Annonse


Slik er Windows 10

Vi hatt gleden av å teste den ferskeste Windows 10-testversjonen (så enkelt installerer du) på en Lenovo Yoga 3 Pro-bærbar med berøringsskjerm, og lekre ASUS Zenbook UX305.

ITavisen er din beste kilde for Windows 10-nyheter og smarte tips.

To maskiner perfekte til Windows 10
Disse to maskinene er helt ferske fra fabrikken, og har Intel Core M-CPU-er (
5Y70)

Det som skiller dem er klokkefrekvensen på de nye strømsnille CPU-ene, prisen og at Lenovo-maskinen har berøringspanel og en skjerm som kan snus rundt. Vips: Et 13″-nettbrett med Windows 10. Vi liker det.

Annonse


Zenbook UX305 (9000 kroner) er den svakeste av de to maskinene med en 1 GHz-CPU, mens Lenovoen (12 500 kroner) har en kraftigere CPU 1,1 GHz CPU. Forskjellen i ytelse merkes naturlig nok, men ingen av maskinene er ytelsesmonstre.

Oppdatert, 31.1.15, 20:05:

Lenovoen har 2,6 GHz TurboBoost-støtte, mens Asus-maskinen har en TurboBoost-klokkefrekvens på 2,0 GHz.

Det som heldigvis gjør dem like er to helt fantastiske paneler (MacBook Air: Gå og legg deg) på 3200 x 1800.

Les også: Så bra yter Windows 10 sin nye nettleser.

Nye Lenovo Yoga 3 Pro (venstre) og Asus Zenbook UX305. (Ill.: ITavisen)
De to maskinene har et veldig likt designspråk. Ikke at det er et problem, tvert imot. (Ill.: ITavisen)

Du bør vente med å kjøpe MacBook
Er du eplemenneske med forkjærlighet for MacBook Air kan vi forstå det av to grunner som lett kan personlig kan begrunnes: Du foretrekker OS X fremfor Windows, og du synes styreflaten på en MacBook er bedre enn Windows-bærbare.

Men der du kommer til kort er oppløsningen på MacBook Air-en som stopper på magre 1440 x 900. Det kommer trolig en ny MacBook Air med 12 tommer Retina-panel om ikke så veldig lenge.

Det er ikke Apple-maskin- eller programvare vi skal ta for oss i denne sniktitten, men sammenligningen er vanskelig å legge fra seg da alle PC-produsenter i lang tid har ønsket å ta Apple på egen hjemmebane med premium-maskiner.

Det er Windows 8 som har gjort det vanskelig for dem å fullføre oppdraget.

Er Windows 10 redningen for PC-produsentene, og løsningen for forbrukerne? Vi tror det.

Tips: Slik gjør du Windows Utforsker i Windows 10 mye bedre.

Feste-funksjonen er smart: Når du velger å feste en app eller program på høyre side, så velger du det andre programmet fra listen samtidig. (Ill.: ITavisen)

Startmenyen
Windows 10 er hva Windows 7 var for Vista: En befrielse. Borte er tvangen om å måtte bruke startskjermen. Den er nå erstattet med en ny startmeny som kan fylle hele skjermen om ønskelig.

Microsoft lover at det i den endelige versjonene blir mulig å endre størrelsen i mye større grad, og startmenyen vil kunne gjøres gjennomsiktig.

Startmenyen anno 2015 er delt opp i tre deler: Hurtiglenker, mest brukte programmer (inkludert sist installerte program) og den delen vi referer til som Modern UI. Her finner du fliser kjent fra startskjermen i Windows 8.

Du kan stable dem som du ønsker, og endre størrelsen på dem. Vi er veldig glade for dette.

Det er uvurderlig å ha en liste over mest brukte programmer og apper på ett sted. Man har mye mer kontroll denne gang.

«Action Center» samler alt på ett sted. (Ill.: ITavisen)
Bakbelysning er flott på. Det er synd Asus-maskinen ikke har det også. (Ill.: ITavisen)
Asus vet at folket ikke vil ha plast lenger. (Ill.: ITavisen)

Tanken er at istedet for å bli dratt bort fra skrivebordet når du skal søke eller starte et program, så forblir du på skrivebordet med programmene.

Microsoft har hentet det beste fra begge verdener: Om du skulle ønske i hovedsak å bruke startskjermen er det bare å maksimere med knappen oppe i høyre hjørne av menyen.

Den unødvendige Charms-menyen som ble introdusert i Windows 8 er borte. Heldigvis.

Hvorfor? Fordi noe som er døpt «Action Center» gjør det samme, og mer, på en mye bedre måte. Denne menyen passer inn med resten av OS-et, det gjorde ikke Charms.

«Action Center» samler alle varslene, og gir tilgang til hurtigbrytere for Bluetooth og WiFi. På samme sted finner du også «All Settings» som henter frem det nye kontrollsenteret.

Noe forvirrende er det, for det gamle kontrollpanelet er også med. Heldigvis skal de to slås sammen, men denne testversjonen har ikke kommet så langt.

Vår startmeny. (Ill.: ITavisen)
Det skal ikke så mye til for å gjøre opplevelsen ny igjen. Enda bedre blir det når startmenyen får støtte for gjennomsiktighet. (Ill.: ITavisen)
Designet fremhever hvor tynn Asus-maskinen er. (Ill.: ITavisen)

Ytelse
Windows 10 er kjappere med kaldstarten og omstart enn Windows 7, men det er ikke noe overraskelse – det var nemlig forgjengeren også. 

Med andre ord kan vi gledelig meddele at også denne relativt uferdige testversjonen ikke vil kreve kraftigere maskinvare.

Den kjører flott på de tre maskinene vi har testet OS-et på (den andre: en stasjonær AMD Phenom II X6-maskin med 8 GB RAM).

På den stasjonære opplevde vi i starten at maskinen fryste seg i 10 til 15 sekunder for så å løse opp igjen i problemene, men dette problemet forduftet etter en BIOS-oppdatering og en ny ACPI-driver.

Vi har trua på at Windows 10 blir minst like kjapp som Windows 8, men spillytelsen ligger selvsagt et stykke bak enda (Windows 8.1 er det kjappeste spill-OS-et). 

Spillene fungerer helt fint, men ytelsen er som sagt ikke helt på topp enda.

Det krever optimalisering av OS, spill og grafikk-drivere for å løse opp i dette. Om et drøyt år tipper vi ytelsen er ganske nærme åttern – DirectX 12 vil også gjøre sitt for å gjøre spillene kjappere.

Lekre og tynne Asus Zenbook UX305. (Ill.: ITavisen)
Det er vanskelig å ikke bli glad i Lenovos Yoga 3 Pro-designet, den blir jo et nettbrett på en-to-tre. (Ill.: ITavisen)

Om berøring
Vi har aldri hatt helt trua på berøringsskjermer på bærbare av ergonomiske hensyn, men så viser det seg altså at det går fint å kombinere tastatur- og berøringsverdenen – spesielt når Windows 10 etter noen dagers test ser ut til endelig å ha klart å smelte de to sammen.

Vi tok oss selv i å kladde på Zenbook-en, altså den uten berøringsskjerm, etter å ha brukt Yoga-en noen timer.

Det er ikke slik at vi bruker berøringen hele tiden, men vi finner det ekstra nyttig å sveipe på venstre skjermkant mot høyre for å hente opp det flotte nye multitasking-grensesnittet i Windows 10.

Når vi har berørt oss frem til riktig program, og eventuelt lukket de vi ikke ønsker å ha opp lenger, går vi ofte tilbake til tastaturmodus igjen.

Vi har dessverre ikke hatt tid til å teste Windows 10 på nettbrett denne gang.

Vi er forelsket i den nye multitasking-menyen, speislet på enheter med berøringspanel. Foto: ITavisen (Ill.: ITavisen)
Lenovo Yoga 3 Pro i Windows 10 sitt nettbrettmodus. (Ill.: ITavisen)

Appene
Foruten en ny gudegitt startmeny lever nå Modern UI-apper på skrivebordet som alle de andre tradisjonelle Windows-appene.

Det er schizofrent, men det funker. Appene er lynkjappe, og det er enkelt å minimere dem, eller å kjøre dem i fullskjermsmodus. Vi savner ikke noe.

Dessuten har Microsoft lansert en rekke egne Modern UI-apper.

Vi, og mange andre, har lenge etterspurt skikkelig apper fra utvikleren av operativsystemet. Windows 10 retter opp i dette også.

Windows 10 sine nye apper:

* Kart
* Bilder
* Video
* Xbox
* Alarm, kalkulator og verdensklokke
* App-butikk med apper til PC-er, nettbrett og mobiler (testversjonen av Windows 10 til mobiler kommer neste måned).

Fra venstre: Bilder, video, Xbox, Store, alermer, musikk. (Ill.: ITavisen)
Begge maskinene har berøringspanel som skiller høyre og venstre museklikk. Det er vi ikke så glade for. (Ill.: ITavisen)

Nye Microsoft
Nå får vi bare håpe at Satya Nadella virkelig klarer å bruke selskapets gjenvunnede livsgnist på en smart måte, og ikke tviholde på gamle forretningsmodeller, for er det noe som blir gjentatt gang på gang når man diskuterer Seattle-selskapet, er at de bruker for mange forsøk på å gjøre ting riktig. Vi håper Nadella er starten på slutten på slikt rot.

Veldig grovt oppsummert ser Windows-historikken slik ut:

Windows 95 ble godt mottatt, Windows 98 ble ålreit mottatt, Windows ME ble svært dårlig mottatt, Windows XP ble veldig godt mottatt, Vista ble svært dårlig mottatt, Windows 7 er veldig godt likt, Windows 8 er dårlig likt. 

Windows 10? Vi tror Microsoft har en ny Windows 7 på vei. Nå er det opp til maskinvare-partnerne. 2015 er året Windows ble morsomt og spennende igjen.

Annonse