Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple føler seg forfulgt av patent-troll. (Ill.: REX/London News Pictures/All Over Press)

Apple: – Vi er patent-ofre

Saksøkt 92 ganger på tre år.

– Ikke noe selskap har blitt mer utsatt for patenttroll (PAEs – Patent Assertion Entities) enn oss, skriver Apple til det amerikanske handelstilsynet FTC (Federal Trade Comission).

Vinner, men må betale likevel
I brevet, som er datert 16. desember i fjor, påpeker Apple at de har blitt saksøkt hele 92 ganger på tre år.

I de fleste tilfellene har Apple vunnet, men de har likevel vært nødt til å bære saksomkostningene.

Alt å vinne, ingen ting å tape
Apples advokater roper nå et varsko mot noe de emner er en uting: Det amerikanske «det er lov å prøve seg»-systemet som gjør at man ikke taper noen ting på å saksøke et stort selskap.

Sjansen for å vinne fram er liten, men det har skjedd at knøtte-selskaper har kunnet håve inn milliardbeløp etter å ha fått medhold i at en liten detalj i et produkt i virkeligheten er deres oppfinnelse.

Vinner sjelden
I 2011 måtte Microsoft ut med 1,5 milliarder kroner til det lille, kanadiske selskapet i4i etter at retten ga dem medhold i at Microsoft hadde stjålet en liten i bit i Word fra dem.

Slike småselskaper har hatt mindre hell med Apple, selv om Nokia (som slett ikke er noe småselskap) jo vant en formidabel seier i 2011.

– Orker ikke mer
Apple har tidligere bedt om hjelp for å takle trollene, og har flere ganger gitt uttrykk for at de snart ikke orker mer.

Nå kan det tenkes at de får denne hjelpen. For i disse dager er ny lovgiving underveis i USA.

Ny lov på vei
I desember passerte en lov som skal gjøre det vanskeligere for patent-troll Representantenes Hus, og loven er nå sendt videre til Senatet.

Apple håper i likhet med andre store teknologiselskaper at den vil passere uforandret helt fram til president Obamas bord.

Kilde:
Chicago Tribune

Stikkord: Apple, patenter