Du bruker vel ikke innebygget lydkort?

For 15 år siden var det et must å kjøpe ekstra-lydkort, men de siste årene er det nok mange som tar til takke med det integrerte hovedkort-lydkortet. Det bør du gjøre noe med. Avbildet: Klassikeren Sound Blaster 16 fra Creative Labs. Det første kortet kom sommeren 1992.
For 15 år siden var det et must å kjøpe ekstra-lydkort, men de siste årene er det nok mange som tar til takke med det integrerte hovedkort-lydkortet. Det bør du gjøre noe med. Avbildet: Klassikeren Sound Blaster 16 fra Creative Labs. Det første kortet kom sommeren 1992.

Skaff deg et lydkort (eller en DAC).

Da jeg var ung…
I gamle dager, da de raskeste prosessorene kjørte på 300 Mhz i stedet for 3+ GHz, og de råeste grafikkortene skrøt av hele 12 megabyte minne, kjøpte folk faktisk lydkort.

Det var en selvfølge for å få god lyd på en skikkelig multimediemaskin, og Creative Labs sitt allestedsnærværende SoundBlaster-serie sto for innovasjoner som for eksempel EAX-systemet, som sørget for tredimensjonal posisjoneringslyd over to kanaler. Spillutviklere hadde spesial-støtte for teknologien som var installert på så godt som alle PC-er.

Annonse

Etter hvert ble integrerte lydkort bedre, men samtidig begynte også 5.1-lyd å bli vanlig, og da kjøpte man i en periode et lydkort for å få støtte for dette også, men så tok det plutselig slutt for lydkortene et sted på 2000-tallet.

Intels «HD-lyd»
Da kom nemlig Intel inn på markedet med lydteknologien «High Definition Audio», som integrerte det som endelig skulle være bra nok lyd på hovedkortet. Det ble også vanlig med femkanalers lydkontakter på baksiden, og folk sluttet helt å tenke på å kjøpe lydkort når de skulle ha ny maskin.

«High Definition Audio» ble ansett som så bra at selv Apple begynte å bruke det på bærbare systemer i stedet for å produsere sine egne lydbrikker – som de hadde gjort siden tidenes morgen.

Men det er på tide å slå et slag for det gode, gamle lydkortet igjen.

Du vil merke stor forskjell
Integrert lyd har problemer. For det første er ikke «bra nok» lyd bra nok i en verden der vi skal se gode filmer med stor lyd på PC-en, og lytte oss grønne på Hifi-kvalitets lydfiler hele dagen lang.

For å få full effekt av dette trenger du nettopp et skikkelig lydkort. Hvis du har hørt på HD Audio-kortet på hovedkortet ditt hele denne tiden, har du nemlig gått glipp av noe viktig: God Hifi-lyd.

Det er forbausende hvor god lyd du faktisk kan få ut av maskinen selv de billigste lydkortene. Det blir skarpere, klarere, dypere lud og mer fyldig bass og høyere, tydeligere diskanter – det blir omtrent slik at kan oppleve hele musikkbiblioteket på nytt, og med trygghet få en ekstra dimensjon til de gamle filmene dine.

I tillegg gir det en fordel i spill ikke bare å få med seg alle lydeffektene, men å få tydeligere lyd og tidligere varsler om snikende lyder.

Gir hodetelefonene en skikkelig boost
Det hører faktisk med til et godt system å utstyre maskinen med et dedikert lydkort i 2016. I skrivende stund kan du flytte inn i en helt ny verden for drøyt 300 kroner – som er der prisen ligger for de billigste lydkortene, som alle leverer en lyd helt hinsides den integrerte.

Som en ekstra bonus får du for dette med deg en hodetelefonforsterker, som med Creative Sound Blaster Audigy Fx, som undertegnede har lekt med i det siste. Den klarer å flytte 600 ohms-hodetelefoner.

Dette er så bra at du sjelden vil flytte lyden opp til full effekt — som er noe man gjør hele tiden med High Definition Audio-brikken. Likevel får man aldri høy nok lyd.

Gir en helt ny dimensjon til lydbildet
Så her er et godt råd du ikke vil angre på: Skaff deg et separat lydkort til noen hundrelapper, og gjenoppdag musikkbiblioteket ditt, se gamle filmer på nytt og få med deg de feteste lydeffektene, og få deg en ekstra fordel i spill. Det er en liten pris å betale for å gjenoppdage musikken og filmene dine, og å gi PC-en en helt ny dimensjon.

Det er på tide å få gromlyden tilbake på PCen; og det får du bare med et dedikert lydkort, i stedet for å tenke på bra nok-lyd i form av integrert High Definition Audio. Det er ikke bra nok når du fatt ferten av hvor bra lyd du kan få med et skikkelig lydkort.

Du vil aldri se deg tilbake til den nøytrale, tørre og beint fram kjedelige lyden til High Definition Audio. Garantert.

Annonse
Annonse