priset ganske lavt, men så har de også fire andre rimeligere produkter i serien, og en modell som blir enda noe dyrere.

Visste du dette? 95 prosent i en høyttaler er kun varmeutvikling – 5 prosent er lyden du hører.

Annonse