Fra 2017 vil Volvo tilby flere modeller uten nøkler.
Fra 2017 vil Volvo tilby flere modeller uten nøkler.

Volvo kvitter seg med nøklene i 2017

Som en  av de første produsentene i bransjen, så skal Volvo levere et utvalg av sine modeller uten nøkler fra og med 2017.

Pilotprosjekt allerede denne våren
Prosjektet kommer til å kjøres som en pilot fra Volvo sitt eget utleiefirma Sunfleet ved flyplassen i Gøteborg allerede om noen måneder. Og et utvalg av selskapets modeller kommer til å bli utstyrt med denne funksjonaliteten fra og med 2017.

Samme, men annerledes
Istedet for en fysisk nøkkel så kommer Volvo sine kunder til å bli tilbudt en app som skal erstatte den fysiske nøkkelen med en digital versjon.

Lås opp bilen, og tillat den å starte via Bluetooth.
Lås opp bilen, og tillat den å starte via Bluetooth.

Bruk av Bluetooth som den underliggende teknologien gjør at nøkkelen fungerer på samme måte som andre kontaktløse nøkler vi kjenner fra tidligere, så du vil kunne låse, låse opp, åpne bakdøren og selvsagt starte bilen på samme måte som før.

Tilgang er den nye nøkkelen
Det som gjør dette teknologivalget spennende er at det lar eiere få muligheten til å gjøre mye mer med tilgangen til en bil. En fysisk nøkkel gir begrensning i at den må fysisk overrekkes til neste person som skal ha tilgang til bilen.

For det er det som er kjernen her, tilgang.

Ved å putte nøkkelen inn i en app gir du brukere muligheten til å dele sin og andres tilgang, og motta mer enn en nøkkel, som igjen gir tilgang til flere forskjellige biler basert på hvor du er.

Du kan med andre ord ha en Volvo i hver havn.

Enklere tilgang
På nært hold dreier denne endringen seg om å enklere dele bil med en kompis, kona, familien eller kolleger. Men på et høyere plan signaliserer dette også til markedet at Volvo tenker fremover, og spesielt tenker de forover i forhold til hvordan vi eier, deler og bruker våre biler.

I pressemeldingen så skriver Volvo:

“Ved å bruke appen kan man booke og betale for en leiebil hvor som helst i verden og få den digitale nøkkelen levert til telefonen sin umiddelbart. Ved ankomst kan kunden finne bilen via GPS, låse den opp og kjøre avsted. På den måten unngår man frustrerende køer ved leiekontoret på flyplasser og togstasjoner.”

Visepresidenten for produktstrategi, Henrik Green, hadde følgende uttalelse i meldingen:

– Hos Volvo er vi ikke interessert i teknologi for teknologiens skyld. Ny teknologi må gjøre våre kunders liv enklere og spare tid for dem. Behovet for tilgjengelighet øker, og det samme gjør forventningene fra våre kunder om tilgang til biler på en ukomplisert måte.

Tilpasser seg delingsøkonomien
Videre skriver Volvo i pressemeldingen sin at denne nye teknologien vil endre hvordan en Volvo blir delt og brukt. Istedet for å stå ubrukt på en parkeringsplass mens du sitter på jobb, så kan bilen utnyttes mer effektivt av hvem enn du skulle ønske.

Som en slags pioner i markedet hadde Volvo i fjor en pilot hvor de gav Volvo eiere muligheten til å få varer kjøpt på nettet levert direkte til bilen via en engangs-nøkkel.

Et annet bruksområde kan for eksempel være å leie ut bilen din via en samkjøringstjenste.

Ikke for alle
Alle vil nok ikke like denne nye funksjonaliteten med en gang. Derfor presiseres det, om enn noe tørt,  i pressemeldingen at fysiske nøkler vil fortsatt gis til de som vil ha de.

Den nye funksjonen vil vises fram på Mobile World Congress 2016 som går av stabelen 22-25 Februar i Barcelona.

Kilde:
Volvo