Edward Snowden er på rømmen fra amerikanske myndigheter.
Edward Snowden er på rømmen fra amerikanske myndigheter.

Annonse


USA ba Norge om å pågripe Snowden

Nye avsløringer rundt USAs jakt på Edward J. Snowden.

– Kontakt ambassaden
Det var i 2013 at amerikanske myndigheter sendte flere brev til Norge der de oppfordret norske myndigheter om å pågripe den tidligere ansatte i National Security Agency (NSA).

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, skrev amerikanerne i et brev til Utenriksdepartementet ifølge NRK.

Kriminell
I tillegg skriver NRK at FBIs regionale kontor sendte et brev til Justisdepartementet og Kripos. I brevet beskrives Snowden som en kriminell på flukt, og det understrekes at Norge og andre skandinaviske land kontaktes etter en kartlegging av direkteflyginger fra Moskva.

Annonse


Dokumenterer som NRK har fått tilgang til avslører også at en formell utleveringsbegjæring for Edward Snowden ble sendt, og krever også at han pågripes så fort han kommer inn i Norge eller bruker landet for mellomlanding.

– USA ber innstendig om at Snowden holdes i varetekt, hvis han blir pågrepet, er det klare budskapet i amerikanernes brev, skriver NRK.

Les også: Snowden-dokumenter avslører: NSA ville bruke app-butikker for å spre spionvare.

 

Kilde:
NRK

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse