Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple oppgir ikke egne tall for Norge, men det er liten tvil om at deres iPad har en stor andel av nettbrettsalget her i landet. (Ill.: Apple)

Eksplosjon i nettbrett-salget

Nordmenn kjøpte elektronikk for 29,7 milliarder.

Elektronikkbransjen kan notere seg en pen oppgang siden i fjor.

Hele 11 prosent oppgang i totalsalget for elektronikk (og da inkluderer vi alt fra brødristere til PC-er og flatskjermer) er fasiten for 2013.

Nettbrett for første gang
Tallene, som ble lagt fram på en pressekonferanse i Oslo i dag, inkluderer for første gang noenlunde sikre tall for nettbrett.

Tidligere har man bare fått rapportert inn salg av nettbrett som ikke begynner med «i», men i år har man ved hjelp av estimater og kløktige analytikere greid å danne seg et bilde.

90 prosent økning
Hele 950 000 av oss kjøpte ifølge beregningene nettbrett i fjor, noe som betyr en økning på 90 prosent mot fjorårets estimat.

Faktisk er dette så mye at det kan forklare nesten hele oppgangen i totaltallene. Uten nettbrettene, slik tallene var i fjor, ville de fått en liten nedgang på ca. 1,4 prosent.

DAB fosser fram
Når det gjelder andre produkter er det DAB-radio som er vinneren, med en økning på 140 prosent og over en halv million solgte i fjor. Også salget av bilradioer øker markant (120 000 i fjor mot bare 40 000 i fjor), nå som det nærmer seg slukkedato for FM.

Det må imidlertid sies at det fortsatt selges FM-radioer i stort monn. Litt under halvparten av alle solgte bilradioer var av den gode, gamle sorten.

Nesten bare smart
Når det gjelder mobiler er ikke overraskende smarttelefoner helt dominerende. I 2012 ble det solgt 2,2 millioner mobiler totalt, mot 2,4 millioner i 2013. Om lag 2,1 millioner av disse var smarttelefoner.

Nettbrettsalget i Norge spiser seg ikke overraskende inn i PC-salget, og nedgangen for både bærbart og stasjonært er tydelig også i år (16 prosent). Men her snakker vi altså om om privatmarkedet, og ikke bedrift.

Alle tallene finner du på Elektronikkbransjen.no

 

 

 

Stikkord: elektronikkbransjen, nettbrett