Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples skatteavtale med Irland er svært gunstig for selskapet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

– Apple hadde et overskudd på 22 milliarder kroner i Storbritannia

Så mye betalte de i skatt.

Flere store teknologiselskaper, deriblant Apple, er for tiden under lupen til Europakommisjonen ettersom de mistenkes for å ha innbetalt for lite i skatt.

En skattesats på 6,59 prosent
De seneste tallene kommer fra Mail Online som skriver at Apple i fjor hadde et overskudd på 2 milliarder britiske pund, 22 milliarder kroner, i Storbritannia hvorpå de betalte beskjedne 12,9 millioner britiske pund, 145 millioner kroner, i skatt.

Det er en skattesats på 6,59 prosent, noe flere personer og selskaper hadde satt pris på. Mail Online skriver at skattesummen tilsvarer det Apple har i overskudd i løpet av to timer globalt.

«Dokumenter viser at Apple hadde et overskudd på 37,5 milliarder pund på verdensbasis i en tolvmånedersperiode som endte september 2015, og regnskapsførere anslår at Storbritannia stod for 2 milliarder pund av disse. Dette ville (normalt) ha resultert i en britisk selskapsskatt på rundt 400 millioner pund», skriver den engelske nettavisen.

400 millioner pund tilsvarer rundt 4,5 milliarder kroner.

Storgransking
I Storbritannia er selskapsskatten på 20 prosent, mens i Irland er den på 12,5 prosent. Apple skal ha forhandlet frem en spesiell avtale med irske myndigheter om å betale kun 2,5 prosent i skatt og det er denne avtalen EU-kommisjonen mener er ugyldig, skriver 9to5Mac.

Som nevnt tidligere, er Apple under en skatterelatert gransking fra Europakommisjonen. Bloomberg regnet seg tidligere i år frem til et estimat om hvor mye Apple kan skylde hvis Europakommisjonen avgjør at Apples skatteavtale med Irland bryter unionens konkurranselover.

Tallet de har kommet er på svimlende 8 milliarder dollar, snaut 70 milliarder kroner med dagens kurs. I tillegg kan Apple bli nødt til å betale straffeskatt til ethvert EU-land der de har registrert salg.

 

Kilder:
Mail Online,
9to5Mac

Stikkord: Apple, eu