Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA vil sjekke sosiale medier ved visum-søknader

Nytt skjema ber om utførlig informasjon.

Department of Homeland Security foreslo det i juni 2016, og det ble gjennomført i elektroniske visum-søknader i desember samme år. Nå har det også kommet på et spørreskjema for visum-søknader ved amerikanske ambassader.

Vil ha navn på sosiale medier
Det gjelder at USA gjerne vil vite hvem du er på sosiale medier før de gir deg et visum for slippe inn i landet.

Det nye tilleggs-skjemaet for visum-konsulenter ved ambassadene fra amerikanske State Department ber søkere om å oppgi brukernavn de har hatt på sosiale medier de siste fem årene, i tillegg til samtlige epostadresser brukt i samme periode.

«Frivillig» å fylle inn
De nye spørsmålene er riktignok frivillige å svare på, men på skjemaet står det også at visumsøknaden kan bli nektet eller forsinket hvis man ikke svarer på dem.

«Jeg forstår at feilaktig eller misvisende informasjon eller skjuling av materielle fakta av meg i dette skjemaet kan føre til permanent ekslusjon fra USA,» står det videre i skjemaet. I verste fall kan man bli fjernet fra landet eller bli utsatt for rettsforfølging.

Gjelder svært få
Det nye skjemaet skal imidlertid bare brukes av konsulærstaben hvis de bestemmer at «slik informasjon er nødvendig for å bekrefte identiteten eller for å gjøre en mer gjennomført vurdering for nasjonal sikkerhet.»

Forslaget til State Department om å bruke det nye skjemaet regner imidlertid med at disse ekstra spørsmålene bare vil stillles til en «brøkdel av én prosent av de mer enn 13 millionene visumsøknadene til USA fra hele verden.»

I følge State Departments egne beregninger vil skjemaet bare bli brukt på omtrent 65 000 visasøknader i året.

Det gjelder dessuten ikke for nordmenn, som er med i Visa Waiver-programmet og kun trenger å registrere seg elektronisk – men selv her blir man spurt om sosiale medier, om enn valgfritt.

Kilde
Neowin

Stikkord: sikkerhet, usa