Uendelig datalagring med 5D.

Annonse


– Kan erstatte Blu-ray og varer i flere milliarder år

Forskere ved Universitet i Southamptons Optoelectronics Research Centre (ORC) har tatt et stort steg frem i utviklingen av et nytt digitalt datalagringsmedium.

Varer i milliarder av år
Lagringsenheten kalles femdimensjonal, 5D, og forskere tror den en dag vil erstatte Blu-ray-disker. 5D har banebrytende teknologi og kan lagre opptil 360 terabyte per disk og skal forholde seg stabil ved opptil 1000 grader.

Forskerne hevder at dataene på disken vil forbli ukorrupte ved 160 grader i hele 13,8 milliarder år. Blu-ray-disker med ett lag har en lagringskapasitet på 23,5 GB og varer i omtrent syv år, ifølge forskerne.

Les også: Nå kommer 4K-filmene.

Annonse


Søker partnere
Det er ikke første gang OCR-avdelingen snakker om 5D-mediumet. I 2013 klarte de å lagre en tekst med en størrelse på 300 kb på disken. Nå avslører du at de har klart å lagre mange større dokumenter på 5D-en. Blant annet Verdenserklæringen om menneskerettigheter, Newtons Opticks og Magna Carta.

Filene skal ha blitt registrert ved å bruke en ultrarask laser. Disse er lagret i tre lag av nanostrukturerte punkter adskilt av fem mikrometer, en milliondel av en meter.

I morgen skal forskergruppen presentere «5D Data Storage by Ultrafast Laser Writing in Glass» og de er på utkikk etter industripartnere for å videreutvikle teknologien.

 

Kilde:
Neowin

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse