Vladimir Putin og den tidligere sjefen for FSB, Nikolai Patrushev, i 2000.
Vladimir Putin og den tidligere sjefen for FSB, Nikolai Patrushev, i 2000.

Annonse


– Vladimir Putin ber om «krypteringsnøkler som kan dekryptere alt»

Ifølge Meduza har den russiske presidenten, Vladimir Putin, bedt Federal Security Service (FSB) om å produsere «krypteringsnøkler» som kan dekryptere all data på Internett.

Ny antiterrorlov
Hva det faktisk innebærer fremstår uvisst, men også som en umulig oppgave for agentene i FSB. Gawker skriver at dette bare en del av russiske myndigheters plan om overvåking på Internett.

De nye «antiterror»-lovforslaget trer i kraft fra 20. juli, men ifølge flere virker det å være altfor kostbart til at det skal fungere i praksis.

Her er noen av detaljene (hentet fra Gawker, les full gjennomgang på Meduza):

  • Mobiloperatører og «de som organiserer distribusjon av innhold» (visstnok nettsider) må lagre kopier av all innholdet de sender (dette inkluderer telefonsamtaler og tekstmeldinger) i seks måneder og lagre metadataen i tre år.
  • For å lagre denne informasjonen må bredbåndleverandører bygge nye og store datasentre.
  • For å drifte disse datasentrene må russiske myndigheter oppgradere landets gamle strømnett og datakabler.
  • Kostnaden forventes å ligge mellom 30 og 77 milliarder, inntil 650 milliarder kroner.
  • Ikke bare må de lagre all informasjon de sender, de må også overgi «nødvendig informasjon som trengs for å dekryptere meldingene».

Kan tvinge lynmeldingsapper ut av landet
FSB har nå to uker på seg for å produsere disse «universalnøklene», men det spørs om de ikke står ovenfor en umulig oppgave.

Lovforslaget kommer få uker etter at Russland vil innføre en annen lov som kan tvinge vestlige lynmeldingsapper ut av landet.

 

Kilder:
Gawker,
Meduza

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse