Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette er den omstridte Ghost Gunner. (Ill.: Defense Distributed)

Denne maskinen lager ikke-sporbare versjoner av det omstride våpenet AR-15

Er blitt en hodepine for myndighetene i USA.

Cody Wilson og hans «Defense Distributed»-organisasjon vakte oppstandelse da de i 2013 viste frem den første 3D-skrevne pistolen.

Omstridt organisasjon
Nå er de på pletten igjen med en maskin som lar nesten hvem som helst, men nok basiskunnskaper, lage en halvautomatisk AR-15-rifle – som regnes som den sivile utgaven av automatgeværet M16.

Maskinen har han kalt «Ghost Gunner» av den grunn at våpnene som produseres med denne, ikke har serienumre og er dermed ikke sporbare. Noe amerikanske håndhevere omtaler som «ghost guns», eller spøkelsesvåpen.

Dette er den halvautomatiske AR-15-riflen.
Dette er den halvautomatiske AR-15-riflen.

Stor pågang
Bloomberg skriver at Defense Distributed så langt har mottatt 600 ordre på den kontroversielle innretningen. Prisen ligger på 1500 dollar stykket, nærmere 13 000 kroner.

Som Fortune skriver tilbyr «Ghost Gunner» en teknologisk snarvei gjennom et trangt smutthull i den amerikanske våpenloven. I USA er det lovlig å kjøpe våpendeler som løp og sikter, men det er én ting som Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF, eller på norsk Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff) kontrollerer: nemlig «receiver».

I hovedsak er dette kjernen i våpenet og det er her avtrekker og avfyringsmekanismen sitter. Ifølge myndighetene er «receiver» ansett som et skytevåpen.

Utnytter smutthull
«For å komme seg rundt kravene til håndheverne, har produsenter tilbudt noe som er kjent som «80 prosent receiver». Dette er et stykke metall som er svært lik en «receiver», men har ikke hullene som en ordentlig «receiver» har», skriver Fortune.

Myndighetene ser ikke på disse som ordentlige skytevåpen, men de siste 20 prosentene som trengs for å produsere en fungerende «receiver», kan bli gjort med en maskin (CNC) som er kommersielt tilgjengelig. CNC-maskinene koster mer enn 5000 dollar, over 40 000 kroner, skriver Fortune.

Og det er her «Ghost Gunner» kommer inn. Dette er en maskin på størrelse med en mikrobølgeovn og gir brukerne en enkel metode å fullføre «receiveren» på. Ifølge Defense Distributed «er det ikke nødvendig med noen tidligere erfaring med CNC-maskiner» for å operere maskinen.

Bloomberg skriver at motivasjonen bak Wilsons prosjekter er å hjelpe individuelle med å åpne komplett frihet fra autoriteter, inkludert myndigheter. Han selv skal ikke være interessert i våpen i det hele tatt.

 

Kilder:
Bloomberg,
Fortune

Stikkord: 3dskriver, våpen