Thomas Lund Sigdestad demonsterte Enonics nye utvikler-OS.
Thomas Lund Sigdestad demonsterte Enonics nye utvikler-OS.

Annonse


– Med vårt web-OS kan du lage nye Spotify, Finn og Airbnb

Silicon Valley (ITavisen:) Det norske selskapet Enonic har slått seg stort opp i Norge, først som leverandør av CMS-systemer, og nå også som leverandør av et helt server-OS som har alt en utvikler måtte ønske seg.

Ikke nye i gamet
Selskapet har holdt på i 15 år, og har storkunder som Posten, NAV, SSB og Gjensidige for å nevne noen. Totalt er de 25 personer med kontorer i Oslo og San Francisco, som seg hør og bør for et selskap med større ambisjoner.

Vi satte oss ned for en prat med grunder og CTO Thomas Lund Sigdestad for å høre litt om åpen kildekode-OS-et Enonic XP i forbindelse med en Fluent-konferanse i Silicon Valley-byen.

XP er hele pakka
– Mange selskap har svært kompliserte systemer som skal jobbe sammen for å levere en velfungerende utviklingsplattform, blant annet for å utvikle web-apps.

Annonse
Vi har laget et OS som inneholder alt utviklerne trenger for å lage hva de måtte ønske. Det er ikke lenger vits å snekre sammen alle kompontene selv. XP har alt de trenger, forklarer Sigdestad.

For å gi et overblikk over hvor mange «lag» som kreves for å ha et kompetent utviklingsmiljø, ta en titt på dette (grunnleggende funksjonalitet først):

1. Database

2. Identitet og rollestyring

3. Applikasjonsmotor (PHP, Java, .net etc)

4. Søkemotor

5. og stadig oftere et CMS

Enonic leverer alle disse tjenestene i en enkelt motor. OS-et starter på en bærbar maskin på under 10 sekunder. Enonic XP er basert på Java og fungerer derfor på Linux, Windows og OSX.

– Det har også vært viktig for oss at man skal kunne utvikle løsningene med Javascript MVC på serveren, slik at webutviklere også kan gjøre server-delen av løsningen.

Det er nesten ingenting du ikke kan bygge
ITavisen: – Vi er ikke så dypt inn i det tekniske hva angår utvikling, så forklar lesere som kanskje er i samme båt hva et OS som dette kan brukes til?

Sigdestad: – Alt man ønsker seg. Man kan bygge ting som Kahoot, AirBNB, Finn.no, Spotify, nettbanker, selvbetjente terminaler, flybestillinger. Kun fantasien setter grenser.

Native-apper til iOS og Android må bygges utenom, presiserer han.

Her vises CMS-delen av løsningen sammen med en bloggapplikasjon som er bygget på OS-et. Legg merke til Google Analytics som er en utvidelse det er enkelt å installere.
Her vises CMS-delen av løsningen sammen med en bloggapplikasjon som er bygget på OS-et. Legg merke til Google Analytics som er en utvidelse det er enkelt å installere.

WordPress-emulator
Sigdestad demonsterte kraften til XP ved å demonstrere en komplett WordPress-lignende CMS med avanserte funksjoner og flytt og slipp-støtte for design-elementene på nettsider.

Navnet på editoren er «Content Studio» – altså et CMS-verktøy der man enkelt og greit kan designe nettsider i et det-du-ser-er-hva-du-får-grensesnitt.

Nå er ikke WordPress eller blogger poenget til Sigdestad i og for seg, det er bare en demo for å vise hvor fleksibelt XP er.

For å grov-oppsummere for de av dere som har litt utviklerpeiling:

– Wordpress baserer seg på LAMP stack-en (Linux, Apache, PHP og MySQL). XP tilsvarer LAMP + «Wordpress» + søkemotor i en og samme løsning. XP er derfor også en erstatning for tradisjonelle Oracle/IBM-applikasjonsplattformer og databaser, forklarer han.

CMS-demo:

Søk er veldig viktig
Elasticsearch er bygget sømløst inn i XP-kjernen.

– Elastic er svinkjapt. Github og mange andre store kunder bruker den som søkemotor. Elastic er en viktig del av XP, og gjør det mulig å skalere opp løsningen til å kjøre på mange maskiner for å takle stor trafikk.

For som grunderen presiserer, er XP svært villig til å la seg skalere, nesten uten at man behøver å gjøre noe som helst:

– Det er bare å fyre opp XP på maskin nummer to i utviklingsmiljøet, eller hvor mange man ønsker, og de to vil snakke sammen og skalere slik at en voksende database har plass å boltre seg på.

– Altinn er et godt eksempel på at skalering er veldig viktig. Altinn hadde jo problemer i starten med nedetid. Konseptuelt er Altinn et eksempel på hvor viktig det er at løsninger skalerer, og det brukes ofte millioner av kroner på å få løsninger til å takle denne type trafikk.

– For noen selskap handler det bare om tid, og da er det gull å kunne utføre kjappe endringer.

Slik installerer du:

App-butikk
For å gjøre det enkelt for folk å komme i gang med prosjektene sine, være det seg på gutterommet eller i store konsern, tilbyr Enonic et app-marked der man enkelt kan installere utvidelser som blant annet Google Analytics, for eksempel til bloggen.

Google Analytics installerer man på et XP-nettsted med to klikk. Det eneste man trenger en sporings-ID-en fra Google.

Jevnlige oppdateringer
Enonic startet på versjon 5.0, og er nå oppe i versjon 6.4. Neste versjon (6.5) kommer om en drøy måned.

0.1-oppdateringer kommer omtrent hver sjette uke, og kan installeres over en eksisterende XP-installasjon uten at noe ryker.

Større oppgraderinger som 7.0 (de kommer fra 12 til 18 måneders mellomrom) krever litt mer tilpassning.

Gratis
Alle oppdateringene er gratis, også om man kjører Enonic lokalt. – Vi ønsker et økosystem. Vi ønsker en positiv app-kultur, forklarer han oss.

XP er nemlig åpen kilde og ligger derfor på Github med over 15 000 «commits» (det er relativt voksent i norsk målestokk), altså kodeendringer fra personer der ute som jobber med systemet for å gjøre det bedre.

Du kan laste ned XP helt gratis og kjøre det lokalt på maskinen, eller prøve en sky-versjon gratis i fem dager.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse