Annonse


Apple: – DVD-Jon gjorde oss veldig paranoide

Apple har blitt saksøkt for å hemme konkurranse med sine enormt populære musikkspillere iPod.

Oppdatert, 10:48, 05.12.14:

Denne artikkelen mangler viktig informasjon for å kunne belyse rettsaken på en best mulig måte. ITavisen beklager. Les vår artikkel om Apple og DRM.

Apple saksøkt
Saken går tilbake over 10 år, og derfor er også Steve Jobs innblandet.

Annonse


For 10 år siden var det slik at en iPod kun godtok musikk kjøpt fra iTunes eller rippet fra en CD. De saksøkes for at de ikke tillot sine kunder å mate en iPod med musikk fra konkurrerende musikkbutikker.

Rettsaken har ingenting å si for forbrukere idag da kopibeskyttelsen for MP3-filer forsvant for mange år siden – dessuten er strømming for lengst greia.

Fjernet DRM i 2009
«Det aller viktigste, spesielt for musikkelskere, er at iTunes endelig fjerner DRM-sperren på musikk kjøpt gjennom butikken.

Fra og med i dag skal 8 millioner sanger være DRM-frie, innen slutten på dette kvartalet vil det gjelde alle 10 millioner sanger.

Dessuten går prisen på sangene ned (eller rettere sagt, det vil være tre prisklasser, og den endelige prisingen skal avgjøres av plateselskapene), og iTunes på iPhone vil fra nå av også fungere over 3G, ikke bare Wi-Fi,» skrev vi i januar 2009.

Slettet musikk
Som et ledd i den pågående rettsaken har det blitt avslørt at selskapet rett og slett slettet musikk kopiert inn på en iPod fra andre kilder enn iTunes, uten å si ifra til brukeren.

Dette gjaldt også musikk kjøpt fra selskapet bak Real Player, Real Networks.

Blant annet ble det fremlagt epost-bevis Jobs sendte helt tilbake i 2003.

Rett på sak
Tradisjonen tro var den legendariske gründeren og lederen helt uten filter i en epost sendt i forbindelse med lanseringen av Music Match, en konkurrent til iTunes:

«Vi må sørge for at når Music Match lanserer sin musikk-butikk, så kan de ikke bruke iPod. Kommer dette til å bli et problem?»

Skjedde i to år
Slettingen av filene skjedde mellom 2007 og 2009.

Når brukeren synkroniserte iPod-en sin mot iTunes undersøkte programmet om det var musikk på spilleren fra andre kilder.

Om så var tilfellet blåste iTunes opp en feilmelding i fleisen til bruker. Den eneste måten å rette problemet var å slette hele iPod-en.

Apple sier i sitt forsvar at dette var ment som en sikkerhetsmekanisme for å beskytte brukeren og iPod-en.

– Vi trenger ikke å gi brukeren for mye informasjon, og vi vil ikke forvirre brukerene, forklarte Apples sikkerhetssjef Augustin Farrugia.

DVD-Jon
Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon, ble et stort navn tidlig på 2000-tallet når han var en av personene som var med på å knekke krypteringen i DVD-plater.

Men han gjorde også sitt for å fjerne kopibeskyttelsen i iTunes-musikk:

«Som kjent gjorde Johansen det mulig å spille av musikk kjøpt via iTunes med andre spillere enn iTunes/iPod/iPhone. Først via programmet PyMusique og deretter PlayFair.

Han har videreført dette arbeidet i DoubleTwist, og har seinere kommet med flere stikk mot Apple. Seinest i juni i år gjennomførte Johansen et høyprofilert stunt mot Apple ved å reklamere for DoubleTwist på veggen til Apple Store i San Francisco,» kunne ITavisen melde sensommeren 2009

Aktuell igjen
Nå er Johansens arbeid mot DRM igjen aktuelt etter alle disse årene.

Ifølge Apple var det de omtaler som sikkerhetsmekanismer en viktig del av kampen mot personer som norske Johansen.

Farrugia sa også rett ut under rettsaken at Apple var veldig paranoide grunnet navn som DVD-Jon og Requiem.

– Systemet ble hacket sønder og sammen, innrømmet Augustin.

 

Kilde:
WSJ

Annonse