Dragon landet med suksess på «Of Course I still love you» plattformen.

Annonse


SpaceX landet en romrakett på en flytende drone

Jobben med å sende utstyr ut i verdensrommet har historisk sett vært en rådyr affære, og å innhente utstyr igjen i brukbar stand har vært nær umulig. SpaceX endrer dette.

Gjør romfart billigere
En av målene til SpaceX har vært å gjøre romfart billigere, og etter at NASA selv besluttet å sette ut all transport fra jorden til blant annet ISS (International Space Station) har SpaceX jobbet med å vekslende hell mot dette målet.

Selskapet som Elon Musk startet fordi han ville vekke folks interesse for romfart klarte igår det ingen har klart før han, nemlig å sende en av sine Falcon 9 raketter ut i verdensrommet, for deretter å lande fase1-modulen til romraketten på et drone-skip ute til havs.

450 millioner kroner
Å bygge en ny Falcon 9 rakett koster nesten 450 millioner kroner, men den bruker bare en brøkdel av det i drivstoff på vei ut i verdensrommet. Kun 1,5 millioner kroner i drivstoff brukes for å få raketten i bane.

Annonse


Med denne landingen er gjenbruk av raketter blitt til en realitet for selskapet som dermed er godt på vei til å gjøre romfart til en bærekraftig industri, med mulige bruksområder som kommersielle oppdrag for å sette satelitter i bane, romturisme og samarbeid med NASA og andre rom-organisasjoner.

Midt i blinken
Raketten som kom inn omtrent sidelengs landet nesten midt på målet, de siste meterene på vei til målet sitt møtte raketten vind på opp mot 22 meter i sekundet. Plattformen som den landet på er på størrelsen med en amerikansk fotballbane.

Alle gode ting er fem
Dette er første gang de har klart å lande raketten på en sjøgående plattform, noe de har forsøkt å få til fem ganger tidligere. Fase1-modulen er den delen av raketten, Falcon 9, som de nå klarte å lande på plattformen ved navn «Of course I love you».

Nyttelast-modulen, Dragon, som inneholder det som skal opp på ISS , er satt til å nå den «Internasjonale Romstasjonen» på søndag.

Se videoen av utskytningen og landingen:

Kilde:
SpaceX

Annonse