Hopp til navigasjon Hopp til innhold
USA sier det var Nord-Korea som stod bak WannaCry-angrepet. (Ill.: Skjermdump)

USA beskylder Nord-Korea for å stå bak det massive WannaCry-angrepet

– Microsoft sporet det tilbake til tilknytninger til regjeringen.

Husker du det omfattende løsepengeangrepet WannaCry som rammet globalt tidligere i år? Nå hevder USA at det var Nord-Korea som stod bak angrepet.

– Vi har bevis
«Vi tar ikke lett på disse beskyldningene. Det er basert på bevis. Vi er heller ikke alene om funnene. Andre myndigheter og selskaper er enige. Storbritannia mener Nord-Korea stod bak og Microsoft sporet det tilbake til tilknytninger til regjeringen», skriver Donald Trumps sikkerhetsrådgiver Thomas Bossert i et innlegg på The Wall Street Journal.

Bossert skriver videre at de som har skadet USA vil bli holdt ansvarlige, men går ikke inn på detaljer rundt dette.

«Vi vil fortsette å bruke vår strategi for å bremse Pyongyangs muligheter til å utføre angrep, både nettet og ellers», skriver Trumps sikkerhetsrådgiver.

Les også: «WannaCry-helten» pågrepet av FBI.

Kom som en bombe
Ifølge informasjon fra Kaspersky Labs, skapte WannaCry-ormen  kaos og uhygge for oppimot 300 000 datamaskiner i 150 land i mai. Som NRK skriver ble britisk helsevesen hardt rammet, i tillegg opplevde den spanske telefonoperatøren Telefonica og det amerikanske logistikkselskapet å miste tilgangen til egne systemer.

Først ble det rapportert at det var brukere med Windows XP som først og fremst ble rammet, men senere viste det seg at det faktisk var Windows 7-maskiner som i størst grad ble berørt.

 

Kilde:
The Wall Street Journal,
NRK

 

Stikkord: sikkerhet, wannacry