Annonse


Dette vet Windows 10 om deg – slik skrur du av annonse-tracking

Windows 10 og økosystemet rundt (Xbox og Bing) vet kanskje mer om deg enn du setter pris på.

Her viser vi deg hva du må skru av i Windows 10 slik at OS-et rapporterer minst mulig om deg og hva du gjør tilbake til moderskipet.

Oppdatert, 01.08, 1:16:

Vi presiserer: Disse innstillingene er på om du bruker Microsofts anbefalte innstillinger under installasjonen av Windows 10.

Annonse


Vet hva du driver med
Det er fra før av kjent at Windows 10-installasjonen din deles til maskiner på lokalnettet ditt og på Internett, men det er også slik at selve OS-et snapper opp en god del informasjon om deg.

Det er to deler:

Windows 10 er nødt til å vite ting om deg slik at Cortana (som enda ikke er lansert i norsk utgave) skal kunne fortelle deg om ting som skjer i livet ditt, og gi deg relevant informasjon.

Microsoft forklarer (Red. anm: Uthevingen er vår):

«Microsoft samler inn informasjon for å fungere effektivt og gi deg en best mulig opplevelse med tjenestene våre. Noen av disse opplysningene deler du direkte, som når du oppretter en Microsoft-konto, sender en søkespørring til Bing, leser opp en talekommando til Cortana, laster opp et dokument til OneDrive eller kontakter oss for kundestøtte. 

Vi får noen av opplysningene ved å registrere hvordan du interagerer med tjenestene våre, for eksempel ved å bruke teknologier som informasjonskapsler, og ved å motta feilrapporter eller bruksdata fra programvare som kjører på enheten din. Vi henter også inn informasjon fra tredjeparter (inkludert andre selskaper.»

Du finner alle personverninnstillingene her («Innstillinger» -> «Personvern»), men det er i alt 13 forskjellige kategorier. De viktigste finner du under «Generelt», de andre må ofte være på for at apper skal fungere tilfredsstillende, men det er smart å gå gjennom dem for å vite hva som skjer i bakgrunnen uansett. Du bør også ta en titt under «Plassinger», der finner du posisjonslogger som kan tømmes. (Ill.: ITavisen)

– Vi deler informasjon om deg
Den andre er i forhold til lovbrudd. Microsoft forklarer på sin personvernerklæringsnettside følgende (Red. anm: Uthevingen er vår):

«Vi deler den personlige informasjonen din med din tillatelse eller når det er nødvendig for å fullføre en transaksjon eller tilby en tjenesten som du har forespurt eller autorisert.

Vi deler også informasjon med Microsoft-kontrollerte partnere og datterselskap; med forhandlere som driver på våre vegne; når dette er påkrevd ved lov eller rettsprosess; for å beskytte kundene våre; for å beskytte liv og helse; for å opprettholde sikkerheten til tjenestene våre; og for å beskytte rettigheter eller eiendom tilhørende Microsoft.»

Du kan melde deg ut
Windows 10 er riktignok gratis, men det betyr ikke at Microsoft og partnerne ikke tjener penger på deg (Red. anm: Uthevingen er vår):

«Microsoft bruker informasjonen vi samler inn til å kunne tilby deg tjenestene våre, noe som innbefatter å bruke informasjon til å forbedre og personalisere opplevelsene dine. Vi vil også kunne bruke informasjonen til å kommunisere med deg, for eksempel ved å informere deg om kontoen din, sikkerhetsoppdateringer og produktinformasjon. 

Dessuten bruker vi informasjonen til å gjøre annonsene våre mer relevant for deg. Vi bruker derimot ikke det du skriver eller sier i e-poster, chatter, videosamtaler eller på telefonsvarer, i dokumenter, bilder eller andre personlige filer, til å gi deg atferdsbaserte annonser.»

Du kan «reservere deg mot å motta atferdsbaserte annonser fra Microsoft ved å besøke reservasjonssiden vår», melder Microsoft.

 

Kilde:
Microsoft

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse