Dette er et MK Typist Double Shot PBT mekanisk tastatur.
Dette er et MK Typist Double Shot PBT mekanisk tastatur.

Annonse


Her er hva du aldri visste du burde vite om tastaturer

Har du bygget deg egen PC så vet du sannsynligvis hvor mye arbeid det ligger bak å velge de riktige delene.

I ITavisens nye artikkelserie får du kjøpsguider på alt du måtte trenge til ditt neste PC-byggeprosjekt. I denne omgang tar vi for oss mekaniske tastaturer, siden dette vil være aktuelt både for de som bygger seg en ny PC og de som trenger en oppgradering fra membrantastatur.

Hvorfor gidde å punge ut for et mekanisk tastatur?

Nå skal jeg generalisere membrantastatur litt ved å snevre det inn til de klassiske HP/Dell-tastaturene man finner på de fleste arbeidsplasser. Man får også noen kulere modeller laget av for eksempel logitech, men selv de deler mange av de samme svakhetene, bare i mindre grad.

Mekaniske tastatur er som regel mye mer gjennomført. Det åpenlyste er bryterne, men de bringer mye mer på banen. Folk forventer en viss kvalitet av tastatur med mekaniske brytere så markedet har fulgt etter. Man betaler gjerne for en mer solid ramme, forbedret funksjonalitet, bedre keycaps, betydelig lengre levetid og økt fokus på design. Det føles rett og slett bare bedre i bruk.

Annonse


Razer Cynosa Chroma Pro med Razer Switches mekaniske taster.
Razer Cynosa Chroma Pro med Razer Switches mekaniske taster. (Ill.: Razer)

Hva velger jeg?

Du velger det som passer deg! Det er ingen fasit på hva som er best. Det første du må tenke på er hva slags type brytere som passer deg. Du har kanskje hørt venna dine prate om rød, blå eller brune, men det er så mye mer å velge i!

Det har over tid kommet ganske mange produsenter på banen. Cherry produserer de mest kjente, men Logitech, Razer, SteelSeries og flere andre har fått litt fotfeste i det siste. Her må man egentlig bare prøve seg frem i butikk for å få svaret, men under er en tabell som kan hjelpe deg på veien.

Aktiveringsavstand er avstanden man må trykke ned bryteren for at den skal sende et tastetrykk. Total bevegelsesavstand er målet på hvor langt ned man dytter bryteren når man har tasten helt i bunn. Aktiveringstyngde er tyngden du må legge på bryteren for å nå aktiveringspunktet, hvorav avstand er gitt under aktiveringsavstand.

De fleste switcher utenom Cherry sine er produsert av Kaihua, markedsført som “Kailh”. Dette gjelder både Razer, SteelSeries og mindre kjente Tesoro sine. Kailh sine brytere er populært kalt Cherry-kloner, men har på generelt basis litt tyngre egenskaper.
De fleste switcher utenom Cherry sine er produsert av Kaihua, markedsført som “Kailh”. Dette gjelder både Razer, SteelSeries og mindre kjente Tesoro sine. Kailh sine brytere er populært kalt Cherry-kloner, men har på generelt basis litt tyngre egenskaper. (Ill.: Vegard Sørlie/ITavisen)

Vent, det er mer

Når du så har funnet deg bryteren som passer for deg må du bestemme deg for hva slags type tastatur du vil ha. Skal du ha full size, Tenkeyless som er 80% av full size, en plassbesparende en på 75% eller kanskje 60%? Skal den være minimalistisk, trenger det å ha glorete RGB-belysning? Hva slags farge skal tastaturet ha, skal det ha medietaster, lydtilkoblinger eller hva med gaming-funksjoner og macroer? Her er noen raske søk og bildesøk på internett din venn, fordi det går kun på preferanse.

Logitech G513 med Romer-G Tactile eller Romer-G Linear mekaniske taster.
Logitech G513 med Romer-G Tactile eller Romer-G Linear mekaniske taster. (Ill.: Logitech)

Gjør det til ditt eget

Det som er ekstra fint med å ha standardiserte brytere er at det gjør plass for enda et marked, nemlig tilpassede taster (custom keycaps). Her er det mulig å velge i mye rart, blant annet taster med hodeskaller på, din favoritt-pokémon eller noe enkelt og stilrent.

Har du en 3D-printer i tillegg så er det få begrensninger på hva slags taster du kan ha på tastaturet ditt.

Merk: Det kan være litt forskjell i størrelser på forskjellige tastatur, noen produsenter plasserer bryterne nærmere hverandre og krever derfor mindre taster for å få plass.

Keycaps fra Mionix.
Keycaps fra Mionix. (Ill.: Mionix)

USB eller PS/2

Det er en pågående debatt blant entusiastene om hvorvidt PS/2 faktisk gir et betydelig konkurransefortrinn eller om det bare er tull med dagens USB-tastatur.

På papiret er PS/2 raskere, men etter det jeg kan se så er det ikke nok til å anbefale å kjøpe et PS/2-tastatur fremfor et med USB-tilkobling.

Den viktigste forskjellen er at PS/2 tilbyr ekte N-key rollover, altså at du kan holde inn så mange taster samtidig som du bare kan og det vil fortsatt bli registrert. Denne funksjonaliteten finnes også på mange USB-tastatur, men er da emulert og ikke “ekte”, noe som kan bidra til en minimal, men etter min mening en ubetydelig, endring i responstid.

Før du vet ordet av det nå sitter du der med et tastatur som passer perfekt for deg. Vit at det er flere større nettsamfunn som omhandler mekaniske tastatur på entusiastnivå. Det er lett å bli revet med!

Annonse


Annonse


Annonse