Vi elsker Forza Horizon 3!
Vi elsker Forza Horizon 3!

Annonse


Vi klarte ikke legge fra oss dette spillet for å skrive anmeldelsen

Forza Horizon 3 fra Microsoft til Xbox og Windows 10 («Xbox Anywhere»: kjøp til en enhet, spill på begge uten å måtte punge ut igjen) er det morsomste, nydeligste og mest underholdende bilspillet vi har spilt på mange år.

Du behøver ikke være bilspillinteressert, eller bil-interessert, for å ha det moro.

En flott Windows 10-tittel
Det første spillet i serien kom i oktober 2012 til Xbox 360. Oppfølgeren kom to år senere til 360 og One, og nå er vi altså på tredje generasjon og spillet er selvsagt bare laget for Xbox One og Windows 10.

Vi testet på en spill-PC med Windows 10, og gir derfor gledelig ut en høyere score for grafikken enn kanskje mange konsoll-anmeldelser. 60 FPS (og mer) er et must i bilspill, synes vi.

Annonse


Jo, også er dette virkelig en flott Windows 10 Store-eksklusiv lansering etter en rekke problemer med spill fra Microsofts egen butikk (bortsett fra problemene om man beta-tester, men beta er beta).

Mer om PC-innstillinger senere.

https://youtube.com/watch?v=vD1ccSM9qiA

Festival-konge
Spillet er denne gang satt til Australia, og det mange klima fra regnskog, til ørken og by – nesten hvert eneste sekund ser ut som et postkort.

Du kan velge om GPS-en din skal hjelpe deg frem til nærmeste race, eller bare kjøre rundt i Australias villmark og plukke poeng for rå og elegant villmannskjøring, eller utfordre «drivevatars», venner i Xbox-kontaktlisten din og andre Horizon-spillere.

Det er lett å hente seg masse poeng med nevnte villmannskjøring, men det er selve kappkjøringa som er morsom her, enten i form av runder eller et race gjennom villmarken der ingen venstre eller høyresving er gammel.

Du kan være mekaniker ned til minste detalj med samtlige av bilene dine i garasjen, eller gjøre som oss og auto-oppgradere til den råeste klassen, «S2», så fort vi har nok penger.

Du definere eget navn på bilskiltet, og hver gang du kjøper eller får en bil kan du velge mellom fargevalg og design skapt av Forza-samfunnet. Du presenteres med de beste etter at du har punga ut for ditt nye råskinn.

Anmeldelsen fortsetter under bildene.

Det er nok av biler å velge mellom.
Det er nok av biler å velge mellom. (Ill.: Microsoft)
Over 350 av dem, faktisk.
Over 350 av dem, faktisk. (Ill.: Microsoft)

Kjøreglede
Følelsen av å kjøre fete biler, veldig kjapt, sitter som et skudd. Utviklerne har stålkontroll, spesielt om man spiller med Xbox One-kontrolleren. Det vibrerer veldig nøyaktig i begge pekefingrene i forhold til hvor man kjører.

Vi testet også med ratt, fordi det er støtte for en rekke av dem, men fant at mangelen på Force Feedback var en såpass stor dealbreaker at vi i hovedsak valgte å teste med Xbox-kontrolleren.

Vi kan love deg at du er i en helt annen liga som sjåfør etter seks timer, uansett hvilken styremåte du velger. Mestringsfølelsen er til å ta og føle på, det samme er styringen på de forskjellige bilene – ingen av dem føles like.

Kombiner den gripende kjørefølelsen med det smarte poengsystemet som gjør Horizon til Horizon.

En multiplikator-system belønner deg mer og mer jo flere kule ting du klarer å flette sammen uten å krasje – krasj i et tre eller en bil, eller rull rundt, og du kan miste alt fra 1000 til flere hundretusenvis av poeng. Surt, men aldri så surt at man bli sint – man vil prøve igjen å bli bedre.

Offline og online
Selv når man kjører solo er man seg ikke helt alene. Kompisene dine på Xbox fiser nemlig rundt i egne biler og du kan når som helst utfordre dem og andre i verden for kjapp kappkjøring.

Om du ønsker å spille mot andre er det selvsagt mulig: enten ved race, eller «online free roam» (12 personer) og co-op eller konkurranse. Du kan til og med rule gata som en posse, og få poeng for det også.

Det er første gang det er støtte for co-op i et Horizon-spill: fire spillere kan via nett spille spillet sammen.

Det er også kult at musikk-støtte er på plass, men det betyr at man må betale for et abonnement på Microsoft Groove – dessuten må man inn i menyen for å skifte spilleliste. Det er teit. Da er det enklere å bruke standard musikkprogram i Windows (tabbe ut av Windows 10 er nemlig intet problem – det fungerer på sekundet).

Anmeldelsen fortsetter under bildene.

Du finner alt fra hard asfalt og superlekre sportsbiler, til mer røft terreng og ditto biler.
Du finner alt fra hard asfalt og superlekre sportsbiler, til mer røft terreng og ditto biler. (Ill.: Microsoft)
Bilnerder kan titte på det meste og sette seg inn bilene - både foran og bak.
Bilnerder kan titte på det meste og sette seg inn bilene – både foran og bak. (Ill.: Microsoft)

Konklusjon
Når det verste man kan si om et spill er at det til tider maser litt for mye om ting å gjøre, er det klart at vi har lite ellers å utsette – dette er tilfellet for det tredje tilskuddet i Horizon-serien.

Spillet tar det beste fra Forza-seriens flotte balansegang mellom realisme og moro, og øker gledes-graden med omlag 250 prosent.

Det er så mye og gjøre, og alt er så festlig presentert og innbydende, at det er umulig å legge fra seg.

Når kjørefølelsen og de sosiale aspektene sitter som et skudd i kombinasjon med rålekker grafikk og et hav med innstillinger og muligheter, feirer vi med full pott og svir mer gummi. Vi må oppgradere den nye festivalen vår og S2-oppgradere det nye råskinnet.

Karakter: 10 av 10.

+ Stor og rålekker verden å utforske
+ Masse å gjøre
+ En av de peneste spillene vi har spilt
+ Herlig mestringsfølelse og poengsystem
+ Kjørefølelsen sitter som et skudd
+ Helt vilt stor bilsamling
+ Godt utbygd sosial kjøring

– For mye mas om å finne gamle biler i låver
– Hvorfor legges ikke gratis-biler direkte inn i garasjen din?
– Mangler (foreløpig) Force Feedback ratt-støtte
– Så mye å gjøre at man kan miste oversikten i alle menyene

Litt om PC-ytelsen
Vi kan også gledelig meddele at det er en haug av grafikk-innstillinger for de av dere som ønsker å fikle, men klarer du deg uten slikt kan spillet selv bestemme hvordan grafikken og ytelsen skal optimaliseres, helt av seg selv.

Men vi liker å fikle og finne de perfekte innstillingene, så vi endte opp med følgende på en maskin med Intel Core i7, 16GB RAM og GTX 980ti 6GB.

Bildeoppdateringssnittet ligger på mellom 35 og 85 bilder i sekundet med den innebygde FPS-måleren og følgende innstillinger. La meg forklare: når du er i byen med en rekke andre biler kan FPS-en falle ned til rundt 30, men dette skjer sjelden nok til at det fremdeles er verdt å ha vertikal-synkronisering helt avslått.

Merk: vi anmeldte spillet på Windows 10 Fast Ring-testversjon noe som medførte at vi spillet kun starter en gang per omstart av maskinen. Når spillet er i gang er alt dog svært stabilt, og vi kan uten problemer tabbe oss inn og ut av spillet og Windows.

OBS: Med den nyeste Fast Ring-testversjonen, 14942, så starter ikke spillet i det hele tatt, som tidligere meldt.

1

2

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse