En app oppdager om amerikanske ISP-er prioriterer visse tjenester over andre i nettet sitt.
En app oppdager om amerikanske ISP-er prioriterer visse tjenester over andre i nettet sitt.

Annonse


Denne appen avslører om ISP-er struper eller prioriterer nett-trafikk i populære apper som Spotify

Wehe (Android) er en app som nett-tester en rekke populære tjenester for å finne ut om ISP struper, eller øker, hastigheten i forhold til hvilket produkt kunden nyttegjør på nettet.

Sanker inn ISP-data fra hele verden

Det er interessant at de nå kjører et slikt eksperiment etter at FCC valgte å opphøre den såkalte nett-nøytraliteten-loven som ble innført under Obama i 2015. Nå har ISP-ene igjen lov å prioritere trafikk i sine nett, men hva er det de egentlig gjør i kulissene?

Støttede apper er: YouTube, Amazon, NBCSports, Netflix, Skype, Spotify og Vimeo.

Datane sankes inn av utvikleren, David Choffnes, som vil prøve å finne ut om det skjer og i så fall hvor hyppig i USA og resten av verden.

Annonse


“Ved å kjøre disse testene hjelper du oss med å lage en offentlig database med ISP-oppførsel i hele verden. Dette kan hjelpe deg i å velge hvilken operatør du ønsker å bruke i fremtiden, basert på ytelsen i favoritt-appene sine.”

Appen ble for øvrig først blokkert av Apple, men etter at de snakket med Choffnes skjønte selskapet hvordan appen fungerte, så nå er den igjen å finne på App Store.

Ikke alle tilbud er like gode

Allerede har utvikleren funnet ut at T-Mobiles Binge On-tilbud (kunden kan strømme uendelig med video uten at det går utover dataplanen) ikke optimaliserer overførselen av data som teleoperatøren hevder, og at kvaliteten f.eks. på YouTube blir mye dårligere og serveres i elendige 360p i stedet for 1080p når Binge On er deaktivert.

Det er i alt utført tester av 573 brukere som har kjørt 3,355 tester. Så langt er det oppdaget 10 prosent endring i hastigheten.

T-Mobile setter en maksgrense på visse nettstrømmer til 1,5Mbps. Det er også mulig å lure til seg Binge On, men som T-Mobile påpeker er det i strid med selskapets retningslinjer for bruk av operatørens tjenester.

 

Kilde:
Wehe

Annonse