Hopp til navigasjon Hopp til innhold
«mados PowerPC» fikk sin første Amiga 500 i 1990. (Ill.: Bill Bertram 2006, CC-BY-2.5)

På 90-tallet hadde Amiga 70 prosent markedsandel … i Irak

– Jeg har de beste datamaskinene i verden, og det er Amiga og Apple.

Amiga tapte kanskje kampen mot Windows PC-ene, men det finnes fremdeles personer som sverger til Amiga-maskinene. En av dem er irakiske Mohammed Abdul Raza Al som går under kallenavnet «mados PowerPC».

Fikk sin første Amiga i 1987
Under et intervju med nettstedet Amitopia forteller han hvordan det var å være Amiga-bruker på 90-tallet og i dag.  Amiga-fantasten eier faktisk en egen Amiga-butikk der han selger ulike produkter.

Hvordan startet det, egentlig?

– Jeg har de beste datamaskinene i verden, og det er Amiga og Apple, sier han til Amitopia. – Det startet da jeg skaffet meg en MSX i 1984. Og så ZX48 i 1987. Jeg fikk tak i min første Amiga i Kuwait i 1987 og visste etter det at dette var min hjemme-PC. Så fikk jeg tak i en Amiga 500 i 1990 i en irakisk PC-butikk.

For tiden eier han en Amiga 1200 med 68060 og Amiga 1200 med 68030. I tillegg til PowerBook og en MacMini med MorphOS 3.9 installert.

Han ble hektet på Amiga da han bruke programmene som lå installert på datamaskinen og blant annet nevner Tornado 3D og Cinema 4D.

– De var alle relatert til design, bevegelse og lyd. Amiga var milevis foran konkurrentene på denne fronten i 1990, sier han til nettstedet.

Var større enn PC og Amiga
Når det gjelder den generelle populariteten til Amiga i Irak på 90-tallet, sier «mados PowerPC» at Amiga var nummer én både blant bedrifter og forbrukere.

– Det var større enn både PC og Atari. Men ettersom AmigaOS ikke hadde støtte for arabisk språk kunne det ikke konkurrere med Windows-PC-er fra 1998 da PC-er solgte bedre enn Amiga i Irak. Hvis AmigaOS hadde hatt arabisk språkstøtte er jeg sikker på at det hadde vært mer utbredt, forteller han til Amiopia.

«Mados PowerPC» sier at det var ganske enkelt å få tak i en Amiga i Irak på 1990-tallet. Ifølge Amiga-fantasten hadde datamaskinen på det meste 70 prosent markedsandel i landet.

– Amiga var overalt. Det var noen PC- og Atari-brukere i starten, men Amiga hadde over 70 prosent markedsandel, det er det ingen tvil om, sier han og legger til at Amiga-bruken var på sitt største mellom 1990 og 1997. I 2003 var Amiga-bruken påk kun fem prosent, ifølge ham.

Under kan du se en irakisk TV-reklame broren hans lagde for Amiga.

Hele intervjuet med den engasjerte, irakiske Amiga-tilhengeren kan du lese i kildelenken.

 

Kilde:
Amitopia

Stikkord: Amiga, pc