Amazons Alexa-sjef føler seg ikke særlig truet av HomePod, og mener heller at Alexa og Siri burde kunne snakke sammen.
Amazons Alexa-sjef føler seg ikke særlig truet av HomePod, og mener heller at Alexa og Siri burde kunne snakke sammen.

Annonse


Her leser du alt om Apples avsløringer i kveld: iOS 11, iPad 10,5 og HomePod – iOS 11 beta tilgjengelig

Klokken 19:00 starter Apple sitt WWDC-show med en rekke iOS 11-avslutninger, og kanskje nye maskinvare form av MacBook Pro med oppgradert innmat og iPad 10,5″.

Oppdatert, 22:53:

tvOS 11 skal annonseres av Apple 7. juni. Kveldens program var særdeles fullpakket.

Oppdatert, 22:12:

iOS 11 beta 1 (15A5278f) for utviklere er lansert. Vi installerer for sniktitt til iPad og iPhone.

Det samme er:

 • Xcode 9 beta (9M136h)
 • macOS 10.13 beta (17A264c)
 • watchOS 4 beta (15R5281f)
 • tvOS 11 beta (15J5284e)

Programvare
Apple har storoppdatert iOS 11, som vi kommer tilbake til, men innledet faktisk showet med å snakke om watchOS 4 som blant annet får en ny verktøylinje og vil kunne kommunisere med treningsutstyr.

Det er mye nytt iOS 11, men det viktigste for iPad-brukere er helt ny multitasking:

“iOS 11 gjør multitasking på iPad enda kraftigere med en ny Dock som kan tilpasses og som gir rask tilgang til mye brukte apper og dokumenter fra alle skjermer, og en nydesignet appveksler som gjør det enklere å bytte mellom par med aktive apper, brukt i Split View og nå i Slide Over. Den nye Filer-appen oppbevarer alt på ett sted, enten filer lagres lokalt, i iCloud Drive eller hos andre leverandører som Box, Dropbox og andre.

Med Flytt og slipp tilgjengelig i hele systemet, er det enklere enn noensinne å flytte tekst og bilder. Apple Pencil er enda dypere integrert i iPad med støtte for tekstbunden tegning, og en ny Notater på sekundet-funksjon åpner Notater fra låst skjerm med kun en berøring på skjermen med Apple Pencil.”

iOS 11 er en gigantisk oppgradering for iPads.
iOS 11 er en gigantisk oppgradering for iPads. (Ill.: Apple)

AR og VR fra Apple
AR kommer nå for fullt, det samme gjør VR:

“Utvidet virkelighet (AR) kommer til flere hundre millioner iOS-enheter med en ny plattform som utviklere kan bruke til å skape apper som lar brukere plassere virtuelt innhold over virkelige scener. CoreML gir utviklere maskinlæringsmuligheter på enheten slik at de enkelt kan skape apper som kan forutsi, lære og bli mer intelligente.

Ytterligere funksjoner inkluderer muligheten til å betale til venner ved hjelp av Apple Pay, Ikke forstyrr under kjøring for å beholde fokus på veien, enda mer intelligens og en ny stemme for Siri og nye, profesjonelle funksjoner i Bilder og Kamera. Førlanseringsversjonen av iOS 11 er tilgjengelig for utviklere i dag og blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPhone og iPad.”

Mac får støtte for eksterne AMD-skjermkort via Thunderbolt 3 for å drive VR-headset-opplevelser på Mac.

watchOS
“Apple ga i dag en forhåndstitt på watchOS 4. Blant nyhetene er en proaktiv Siri-urskive som viser informasjonen brukere trenger mest i løpet av dagen, personalisert aktivitetscoaching og en helt ny musikkopplevelse. Oppdateringen inkluderer en forbedret Treningsøkt-app og introduserer GymKit, en banebrytende teknologiplattform som tilbyr brukere tilkoblede treningsøkter med kardioutstyr. ”

Intelligens
Siri-intelligens er dypere integrert i Apple Watch med den nye Siri-urskiven. Hver gang håndleddet heves, oppdateres informasjonen på skjermen dynamisk basert på klokkeslettet, daglige rutiner og relevant data fra apper som Aktivitet, Alarmer, Pust, Kalender, Kart, Påminnelser og Wallet, i tillegg til overskrifter fra den nye Apple News-appen for Apple Watch.

Med watchOS 4 leverer Aktivitet-appen intelligent coaching og tilpassede oppmuntringer som bidrar til å lukke Aktivitetsringer oftere og oppnå lengre sammenhengende perioder med måloppnåelse. Hver morgen mottar brukere et personlig varsel hvis de er i nærheten av å klare en Prestasjon, eller et forslag om hva de kan gjøre for å klare gårsdagens aktivitetsnivåer. Hvis det er nødvendig, mot slutten av dagen, vil de få beskjed om nøyaktig hvor lenge de bør gå for å lukke Aktivitetsringene før dagen er over. Brukere vil også motta unike Månedens utfordringer som er laget kun for dem.

Å lytte til musikk er mer personlig enn noen gang før med en nydesignet Musikk-app som automatisk synkroniserer New Music Mix, Favorites Mix og musikken det lyttes mest til. Med enda flere sanger på håndleddet gjør den problemfrie kombinasjonen av Apple Watch og AirPods musikklytting perfekt for treningsøkter eller når du er på farten.

Trening
Den oppdaterte Treningsøkt-appen inkluderer nå autosett for svømmetreningsøkter i basseng og nye bevegelses- og hjertefrekvensalgoritmer for høyintensitets intervalltreningsøkter (HIIT). Med watchOS 4 kan kunder som gjennomfører sammenhengende treningsøkter eller trening for en triathlon kombinere flere treningsøkter for å registrere totale kalori- og tidsmålinger.

Med GymKit vil kunder som bruker kardioutstyr snart kunne koble Apple Watch direkte til tredemøller, ellipsemaskiner, ergometersykler og stepmaskiner fra globale produsenter som Life Fitness og Technogym med ett trykk. For første gang kan data som ikke tidligere er overført mellom smartklokken og treningsmaskinen, synkroniseres sømløst – inkludert kalorier, avstand, hastighet, etasjer gått, stigning og tempo. Dette resulterer i mer nøyaktige målinger – med mindre enhetsadministrasjon.

Urskiver og remmer
I tillegg til Siri-urskiven, puster nye Toy Story-urskiver liv i Pixar-karakterer som Woody, Jessie og Buzz Lightyear, mens kaleidoskop-urskiven gjør statiske bilder til fascinerende mønstre. Nye komplikasjoner inkluderer Spilles nå og Apple News.

I dag introduserte Apple også nye remfarger for sommeren, som gir kunder enda flere muligheter til å uttrykke sin personlige stil. Denne sesongens utvalg inkluderer fargesterke Sports Band-remmer, en knallgul Classic Buckle og Nike Sport Band-modeller som matcher Nike Air VaporMax Flyknit Day to Night-kolleksjonen. For å feire mangfold og inkludering tilbyr Apple også en Pride Edition-rem i vevet nylon i regnbuefarger.

Person-til-person-betalinger med Apple Pay
Med watchOS 4 kan Apple Watch-brukere gjennomføre og motta personlige betalinger raskt, enkelt og sikkert med venner og familie ved hjelp av Apple Pay, fra Meldinger eller ved hjelp av Siri. Når brukere får betalt, mottar de pengene på den nye Apple Pay Cash-kontoen sin og kan umiddelbart bruke dem til å betale andre, gjennomføre kjøp ved hjelp av Apple Pay i butikker og apper, eller overføre dem til bankkontoen.

Priser og tilgjengelighet
watchOS 4 vil bli tilgjengelig i høst som en gratis oppdatering for Apple Watch-klokker sammenkoblet med iPhone 5s og nyere på iOS 11. WatchKit for watchOS 4 er tilgjengelig umiddelbart for medlemmer av iOS-utviklerprogrammet på developer.apple.com. Du finner mer informasjon på apple.com/watchos-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er ikke tilgjengelig i alle regioner. My Favorites Mix og My New Music Mix krever et Apple Music-abonnement. Person-til-person-betalinger og Apple Pay Cash vil være tilgjengelig i USA på iPhone SE, iPhone 6 og nyere, iPad Pro, iPad femte generasjon, iPad Air 2, iPad mini 3 og nyere og Apple Watch.

App Store
“Apple lanserte i dag splitter nye App Store, designet fra grunnen av for å gjøre det enklere å finne nye spill og apper. Nydesignede App Store er full av spennende saker og redaksjonelt innhold. Den har fått en ny I dag-fane som oppdateres daglig, i tillegg til nye Spill- og Apper-faner. Fengslende saker, dyptgående intervjuer, nyttige tips og samlinger av uunnværlige apper og spill fremhever Apples unike perspektiv og bidrar til å informere, hjelpe og inspirere kunder hver eneste dag. App Store-kunder har lastet ned mer enn 180 milliarder apper, og Apple har betalt ut mer enn 70 milliarder amerikanske dollar til utviklere siden App Store ble lansert i 2008. Det er verdens mest aktive marked for programvare.”

I dag
“Alt starter med I dag-fanen, et daglig stoppested for all informasjon om spill, apper og appkultur. Gjennom dyptgående artikler og intervjuer fylt med lekre illustrasjoner og videoer vil App Stores globale redaktørteam dele historiene bak appene og spillene som endrer måten vi lever på, og utviklerne med ideer som forvandler og former verdenen vi lever i. I I dag-fanen vil du finne eksklusive premierer, nye utgivelser og et nytt blikk på gamle favoritter, i tillegg til tips og veiledninger som hjelper kundene med å bruke appene på innovative måter.”

Spill og apper
“Spill er den mest populære kategorien i App Store, og med den nye designen får vi et eget sted kun for spillene. Den vil inneholde anbefalinger om nye utgivelser og oppdateringer, spennende videoer, topplister kun for spill og håndplukkede samlinger. Det blir nå mye enklere å navigere gjennom mer enn en halv million tilgjengelige spill, slik at man kan finne det perfekte spillet – uansett om man er nybegynner eller dedikert gamer.

Apper får også egne faner, slik at kundene finner alt de trenger, bruker og liker – fra fotografering og økonomi til shopping, sosiale medier og mye mer. Apper-fanen vil – akkurat som Spill-fanen – inneholde anbefalinger, videoer og håndplukkede samlinger i 24 kategorier, i tillegg til egne applister.”

Oppdateringer og Søk
“Oppdateringer-fanen gir kundene muligheten til raskt å se hvilke endringer er blitt gjort i favorittappene og -spillene deres i den nyeste oppdateringen. Søk-fanen er forbedret og inneholder redaksjonelt innhold fra I dag, Spill og Apper. Søk etter navn, kategori, utvikler eller emne. Du vil motta relevante resultater for apper og spill i tillegg til redaksjonelle artikler, samlinger og kjøp i app.”

Produktsiden for apper
“Hver app i App Store har en egen produktside. Apple har gitt opplevelsen en ny design, slik at utviklere kan fremheve appene sine med mer engasjerende innhold, slik at kundene ser det viktigste innholdet før de laster ned appen. Utviklere kan sende inn opptil tre videoer som viser fram appen og opptil fem skjermbilder. Disse kan nå lokaliseres, slik at kunder i alle land kan få en tilpasset versjon av videoen. Anerkjennelser som Redaktørens utvalgte og plasseringer på topplister fremheves, i tillegg til Kjøp i app og kunderangeringer og -anmeldelser.”

Kjøp i app
“Apple har også gjort det enklere å finne kjøp i app i App Store. Kjøp i app vises på produktsiden til appen og i søkeresultatene, og redaktørene kan fremheve dem i I dag, Spill og Apper. Kundene kan nå begynne å gjøre kjøp i app allerede i App Store, og de kan gå direkte til utviklerens app eller spill for å fullføre kjøpet. ”

Tilgjengelighet
“Nye App Store kommer i iOS 11. Førlanseringsversjonen av iOS 11 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere senere denne måneden påbeta.apple.com.

iOS 11 blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, femte generasjon iPad, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjon iPod touch.”

MacOS High Sierra
Fra Apples pressemelding:

Apple File System
“Apple File System (APFS) gir forbedret ytelse, sikkerhet og stabilitet for data og er en plattform som legger til rette for framtidige innovasjoner. APFS er en avansert arkitektur som er optimalisert for dagens massive lagringsteknologier, og utfører dagligdagse handlinger som kopiering av filer og mapper på et øyeblikk. Denne nye arkitekturen bidrar også til å beskytte data ved strømbrudd og systemkrasj og holder filene beskyttet med innebygd kryptering. macOS High Sierra har også fullstendig lese- og skrivekompatibilitet med HFS-disker og -data og er utviklet for å legge til rette for fremtidige utviklinger innenfor lagringsteknologi.”

High-Efficiency Video Coding
“Støtte for HEVC (H.265) gjør det mulig å strømme og spille av 4K-videofiler i utrolig kvalitet med opptil 40 prosent mindre filstørrelse enn den nåværende H.264 standarden. Med HEVC gjør Apple det mulig å strømme video i høy kvalitet via nettverk som tidligere kun var i stand til å strømme i HD-kvalitet. Samtidig leverer maskinvareakselereringen i de nye iMac- og MacBook Pro-modellene rask og strømeffektiv HEVC-koding og -redigering. ”

Metal 2
“Metal er den raskeste og mest effektive måten å utnytte GPU-kreftene i Macen på. Metal 2 har forbedret API og ytelse, slik at utviklere kan lage raskere apper. Blant nyhetene er støtte for maskinlæring for bruk med talegjenkjenning, behandling av naturlig språk og datasyn. Kombinasjonen Thunderbolt 3 og Metal 2 gjør det mulig for brukere med større behov å ta i bruk kraftige, eksterne GPU-er. External Graphics Developer Kit gir utviklere all maskinvaren og programvaren de trenger for å optimalisere appene sine.”

Virtuell virkelighet
“macOS High Sierra har støtte for utvikling av VR-innhold, slik at utviklere kan skape engasjerende spill-, 3D- og VR-opplevelser på Macen. Dette er mulig ved å utnytte ytelsen i Metal 2 og den nyeste Mac-maskinvaren. Ledende VR-selskaper samarbeider med Apple om å skape VR-innovasjon på Mac-plattformen med funksjoner som kommer senere i år. Valve optimaliserer SteamVR-plattformen for macOS og gjør det mulig å koble til HTC Vive-hodesettet sitt, mens Unity og Epic gjør VR-verktøyene sine tilgjengelige for macOS. Senere i år vil også Final Cut Pro X komme med støtte for profesjonelle 360-graders arbeidsflyter med mulighet for å importere, redigere og eksportere 360-graders video.”

Bilder
“Bilder i macOS High Sierra får et nytt, fast element i form av et sidepanel som inneholder albumer og organiseringsverktøy. Redigeringsvisningen er oppdatert med kraftige, nye verktøy, blant annet Kurver, for finjustering av farger og kontrast, og Selektiv farge, for justeringer innenfor et avgrenset fargeområde. Live Photos kan nå redigeres med morsomme effekter, og Minner deler brukerens bilder og videoer inn i flere nye emner. Bilder har nå støtte for redigering med eksterne apper, slik at Photoshop, Pixelmator og andre apper kan startes direkte fra Bilder.”

“Alle endringer arkiveres tilbake til Bilder-biblioteket. Og for første gang er det nå støtte for tillegg fra tredjeparter, slik at brukere kan få tilgang til trykk- og publiseringstjenester som Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall og Wix direkte fra Bilder-“appen.

Andre appforbedringer
• Safari kan automatisk bruke Leser til å åpne artikler i et rent og ryddig format, mens Autoplay Blocking hindrer at medieinnhold med lyd spilles av automatisk i nettleseren.
• Intelligent Tracking Prevention i Safari bruker maskinlæring til å identifisere og fjerne sporingsdata som brukes av annonsører til å følge brukerens nettaktivitet.
• Mail-søk blir raskere og enklere med Topptreff, som plasserer de mest relevante treffene øverst i brukerens meldingsliste.
• Siri på Mac svarer med en naturlig og mer uttrykksfull stemme. Når Siri brukes sammen med Apple Music, kan den lære seg musikkpreferanser, opprette tilpassede spillelister og svare på musikkspørsmål.
• Notater kan bruke enkle tabeller hvor brukeren kan skrive i celler, gjøre endringer og flytte rader og kolonner.
• Spotlight kan vise flyreiseinformasjon, inkludert avgangs- og ankomsttider, forsinkelser, gater, terminaler og en oversikt flyets reise i kartformat.
• iCloud File Sharing lar brukerne dele filer fra iCloud Drive med hvem som helst, og gjør det mulig å samarbeide med andre.

iOS 11 beta
Dette forklarer Apple:

“Førlanseringsversjonen av iOS 11 for utviklere er tilgjengelig for iOS Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag, og et offentlig betaprogram vil være tilgjengelig for iOS brukere senere denne måneden på beta.apple.com.

iOS 11 vil bli tilgjengelig i høst som en gratis oppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air og iPad Pro modeller, iPad femte generasjon, iPad mini 2 og nyere og iPod touch sjette generasjon. Person-til-person-betalinger og Apple Pay Cash vil være tilgjengelig i USA på iPhone SE, iPhone 6 og nyere, iPad Pro, iPad femte generasjon, iPad Air 2, iPad mini 3 og nyere og Apple Watch i høst.”

Maskinvare
Det var iMac Pro og kanskje iPad Pro 10,5 som var høydepunktet for mange på maskinvarefronten:

https://youtu.be/a38_qR-S8Yo

https://youtu.be/UR5ODc5Wbbo

https://youtu.be/1wENU092DDc

HomePod
Apples Siri-høyttaler med lydkvalitet i fokus lanseres ikke i Norge med det første – først ut er USA i desember. Pris: 349 dollar.

Apple:

“HomePod har en stor, Apple-designet basshøyttaler for dyp, ren bass og et sett med syv stråleformende diskanthøyttalere som gir ren høyfrekvent akustikk og utrolig presis retningskontroll. Den kraftige, innebygde teknologien sørger for å gjengi musikken i hele sin fylde, akkurat slik den ble spilt inn. HomePod kommer i salg i desember, i første omgang i Australia, Storbritannia og USA.”

“HomePod er designet for talekontroll og har hele seks mikrofoner, slik at du kan styre den fra den andre enden av rommet selv om du spiller høy musikk. Sier du «Hei Siri, jeg liker denne sangen», tar HomePod og Apple Music jobben som musikkekspert og lærer seg hva du liker blant hundrevis av sjangere og stemninger og titusener av spillelister, og musikkpreferansene deles på tvers av enhetene dine. Siri kan også håndtere avanserte søk i musikkbiblioteket. Du kan stille spørsmål som «Hei Siri, hvem spiller trommer?», og du kan opprette en delt Neste-kø med resten av familien. HomePod, Apple Music og Siri gir den beste musikkopplevelsen i hjemmet, med reklamefri strømming direkte til HomePod.”

 • HomePod er under 18 cm høy og et resultat av flere år med nyskapende løsninger innen maskinvare og programvare:
 • Apple-designet oppovervendt basshøyttaler, kombinert med den spesialutviklede A8-chipen, gir basskontroll i sanntid og sørger for at høyttaleren spiller en dyp og ren bass med lite forvrengning.
 • Et sett med syv retningsstyrte diskanthøyttalere, hver med en egen forsterker, gir en balansert, myk klang og presis retningskontroll.
 • Den Apple-designede A8-chipen er hjernen i den nyskapende lydopplevelsen.
 • Automatisk romtilpassingsteknologi gjør at HomePod raskt registrerer hvor i rommet den er plassert – enten det er i et hjørne, på et bord eller i en bokhylle – og lyden optimaliseres i løpet av noen få sekunder.
 • Seks mikrofoner med avansert ekkoreduksjon gjør at Siri forstår hva du sier, uansett om du står like ved eller i den andre enden av rommet og spiller høy musikk.
 • Siri-lydbølger på toppen viser når Siri er aktivert, og integrerte berøringskontroller gjør det enkelt å navigere.
 • Automatisk gjenkjenning og to balanserte høyttalere bruker både direkte og reflektert lyd, noe som gir et ekstremt fyldig lydbilde.
 • Det enkle oppsettet er like intuitivt som på AirPods – bare hold iPhone ved siden av HomePod, så er den klar til å spille av musikk etter noen få sekunder.
 • Sikkerhet og personvern ligger i bunnen av all utvikling av maskinvare, programvare og tjenester fra Apple. Straks «Hei Siri» er registrert lokalt på HomePod, blir all informasjon som sendes til Apples tjenere, kryptert og sendt via en anonym Siri-ID.

https://youtu.be/1hw9skL-IXc

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse