Iris.ai. Fra venstre: Maria Ritola, Jacobo Elosua, Anita Shjøll Brede og Victor Botev.
Iris.ai. Fra venstre: Maria Ritola, Jacobo Elosua, Anita Shjøll Brede og Victor Botev.

Annonse


Disse vil gjøre en AI til den beste læreren du har hatt

Silicon Valley (ITavisen:) Iris AI har som mål å gjøre fersk forskning og kunnskap tilgjengelig for alle.

En oversett utfordring
Og da mener vi ikke bare tilgjengelig som å skaffe tilgang til «whitepapers», men også at man uten en doktorgrad i det aktuelle feltet faktisk kan lese seg opp og skjønne hva som menes på relativt kort tid.

Det handler om å skaffe seg et overblikk og bli lenket opp til relevant informasjon som kanskje ikke har vært koblet mot det aktuelle forskningsfeltet tidligere.

– Det publiseres jo haugevis med forksningsartikler hele tiden, men det kan være vanskelig for alle som ikke er eksperter på området å skjønne temaet, eller hvor man skal begynne. Det er viktig å få informasjonen i korrekt kontekst. Vi har lært opp en AI til å analysere TED Talks. Det er første skritt til veien med denne AI-en, forklarer Anita Schjøll Brede, som var på besøk i Silicon Valley.

Annonse


– Vi kan som mennesker rett og slett ikke lese og skjønne absolutt alt der ute, derfor trenger vi hjelp, og jeg tror Iris AI kan være løsningen.

Haugevis med forskning, for lite spredning
Det er lett å skjønne hva Brede sikter til: det publiseres 3000 forskningsrapporter hver eneste dag innen forskning, medisin og teknologi. Ja, vi trenger hjelp.

– Spesielt for tech-gründere og innovatører i de større R&D-selskapene, som er nødt til å dekke en menge ulike fagfelt og forskningslitteratur, så er dette problemet noe man møter nesten daglig. Dagens verktøy strekker ikke til for å raskt navigere forskningsverdenen, forklarer hun.

– 50 prosent av disse papirene leses av mindre enn fem personer. Det er trist, forklarer Brede. Hun har store drømmer for AI-en: at hun kanskje om noen år vil være i stand til å skrive sine egne forskningsrapporter basert på gigantiske mengder informasjon, og til og med trene andre AI-er. Iris er selv en baby, så dette er noen år frem i tid.

– Hvorfor har ikke dette skjedd før, dette er jo noe mange ønsker seg. Det er flere grunner til det, men faktum er at det ikke har vært mulig før – nå kan jo alle som ønsker det kjøpe seg gigantiske mengder sky-kraft som må til for å tygge på all informasjonen – dette i kombinasjon med at AI-teknologi har blitt mye bedre de siste par årene.

– Vi trenger hjelp til å få til dette! Vi lager et community av AI-trenere, som hjelper Iris å lære, oppfordrer AI-eksperten.

Trenes i skyen
Brede er med-grunder sammen med de tre andre i teamet som nå prøver å gjøre kunnskap, spesielt fersk kunnskap, tilgjengelig for deg og meg.

AI-en læres opp i Amazons datasky, og de valgte TED-presentasjoner fordi samtlige har omtrent samme varighet og tekstformat – det gjør det enklere for AI-en å finne ut av ting.

Når AI-en har analysert en TED-presentasjon får man opp noe som ligner på en tag-sky. Klikk på et ord i skyen, og man blir koblet mot det aktuelle forskningsdokumentet.

Du kan prøve Iris AI allerede nå. Lim inn TED-presentasjonen du ønsker at den skal gnage på. Vi ga Iris oppgaven å analysere «This virtual lab will revolutionize science class».

Dette er kartet vi fikk servert:

Iris AI har ikke blitt matet med disse stikkordene, men finner ut og kobler de korrekte rapportene sammen.
Iris AI har ikke blitt matet med disse stikkordene, men finner ut og kobler de korrekte rapportene sammen.
Trykk deg videre og les aktuelle forskningsrapporter relatert til temaet.
Trykk deg videre og les aktuelle forskningsrapporter relatert til temaet.

Annonse