iOS 10 gjør Apple-dingsene dine kjappere, pusser på grensesnittet og kobler iOS og MacOS sammen som aldri før.
iOS 10 gjør Apple-dingsene dine kjappere, pusser på grensesnittet og kobler iOS og MacOS sammen som aldri før.

Annonse


Sniktitt: Gled deg til iOS 10 og watchOS 3.0, men ikke forvent gigantendringer

iOS 10 har overrasket oss veldig positivt de siste ukene vi har testet beta 2 og beta 3.

Beta 4 ble lansert mandag kveld, men denne testen baserer seg på opplevelser med de to foregående.

Allerede veldig stabilt
For det første har vi aldri lekt med en så stabil beta-test av en større versjonsoppgradering tidligere – vi har én gang opplevd krasj på iPad mini 4 i form av automatisk omstart.

Vi tester også på iPhone SE, iPad Air 2 og Apple Watch med watchOS 3. Batterilevetiden er hverken bedre eller dårligere, bortsett fra på klokka der den er noe dårligere. Dette vil bli bedre. Sliter du med batterilevetiden får du iOS 10 forslag til hvordan du kan forbedre den (Innstillinger -> Batteri). Vi ble bedt om å redusere lysstyrken.

Annonse




ITavisen-journalist Martin Kynningsrud Størbu har ikke vært like heldig, og opplever stadige krasj på sine enheter, spesielt Safari. Du bør derfor være klar over at dine enheter kanskje ikke kommer til å fungere like bra.

Det er nå en ting, at det er langt mer moro å teste Apples iOS-beta-er i det siste, men det har blitt snakket for lite om hvor mye kjappere OS-et oppleves.

Fra tynne linjer til myke bobler.
Fra tynne linjer til myke bobler.

Kjappere
På samtlige iOS-enheter oppleves dette ekstra godt når man trykker hjemknappen (men hvorfor i alle dager må man trykke ned hjemknappen for å nå hjemskjermen?): man tas tilbake til hjemskjermen, bytter apper og åpner mobilen mye kjappere enn tidligere.

Vi er ikke sikre på om det er et animasjonstriks eller mer avansert kjerneoptimalisering – kanskje en kombinasjon?

Apples nyeste iOS-enheter føles i hvert fall mye kjappere, og vi har kun kommet til beta 3. Det ventes minst 3 beta-versjoner til før endelig lansering i september samtidig med iPhone 7/6SE.

iOS 10 er en fryd på iPhone - OS-et gjør nemlig mobilene til Apple enda litt kjappere å navigere.
iOS 10 er en fryd på iPhone – OS-et gjør nemlig mobilene til Apple enda litt kjappere å navigere.

Grensesnittet
Husker du hvor syltynt alt var i iOS 7? Vi måtte gni oss i øynene når vi så denne sammenligningen, for Apple tok noe av med streker så tynne at de var vanskelig å treffe.

Nå er ikke stilen til 10 fryktelig annerledes, men noen endringer er det. Du blar til høyre for å hente frem kamera-et fra låsskjermen, samtidig som varselsenteret, menyer og selve varslene presenteres i runde, myke bokser.

Det største problemet med iOS 10 er at ingenting er gjort for å gjøre iPad-grensesnittet mer voksent, og for å optimalisere bruken av skjermareal. Dette skuffer mest.

Du vil bli skuffet om du tror en iPad med iOS 10 blir mer som Surface, om det er det du ønsker. Vi ser ingen hint til større endringer i grensesnittet på 9,7 og 12,9-tommerne, tvert imot er widget-senteret om mulig enda mer knotete og merkelig.

Den største oppgraderingen er minimal: tre apper ved siden av hverandre om du har den største iPad Pro-en. «Yay».

iOS 10 er nesten helt likt i bruk som tidligere versjoner.
iOS 10 er nesten helt likt i bruk som tidligere versjoner.
De av dere som håpet på større iPad-endringer blir skuffet.
De av dere som håpet på større iPad-endringer blir skuffet.

watchOS 3.0
Vi håpet Apple skulle gjøre det, og nå skjer det: Apple Watch får multitasking-meny i stedet for sveip opp for å se mini-apper. Fungerer bra gjør det også.

Du kan dessuten feste dine mest brukte apper slik at de er kjappe å hente frem med knappen ved siden av klokkekronen, som frem til versjon 3 ble brukt for å hente opp en kontaktliste svært få (tror vi) brukte.

Den nye versjonen fryser nylige apper i minnet slik at det er kjapt å hente dem opp, og for å hente frem nye klokkeansikt sveiper man til høyre. Klokkeansikt-behandleren er flott, og hentes frem i Watch-appen på en iPhone. Vår definitive favoritt er det nye aktivitetsansiktet som oppdateres i sanntid når du er i bevegelse.

Vi hadde ikke forventet at watchOS 3 skulle være ustabilt i tidlige beta-versjoner, men neida: alt fungerer, inkludert våre best brukte apper. Den største plagen er at klokka ofte ikke registrerer at vi ønsker å se hva klokka er når vi løfter armen, og derfor må trykke frem skjermen. Dette blir garantert rettet i en fremtidig beta-versjon.

Vi liker også godt at Mac-en låser seg opp automatisk om du har watch, men vær oppmerksom på at det krever totrinnsverifisering (slik aktiverer du).

For å konkludere: Apple Watch er nesten prikk lik å bruke som iPhone. Det er en god ting.

Kontrollpanelet når man sveiper opp.
Kontrollpanelet når man sveiper opp.
Vi spurte, Apple leverte: multitasking-meny og kjapp tining av apper.
Vi spurte, Apple leverte: multitasking-meny og kjapp tining av apper.

Nye funksjoner og smarte triks

 • Løft opp mobilen for å våkne den fra dvale. En enkel men fiffig liten funksjon som har vært å finne på Android-mobiler lenge. Funksjonen fungerer akkurat som ønsket i beta 3.
 • Meldings-appen har fått en voldsom overhaling med nye funksjoner – det er ikke uten grunn at det er det første Apple presenterer på iOS 10-siden. Vi har ikke fått testet mot andre iOS 10-brukere, men man kan sende avanserte multimediameldinger, håndskrift og nye måter å presentere teksten på. Dessuten er det en egen App Store-avdeling for iMessage-tillegg. Dette er Apples strategi mot Facebook Messenger. Det blir spennende å se om det blir stort.
 • Siri er åpnet for utviklere, noe som gjør det mulig å blant annet bestille seg Uber-transport, men Siri er fortsatt treg på Apple Watch.
 • Kart-appen er kraftig oppgradert, og fungerer nå som vi forventer i kombinasjon med watchOS 3.0 når vi er ute og jogger. Spør om veien hjem, og vi kommer oss faktisk hjem til forskjell fra dagens versjoner som tror vi kjører bil.
 • Hjemme-automatisering er på vei inn i norske hjem, og du har kanskje allerede Philips Hue eller lignende? Vi har Hue-lys, og er kjempeglade for at vi praktisk kan kontrollere lysene direkte fra iOS 10 sitt nye kontrollpanel.
 • 3D Touch er å finne i flere apper som kalender, vær og aksjer.
 • Svar på varsler rett fra låsskjermen.
 • Parker bilen: gå ut med iPhone i hånda og iOS 10 lagrer stedet du har parkert for deg i kart-appen.
 • Nyhets-appen er kjappere og oversiktlig.
 • Photos lager album for deg under «Memories»-fanen.
 • Apple Pay kan også brukes på nettsider med Safari. Kommer også til MacOS Sierra.
 • Skriv med to språk uten å måtte skifte tastatur.
Vi digger at HomeKit-utstyr nå er å finne i kontrollpanelet.
Vi digger at HomeKit-utstyr nå er å finne i kontrollpanelet. Det er interessant å merke seg at man endrer lysstyrken på ikke 3D Touch-enheter ved å trykke som om man hadde panel-teknologien.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse