Dette er Microsofts skrekk-graf

Hvem hadde vel trodd på 90-tallet at Apple skulle bli så gigantiske som de er nå.

iPad, iPhone og Mac vs. Windows
De er riktignok ikke i nærheten av å røre Windows med OS X, men har i motsetning til programvaregiganten full kontroll over nettbrett-markedet, og selger samtidig langt flere mobiler enn Seattle-selskapet. Dette vil fortsette.

Analytiker Horace Dediu fra Asymco, tror nemlig at 2014 blir året hvor Apple kommer til å selge nesten like mange produkter (Mac, iPad, iPhone) som Microsoft selger Windows-lisenser til sine PC-partnere, med andre ord ikke rent lite da Windows-PC-er fortsatt dominerer.

Annonse

Det er altså kun Windows-lisenser det sammenlignes mot, og det må påpekes at iPhone er med i beregningen, mens Windows Phones er utelatt, men siden det selges svært få av disse, hadde nok ikke disse tallene gjort store utslaget. Microsoft solgte nemlig kun 7 millioner mobillisenser første kvartal 2013, mens Apple solgte nesten 48 millioner iPhones.

Forøvrig dominerer Nokia fullstendig salget av mobiler med Windows Phone 8.

Les også: Mac-salget kraftig opp, PC-salget rekorddårlig.

Mac holdt liv i Apple
Microsoft var på topp i 2004. Dene gang ble det solgt utrolige 56 ganger flere Windows-maskiner enn Macs med OS X. Samme år ble det altså solgt kun 3,2 millioner Macs mot 182 millioner Windows-maskiner (utsendte, ikke solgte). Dette betyr at Mac kun hadde en markedsandel på 1,7 prosent, men at den likevel ikke forsvant, noe som er interessant i seg selv.

For dette var akkurat nok til å holde Apple-merkevaren i live i forbrukermarkedets «mind share», mens selskapet gjorde iOS-produktene (iPhone, iPad) klare til lansering.

Det var iOS som skulle til for Apple
Takket være stor suksess med iOS-produktene, selv om ikke Mac er i nærheten av å røre Windows-markedsandelen globalt, har nå Apple over 550 millioner brukere og solgte 260 millioner produkter i fjor.

Med andre ord er Apples mobil-plattform nå nesten like stor i antall solgte enheter som solgte Windows-lisenser. I 2013 var det nemlig kun 1,18 ganger (i fjor var tallet på 18,8:1 mot 56 ganger fler i 2004) flere Windows-PC-er enn Apple-produkter solgt. Spådommen til Dediu er altså at 2014 blir året det blir solgt like Mange Macs, iPhones og iPads som Windows-lisenser.

Det var altså iOS, og ikke OS X, som skulle til for å gjøre det mulig for Apple å konkurrere mot Microsoft Windows.

(Ill.: Asymco)

 

Kilde:
Asymco

Annonse
Annonse