Annonse


– Apples brikke er enda bedre enn jeg trodde

AnandTech er viden kjent for sine svært dyptgående og tekniske artikler.

Man må grave dypt
Denne gang har de tatt for seg Apples nyeste brikke, den som bare er å finne i iPad Air 2, nemlig A8X.

iPad Air 2 er uten tvil kjappere enn iPhone 6 og 6 Plus, men dette er også takket være 1 GB mer RAM.

Det er ekstra spennende å avsløre tekniske spesifikasjoner relatert til Apples brikkedesign, fordi de tradisjonen tro aldri snakker høyt om dem.

Den nye brikken, A8X, ble avslørt før Apple offisielt avduket iPad Air 2.

Så mye mer minnebåndbredde
Noe av det mest oppsiktsvekkende rent hastighetsmessig er at minnebåndbredden A8X er i stand til å dytte: 25.6GB/sek.

Uten kontekst sier dette lite, så her er tallene for de andre Apple-brikkene (legg merke til at A6X-brikken fra oktober 2012 er kjappest av disse når man måler minnebåndbredde separat):

* A8 (iPhone 6, 6 Plus): 12.8GB/sek
* A7 (iPad Air, mini, iPhone 5s): 12.8GB/sek
* A6X (iPad 4): 17.1GB/sek

Spesialdesignet
Det AnandTechs Ryan Smith har avslørt er at Apple nå modifiserer både CPU (A8X har tre kjerner) og GPU-brikkene mer enn hva man tidligere trodde var tilfellet.

Apple har klart å putte to Imagination GX6450 PowerVR GPU-kretser på en og samme brikke, altså A8X.

Arkitekturen er basert på Imaginations ARM-design, men Apple har selv gjort store endringer, og laget et helt unikt åtte kluster GPU-design som hjelper selskapet å lage et nettbrett med svært god ytelse, og med svært god batterilevetid.

– Enda kraftigere GPU enn vi trodde
«I dette tilfellet ser det ut som Apple har tatt i bruk GX6450-designet, og laget et nytt design basert på den den, noe som har endt opp med et åtte-kluster Series6XT-design.

Offisielt har ikke dette designet noe navn, selv om det offisielt basert på et design av Imagination, så stammer ikke dette fra dem, og selvfølgelig avslører ikke Apple sine kodenavn, men for å gjøre det enkelt kaller vi brikken GXA6850.»

For  å gjøre ting enda litt mer teknisk, og putte det i perspektiv:

«Med 256 FP32 ALU-er har Apple kommet veldig nærme å implementere lavklasse stasjonær-ytelse på en nettbrett-brikke. Og kanskje like imponerende er at den kan holde ytelsen gående i flere timer.

Selv om jeg ikke vil gjøre dette til en tallkrig mellom A8X og Nvidia TK1, er det ingen tvil om at disse to brikkesettene er ulikt alt annet i nettbrett-segmentet.»

– De lurte oss igjen
AnandTech oppsummerer:

«For å konkludere: Med A8X-brikken har Apple igjen lurt oss, for de har tenkt nytt og bygget en åtte-kluster GPU, noe som aldri har eksistert tidligere.

A8X’ GXA6850 GPU-brikke er enda kraftigere enn vi først trodde. Apple sikter tradisjonelt høyt med sine brikkesett, men gangen enda høyere enn vi først spådde.»

 

Kilde:
AnandTech

Annonse


Annonse