Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det er til tider gøy med VR, men vi er ikke helt overbevist. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

TEST: PlayStation VR er mye moro, men vi er usikre på om dette er fremtiden

Spilltest: VR-spilling er ikke helt der ennå.

Microsoft Kinect ble lansert høsten 2010 og selv om Xbox 360-tilbehøret var en real salgssuksess, ble det etter hvert tydelig at teknologien ikke var helt optimal for spilling.

Microsoft Kinect
Blant annet krevde det for mye plass for en OK spillopplevelse samtidig var det ingen virkelig gode titler som rettferdiggjorde Kinects livets rett på spillfronten.

Kinect 2 ble lansert med Xbox One og var i lang tid inkludert i pakken. Nå brukes tilbehøret mest til stemmekommandoer på konsollen.

VR, eller virtuell virkelighet, er det nyeste tilbehøret på spillmarkedet og ser så langt ut til å ha en mer positiv start enn Kinect hadde. I hvert fall når det gjelder spillutvalg.

PlayStation VR
På PC-markedet har Oculus Rift, HTC Vive og flere produsenter har allerede lansert VR-hodesett. I høst ble Sony først ut med VR-spilling på konsoll.

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 5,7-tommer, OLED.
  • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler.
  • Oppdaterings: 90 Hz, 120 Hz.
  • Synsfelt: 100 grader.
  • Sensorer: Akselerometer, gyroskop.
  • Tilkobling: HDMI og USB.
  • Lyd: 3D.
  • Pris: 4790 kroner. Er avhengig av PS Camera som selges separat. Koster drøyt 500 kroner.

Kult design, god komfort
Sony har valgt å gå for et litt annerledes design enn produsenter som Oculus og HTC. PlayStation VR ser futuristisk ut og har flere hvite detaljer med ni blå lysdioder som kameraet registrerer for å spore bevegelse.

Hodesettet er enkelt å justere, det gjøres via en knapp på baksiden av hodebåndet, en knapp på undersiden av selve skjermen og en skrue bak som brukes til stramming, og passer godt på flere hodestørrelser. De er komfortable å ha på, også i lengden, og det er positivt at innsiden består av et glatt materiale og ikke stoff. Det gjør det nemlig enklere å rengjøre det.

På kabelen til hodesettet sitter det en liten bryter som i tillegg til en på-knapp også lar brukeren styre volumet og mikrofonen. Det er ikke alltid like kjekt med store hodetelefoner sammen med et VR-hodesett, derfor har Sony lagt ved et par ørepropper i pakken.

Et minus ved hodesettet er at det ikke er helt tett og slipper inn litt lys rundt nesepartiet.

Les også: Derfor er HTC Vive bedre enn Oculus Rift akkurat nå.

Kabel-extravaganza
Oppsettet er i og for seg greit, men følger man ikke brukerveiledningen kan det ta litt tid å skjønne hvilke kabler som skal hvor. Det er nemlig et hav av kabler som skal kobles til via en egen tilkoblingsboks og det ser ikke akkurat lekkert ut dere det står på en allerede overfylt TV-benk. Har du noen tips til hvordan man kan håndtere PS VR-kablene best mulig, gi lyd fra deg i kommentarfeltet. Vi tar dem i mot med åpne armer.

Man må også gjennom en rekke steg på PlayStation 4-konsollen under oppsettet. Dette blant annet for å optimalisere kameraet (som ikke medfølger) og kontrolleren. Det er fullt mulig å bruke DualShock-kontrolleren, men det er kanskje enda bedre med Move-kontrollerne. Disse selges også separat.

Når alt er oppe og går er det bare å sette i gang, og man er ikke lenger avhengig av TV-en. VR-brillene er din nye skjerm.

Les også: Dette syns vi om Oculus Rift.

Trenger flere spill
Spillutvalget vokser nærmest på ukesbasis og det er nå over 50 titler i sortimentet. Batman: Arkham VR, Driveclub VR og Star Trek: The Bridge Crew er allerede på plass, og vi gleder oss spesielt til VR-opplevelsen i kommende Resident Evil 7.

Vi har testet PlayStation VR med en rekke spill, blant annet the nye Robinson: The Journey og Driveclub VR. Mange av dem er kun enkle minispill, som The Playroom VR, og korte VR-demonstrasjoner, men felles for mange av dem er at det er veldig kjekt å spille.

Robinson: The Journey: Dette er et utforskerspill satt i skoene på karakteren Robin. Vi krasjlander på en øy og vi er tilsynelatende de eneste som overlever. På øya møter vi på dinosaurer og andre skapninger under vår utforskerferd. Om ikke det mest underholdende spillet, er det kanskje den peneste VR-tittelen så langt.

VR Worlds: Som mange andre VR-titler der ute, beskrives VR Worlds som ulike «opplevelser» ikke nødvendigvis spill. Her kjører vi i full fart nedover en vei på en slede på en høyst trafikkert vei og vi kjemper mot en rekke skyteglade fiender i en annen «opplevelse». Felles for disse er at man for det meste holder seg i ro mens man peker hit og dit for blant annet å skyte.

Driveclub VR: Bilspill er kanskje den type spill som jeg føler passert best med virtuell virtuell per dags dato. I tradisjonelle bilspill er det ikke alltid man får like god oversikt, det kommer helt an på kameravinkelen, men med VR-hodesett kan man med enkelthet og raskt se rundt seg uten å miste fokuset på banen. Driveclub VR er med andre ord svært stas.

Et av problemene som flere har med virtuell virkelighet, er at man fort blir svimmel under bruk. Jeg har til gode å prøve VR-hodesett som ikke gjør meg svimmel og dette gjelder også PlayStation VR. Det kom med én gang jeg startet å spille, men etter litt tilvenning skjer det mer og mer sjeldent. Dette er selvsagt fra person til person, og min samboer hadde ikke like store problemer.

Hvis du går fra si HTC Vive, som har en oppløsning på 2160 x 1200 piksler, vil du nok merke at skjermen på PlayStation VR ikke er like flott, men etter en stund med spilling tenker man ikke mer over det. Synsfeltet på 100 grader hjelper også med på å gjøre opplevelsen bedre. Sony har i stor grad lykkes med å levere en VR-opplevelse som er på høyde med PC-ekvivalentene som er noen tusen kroner dyrere.

Det blir spennende å se hva Microsoft drar opp av den virtuelle hatten neste år med Xbox Scorpio.

Konklusjon
PlayStations VR-briller er svært komfortable å ha på og de er enkle å tilpasse på hodet. Et pluss at materialene i hovedsak er glatte slik at de er lette å holde rent.

Skjermen fremstår som god og sammen med et godt synsfelt, leverer Sony en ypperlig VR-opplevelse, dog trenger plattformen flere og mer unike spill for å overbevise.

Kabelrotet kunne man klart seg uten og det er blitt noe vi fort ønsker å pakke ned og gjemme bort så fort vi har koblet det opp. I tillegg er det merkelig at PS Camera, som er et nødvendig tilbehør, ikke følger med i pakken.

Vi er også usikre på om dette er spillfremtiden. Det føles mye som et «høna og egget»-opplegg der utviklere trenger en spillerbase for å rettferdiggjøre kostnadene, mens spillerne trenger spill for å fristes til å kjøpe. I tillegg krever enkelte spill mye gulvplass for optimal opplevelse samtidig som man fortsatt er avhengig av kabler som henger og slenger. Jeg har mer tro på virtuell virkelighet enn jeg hadde på Kinect og Wii, men det spørs ikke om blandet virkelighet kan være et bedre alternativ.

Karakter: 7/10.

+ Mye moro
+ God komfort
+ Trenger ikke å ommøblere stuen for å spille

– Hodesettet er ikke helt tett og slipper inn lys.
– Kameraet burde fulgt med.
– Ikke den beste oppløsningen.
– Kabelrot.

Stikkord: playstation, playstationvr, Spill, Tester, vr